Suzanne Reuters gripande ord om sönernas tuffa sjukdomskamp

SUZANNE REUTER

Suzanne Reuter är mamma till 27 tv-barn och är en mycket älskad skådespelare. När hon hyllas i tv-programmet Vilket liv! berättar hon om hennes biologiska barns sjukdomskamp.
Suzanne Reuter om att vara en berättarröst
0:48

Efter reklamen: Suzanne Reuter om att vara en berättarröst

(0:48)

Slå på ljud

Suzanne Reuter, 70, har en karriär som verkligen sticker ut från andra av våra stora svenska skådespelare. Hon har haft roller i serier och filmer som Lorry, Svensson Svensson, Vår tid är nu och så är hon ju ICA-Stina i ICA-reklamerna.

Men detta är det inte det enda som Suzanne håller på med. När Hänt träffade henne på Viaplays pressträff berättade hon vad hon har i görningen.

– Jag spelar en kvinna som heter Zelda Falköga i den här historien om Karma och Jonar som är en otroligt fantastiskt vacker illustrerad sagoberättelse om godhet och ondska, som riktar sig mot familjer och kanske framför allt mot barn mellan 7-9 år. Jag är jätteglad att jag fått göra den här berättarrösten, säger hon till Hänt.

Suzanne Reuter aktuell i TV4:s Vilket liv!

Nu är Suzanne även aktuell i TV4-programmet Vilket liv! som leds av Renée Nyberg, 56. Programmet har hyllats rejält av tittarna och hittills har vi fått se stjärnor som Björn Skifs, 75, Lena Philipsson, 56, och Robert Gustafsson, 57.

I avsnittet med Suzanne Reuter hyllas hon för sina insatser i alla olika filmer men något som också tas upp är Suzannes otroliga arbete för barns hälsa. Sedan massa år tillbaka är hon en del av Clowner utan gränser, som jobbar för att liva upp sjuka barns tillvaro.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Suzanne Reuter om sonens sjukdomskamp

Suzanne kan nämligen relatera till hur det är med sjuka barn. Tillsammans med Tomas Pontén fick hon bland annat sonen Joakim Reuter, 38, och när han föddes så var det inte helt lätt. Tomas gick bort för sju år sedan efter att ha fått grov demens.

– Det är ju så att det har inte bara varit lätt alltid. Det var tufft när dina pojkar föddes, två av dem var svårt sjuka från födseln, säger Renée Nyberg i programmet och Suzanne intygar:

– Ja och behandlades på intensivvårdsavdelning länge, av två olika orsaker.

När Jocke vårdades på sjukhus tilläts Suzanne först inte att vara på plats.

– Livet blev att man.. Man visste inte om det här barnet kommer att överleva eller inte. Det besvärliga var ju då 1984 när Jocke kom, det var ju att man fick ju inte vara där som förälder. Men alltså jag kunde inte acceptera det, jag har burit på det här barnet i nio månader jag tänker fan inte gå härifrån, säger hon och fortsätter:

– Så då blev det så att vissa blev sura över att jag ville sitta där med honom. Barnsköterskorna tyckte väl att jag tog ifrån dem deras jobb och jag skulle inte vara där. Jag kunde inte förstå det, jag kunde inte acceptera det.

Suzanne Reuters drag förändrade sjukvården

Som tur är lärde sig sjukvården av detta och det blev till slut en förändring tack vare Suzanne.

– Det är väl självklart att jag ska vara med och också ta i barnet även om det är i kuvös och ta det ut en stund, att röra vid det, sjunga, dansa, att göra sådana saker med barnet. Och det har jag faktiskt fått höra sedan av läkare att Jocke hade aldrig klarat sig om inte du hade uppträtt på det viset, säger Suzanne och fortsätter:

– Och det visade ju sig sedan, de kom till mig när vi var där och hälsade på, så sa de det att vi gör faktiskt så nu Suzanne att föräldrarna får vara med för vi har sett att det hjälper barnen att hitta livslust.

FOTO: Lennart Johansson, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN