LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Får deltagarna i Sveriges mästerkock tillgång till recept? TV4 svarar

10 feb, 2021 
Tom Sjöstedt, Sveriges mästerkock 2021
Nu svarar TV4 på den ständiga och eviga frågan om tv-programmet Sveriges mästerkock.
Får deltagarna tillgång till recept i tävlingarna eller måste de klara sig utan?
Läs TV4:s svar här!
Annons
Topp 13 i Sveriges Mästerkock 2021 – här är alla deltagareBrand logo
Topp 13 i Sveriges Mästerkock 2021 – här är alla deltagare

I slutet av sommaren 2020 stod det klart att stjärnkocken Tom Sjöstedt, 45, ersätter Leif Mannerströms, 80, plats i juryn i TV4-programmet Sveriges mästerkock. Juryn består nu av Mischa Billing, 54, och Markus Aujalay, 49, och Tom Sjöstedt.

Hur skickliga är hemmakockarna i Sveriges mästerkock?

I programmet har tittarna möjlighet att följa ett gäng skickliga hemmakockar som tävlar om en vinstsumma och möjligheten att få ge ut sin egen kokbok.

Men hur skickliga är egentligen dessa hemmakockar? Hur går tävlingarna till? Har de möjlighet att kolla upp recept innan en tävling, kanske får de till och med tillgång till recept eller annan hjälp under tävlingarnas gång?

En sak är säker, att de är med i Sveriges mästerkock för att utvecklas och bli bättre. Men hur bra är de redan från start?

Topp 13 i Sveriges mästerkock 2021
Topp 13 i Sveriges mästerkock 2021.

Fusken i Sveriges mästerkock genom åren

Expressen har tidigare rapporterat att deltagarna tidigare under vissa moment tillåtits att använda sig av recept i Sveriges mästerkock. Detta efter att tittare under flera säsonger undrat om deltagarna ”fuskar” och får tillgång till just recept när inta kameran filmar.

Annons

– Det stämmer att de får recept med ingredienser och mängder, avslöjade Sara Gollert som var exekutiv producent för programmet 2013.

Men under årens lopp har deltagarna dock inte fått berätta om hemlighetsmakeriet kring tävlingen. Jennie Walldén, som vann tävlingen 2013, valde hastigt att inte svara på frågan om de får recept.

– Jag svarar helst inte på den frågan, sa hon då till Expressen.

TV4 avslöjar sanningen bakom tävlingarna

Med tanke på historiken kring huruvida de tävlande får tillgång till recept eller inte så är detta givetvis något som många tittare undrar. Så, har de egentligen någon hjälp till hands? Eller är det endast deras egna förkunskaper som gäller? Nu svarar TV4 på den viktiga frågan.

– Deltagarna har INTE tillgång till recept eller google när de lagar mat i tävlingarna, säger Sara Johansson, exekutiv producent för Sveriges mästerkock på TV4, till Hänt. Hon fortsätter:

Annons

– Däremot, som vi redovisade i avsnitt fem, kan det hända att deltagarna får en lista på ingredienser att använda sig av men då får de ingen information om tillvägagångssättet.

Med andra ord, de som aldrig har fileat en fisk tidigare och gör det för första gången i tv-programmet – gör det helt utan hjälp!

Sveriges mästerkock sänds på onsdagar klockan 20.00 på TV4. Programmet finns även tillgängligt att streama på TV4 Play och C More.

FOTO: Eero Hannukainen/TT, TV4/Karolina Henke

Annons