Suzanne Reuter i blåsväder – efter medverkan i SVT:s nya serie Äntligen

Suzanne Reuter

Suzanne Reuter syns snart i SVT:s nya dramasatsning.
Samtidigt kommer hon att dyka upp i ICA-reklamen i vanlig ordning. Hur funkar det nu när hon tar uppdrag av public service? Det är något som TT reder ut.
– Det har de (SVT) inte sagt någonting om, säger skådespelerskan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Suzanne Reuter om att vara en berättarröst
0:48

Efter reklamen: Suzanne Reuter om att vara en berättarröst

(0:48)

Slå på ljud

Det är på juldagen som SVT:s nya serie Äntligen har premiär. Det är en komediserie som handlar om några vänner som försöker hemlighålla sin väns död eftersom han ska få Nobelpriset i ekonomi.

I rollerna ser man bland annat Suzanne Reuter i en av huvudroll. Men hur funkar det, när hon samtidigt syns flitigt i den stora ICA-reklamen i kommersiella kanaler? Det är något TT valt att granska.

Det säger SVT:s regelverk

Suzanne har under två år varit en stor del av ICA-reklamen, som alltså även nu är aktuell. Så vad säger SVT:s regelverk när Suzanne är starkt förknippad med sin roll i ICA-reklamen, nu när hon får en stor roll i en serie på en public service-kanal?

SVT har regler som stoppar vad de kallar ”företrädare och medarbetare” från att ta kommersiella uppdrag medan de medverkar i någon av deras plattformar som går under public service.

Det gäller även externa ”uppdragstagare” som inför att de syns i SVT inte ska göra reklam under en viss tid före och efter sin medverkan i ett SVT-program.

Suzanne Reuters egna ord – säger att hon inte tänkt på det

Enligt skådespelerskan själv så har hon fått klartecken att få vara med i ICA-reklamen och i SVT:s nya serie. Enligt henne har ingen bett eller sagt åt henne att sluta med sitt reklamuppdrag.

– Det har de (SVT) inte sagt någonting om. Men jag vet att de (Ica) har diskuterat om det ska gå samma kväll och då kanske de väljer någon annan film. Men jag har inte tänkt på det, säger hon till TT.

Till TT bekräftar Ica att reklamfilmerna, där Suzanne medverkar, ska visas i jul.

TV4:s tidigare VD:s starka kritik

Till TT uttalar sig TV4:s tidigare vd Jan Scherman om det hela. Han säger att detta inte är okej.

– För publiken visar hon upp sig samtidigt på två helt olika sätt. Dels i ett strikt kommersiellt sammanhang och dels i ett företag som till alla delar även när det gäller underhållning och nyhetsförmedling ska vara oberoende. Hur ska man förstå de dubbla rollerna? Det är en ganska enkel princip.

Skådespelaren Suzanne Reuter.

Skådespelaren Suzanne Reuter.Foto: Fredrik Sandberg / TT /

SVT:s svar om situationen

TT har sökt ansvariga chefer på SVT som avböjer att kommentera. SVT:s presschef Camilla Hagert kommenterar dock i en skriftlig kommentar:

”Det är skillnad på att vara en programledare som representerar SVT under en längre tid och på att vara skådespelare i en enstaka serie. I det här fallet är Suzanne Reuter en av flera medverkande och hon förknippas inte med SVT som profil. Detta är alltså helt förenligt med våra publiceringsregler”.

Hänt har sökt SVT för en kommentar.

FRÅN FÖRSTASIDAN