LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Susie Päivärinta tvingad att byta ut kroppsdel – läkarnas hemska miss

23 maj, 2024 
AvOla Lagerström
Hänt möter Susie Päivärinta!
I en stor intervju blickar hon tillbaka på karriären, berättar om svåra sjukdomstiden och ger hintar om ett bröllop med kärleken Stefan Gustavsson – efter 43 år tillsammans!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Susie Päivärintas avslöjande om kronprinsessan Victorias flytt: ”Spanat in”Brand logo
Susie Päivärintas avslöjande om kronprinsessan Victorias flytt: ”Spanat in”

Hur står det till världens bästa Susie?

– Ganska bra. Jag är i en period där jag känner mig både stark och sårbar. I den här åldern är det en sådan mix av saker. Jag har blivit medveten om att allt har ett slut. Det gör mig ännu mer mån om att njuta av nuet.

Lyckas du med det?

– Ja, jag tycker att jag blivit bättre på det.

Var befinner du dig i detta nu?

– På en brygga nere vid havet. Jag brukar gå ner hit när jag har telefonmöten. Det känns skönt att ha havet och naturen omkring sig.

Var är lillsyrran, då?

– Hon är i Karlstad. Hon bor delvis där.

Uppträder du fortfarande med ”Lili & Susie” eller är du solokvist, numera?

– Nej, vi kör mest ihop. Sologrejen är mer min lilla själsliga resa som jag gör vid sidan av. ”Lili & Susie” funkar fortfarande väldigt bra. Häromkvällen var vi i Fagersta med ”Medina” och ”Sean Banan”. Fyllde parken till brädden. Publikrekord. Sedan vi var med i ”Så mycket bättre” 2020 har det gått väldigt bra. Dokumentären på SVT har setts av över en miljon.

Susie fyllde nyligen 60 år!FOTO: Privat

Vem har snyggast karl: Lili eller du?

– Självklart är det väl jag eftersom jag röstar på min egen gubbe. Lili kommer såklart säga Pär!

Annons

Din gubbe som heter Stefan kallas för Myran. Varför gör han det?

– När han var liten var han grymt duktig i basket. Han var otroligt snabb, envis och bitsk – men mycket kortare än de andra killarna i laget. Sedan började han spela hockey. På planen var han en riktig arbetsmyra.

Kallar du Stefan för pissmyra när du är fly förbannad på honom?

– Nej, aldrig. Inte pissmyra.

Hur gick det till när du träffade din karl?

– Det var länge sedan: 1981. Vi skulle hem från ”Gröna Lund”. Stod och pratade utanför gamla Riche. Jag skulle ta pendeltåget hem till Sollentuna…

Bodde du dörr i dörr med Christer Pettersson?

– Nej, vi bodde i villaområdet i Edsviken. Christer höll till i Sollentuna centrum. En gång, när bara syrran och jag var hemma, ringde det på dörren. Jag sprang och öppnade. Där stod Christer Pettersson. Han frågade efter Paavo, vår pappa, men han var inte hemma just då. Det var inget mer med det. ”Då kommer jag tillbaka, jag skulle bara kolla på er Camaro”, sa Christer. Han var i köpetankar, men det blev ingen affär – vad jag vet. Jag tror Paavo sålde bilen till någon annan.

Annons

Var Christer städad och nykter?

– Ja, då var han det.

Avslöjar bröllopsplanen: ”Kan det mycket väl bli ett framöver”

Apropå din kille... Har du frågat Stefan varför han inte friat ännu?

– Nej, men vad ska man säga… Vi är inte särskilt romantiska. Inte på det sättet. Jag älskar att sjunga på bröllop, men jag har aldrig drömt om att gå in i kyrkan i vit klänning. Stefan och jag är mer Skärgårdsromantiker. Det finns inget finare än att sitta på en klipphäll. Det här med bröllop har ”bara inte blivit av”, men det kan det mycket väl bli ett framöver. Gärna ett bröllop i skärgårdsmiljö, på någon av våra favoritöar, där dåtid och nutid möts.

Så du svarar ”ja” om han friar?

– Absolut!

Susie med sambon Stefan ”Myran”.FOTO: Jari Kantola/TT

Vad kommer ert första äktenskapsgräl antagligen handla om – om ni gifter er?

– Det finns så mycket han irriterar sig på, (skratt). Att jag inte ställer saker i ordning diskmaskinen. Att jag inte håller ordning på mina kvitton och papper…

Annons

Häromveckan fyllde du 60 år. Vilka kändiskompisar fick mumsa gräddtårta i trädgården?

– Menar du av mig, eller?

Ja, precis!

– Det blev mer småfester var för sig. Någon dag med familjen. Någon kväll var vi ute och käkade med nära vänner. Sedan var jag på utställning och jobb. Då blev det många gratulationer. Den där gräddtårtan vore det skitkul att bjuda folk på – som bara jag känner. Det vore rätt kul att bjuda hem folk som jag är nyfiken på. Det vore skitkul om du kommer!

Det här är Susie Päivärinta!

Ålder: 60.

Stjärntecken: Oxe.

Aktuell med: Singeln ”Let´s love begin”. Jag kallar den för min hjärtelåt. Videon har jag filmat med min dotter Myra. Min andra dotter – Nova – är den mystiska figuren i videon.

Min familj består av: Sambon Stefan ”Myran” Gustafsson, 58, barnen Leon, 22, Myra, 20, Nova, 18. Chokladbruna jaktlabradoren Boris och hittekatten Boris från Grekland.

Bor: Värmdö i Stockholm.

Det bästa med mig är att: Jag är intresserad av kontakter, samarbeten och människor.

Det sämsta med mig är att: Jag är extremt dålig på att hålla på med tråkiga kontorsgrejen och kvitton. Det är det mest ångestladdade som finns!

Innan jag fyller 70 vill jag gärna: Gå ombord på en båt och veta att jag har flera månader framför mig av Grekland och Spanien och en massa spännande platser!

Vilka kändisar brukar du se i din lokala mataffär?

Annons

– Det är ganska många. Michael Bindefeld brukar jag se där. Peter Jöback. Han har alltid på sig höga träskor. Jävligt snygga. Platå. Mark Levengood brukar också vara där.

Var det i din mataffär som ”Arga Snickaren” stal entrecote och ryggbiff häromsistens?

– Det kan ha varit här, faktiskt! Han bor också här. Jag vet att Myras kompis varit tillsammans med hans kompis. Det bor ganska många kändisar på Värmdö. Det är rätt många som sveper förbi.

Har du lemurer på gräsmattan och papegojor i trädtopparna – precis som Skansen-Jonas?

– Nej. Däremot har jag kråkor, räv och en rådjursfamilj. Sedan har jag en del småfåglar som jag tycker om. Alla har namn. Tofsmesen heter Tintin. Kråkan heter Kråkis. Sedan har vi Rufis och Tufsis. Det är två rådjur. Jag har en jättefin hackspett som heter Hackis!

Blev sjuk innan pandemin: ”Väldigt svår artros”

Vad är ditt livs motgång?

– I den här åldern har det varit ganska mycket. Jag blev ganska sjuk innan pandemin. Hade väldigt svår artros. Inflammationen spred sig i kroppen och blev som en reumatism. Det var smärtsamt och långdraget. Kunde inte ens lyfta armarna ovanför huvudet. Läkaren hade inte riktigt tid för mig och missade viktiga blodprover. Till slut hamnade jag hos rätt läkare – och fick rätt hjälp. Jag fick byta knä och jag fick rätt mediciner. Det blev stora räddningen. Jag hade några tuffa år, men idag mår jag jättebra igen!

Annons

Vad är det märkligaste du sett i din trädgård?

– En grej, som var jävligt mysko, var ett rådjur som hade lyckats få på ett par kalsonger på hornen.

Vad har du i trädgården ute på Värmdö?

– Extremt mycket blommor. Jag är väldigt fascinerad av vilda blommor. Älskar vallmo, käringtand, förgätmigej, blåklockor. En av mina favoriter är den vanliga nyponrosen.

Susie Päivärinta.FOTO: Charlotte Brunzell/TT

Vad kan du sakna från din forna tillvaro på Södermalm?

– Stämningen. Promenaderna på Långholmen. Tantolunden. När jag är inne i stan handlar jag fortfarande på ”ICA Aptiten” som ligger på Torkelknutssonsgatan. Du vet, mellan Mariatorget och Hornstull. Jag har en kompis, Marie, som jobbar där. Jag brukar gå in och säga hej. Jag saknar Söder jättemycket. Skulle gärna vilja ha en övernattningslägenhet där.

Slutligen Susie, vad skulle du välja: bli kattallergiker och öppna katthotell, dricka rödvin som har en smak av rattmuff och stekt domherre eller slå på dina lokala P4-nyheter och få höra att det springer omkring en folkilsk Tyrannosaurus Rex i ditt villakvarter?

– (Skratt). Dinosaurien. Jag har alltid velat se en på riktigt!

FOTO: TT

Annons