Svenska artisten stoppad från Eurovision – får inte medverka

Cornelia Jakobs och Linnea Henriksson

Cornelia Jakobs är topptippad i årets Eurovision.
Men i sista sekund drabbades den svenska delegationen av ett riktigt bakslag.
Jakobs artistkollega tvingas hem.
0:32

Efter reklamen: Cornelia Jakobs om hemliga smset från exet – efter vinsten i Melodifestivalen

(0:32)

Slå på ljud

Två män utklädda till gula vargar, en kvinna som tvättar händerna tre minuter i sträck och på det ett pojkband som vill att du ska äta din sallad. Du gissade rätt – Eurovision song contest är tillbaka! Och som vanligt är Sverige ett av länderna som är favorittippade till att ta hem rubbet.

I år representeras Sverige av Cornelia Jakobs, 30, med bidraget Hold me closer som tog hem Melodifestivalen efter en gastkramande final.
– Vi kommer ha så kul. Och jag är så glad att jag får göra det. Tack snälla för att ni (reds. anm. svenska folket) gett mig det förtroendet, sa Cornelia till Hänt om att få representera Sverige i Turin.

Cornelia Jakobs mardrömsstart i Eurovision

Cornelia fick dessvärre en tung start på Eurovisionäventyret i Italien. Redan på första repet ramlade hon på scen och oturen har förföljt henne under veckan, rapporterar Aftonbladet. Tekniken har strulat på alla möjliga sätt och inför torsdagens genrep, bara timmar innan direktsändning, tvingades hon avbryta då hon inte hade någon medhörning.

Trots alla missar från produktionen är Cornelia fortfarande en av favoriterna till att vinna. I dagsläget är hon rankad trea av spelbolagen, bakom Italien och topptippade Ukraina.

Cornelia Jakobs är redo och laddad inför det som komma skall i den andra semifinalen. En som dock inte kommer få vara med när allt avgörs är hennes artistkollega.

Lotta Furebäck och Cornelia Jakobs

Lotta Furebäck och Cornelia Jakobs i samband med Eurovision song contests öppningsceremoni.

Jessica Gow/TT

Bara timmar innan den första semifinalen i tisdags gick den svenska Eurovision-delegationen ut med att Linnea Henriksson,35, som skulle kommentera tävlingen tillsammans med Edward af Sillén, stoppas från att medverka. Den svenska artisten hade testats positivt för covid-19.

Linnea Henrikssons egna ord om tuffa beskedet

I ett pressmeddelande förklarade Lotta Furebäck, Sveriges delegationschef, att Linnea testats positivt i ett snabbtest efter att hon landat i Italien. Pcr-testet som togs senare var dock negativt, men på grund av de strikta reglerna tvingades Linnea resa hem till Sverige igen. Linnea ska inte ha hunnit träffa någon i den övriga delegationen.

– Jag hade verkligen sett fram emot det här uppdraget och att få uppleva Eurovision på plats, så det är förstås supertrist och surrealistiskt hur det blev. Men slutet gott allting gott. Vi gjorde allt enligt reglerna och jag är glad för alla försiktighetsåtgärder. Ingen har blivit utsatt för fara, jag har inte Covid och jag får kommentera finalen med Edward, som jag längtat efter. Nu fortsätter vi att fokusera på precis det vi som var tanken från början, att heja fram Cornelia och Sverige till vinst, säger Linnea Henriksson i pressmeddelandet.

Linnea Henriksson i Melodifestivalen 2020

Linnea Henriksson ledde Melodifestivalen 2020 tillsammans med Lina Hedlund och David Sundin.

Beskedet innebär att Linnea missar semifinalerna, men lyckligtvis är hon tillbaka i rutan när det är dags för final. Då kommer hon och Edward kommentera sändningen hemifrån Stockholm, och då är förhoppningen att vi får se Cornelia och Sverige ta hem ännu en Eurovisionvinst.

FOTO: TT

SENASTE NYTT!