ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Stora bluffen under Luciamorgon i SVT – så luras tittarna

13 dec, 2023 
Lucia
Att slå på Luciamorgon i SVT är ett måste för många.
Men det flera missar och inte känner till är att allt är förinspelat.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Röda mattan med Edward BlomBrand logo
Röda mattan med Edward Blom

Luciamorgon i SVT sträcker sig långt bak i tiden. Årets luciakonsert i SVT hålls i de historiska miljöerna på Kalmar slott.

Såhär beskriver SVT om Luciamorgonen i år:

– Årets Luciamorgon är ett fint exempel på det vi vill lyfta i högtidkonserterna – begåvade sångare och musiker från närområdet. Kalmar Domkyrkas ungdomskör, Duo SolRoos och stråkkvartetten från Camerata Nordica för att nämna några – högklassig musik som här framförs i historisk miljö, säger Marion Jernråda, exekutiv producent, i ett pressmeddelande.

Annons

Men det tittarna inte vet är att allt är förinspelat.

Bluffen med Luciamorgon i SVT – allt är förinspelat

Luciamorgon är inte direktsänt. Redan natten till den 13 december fanns programmet att se på SVT play.

Tidigare år har det också varit förinspelat, något tittarna reagerat negativt på. Som år 2021 när Luciamorgon spelades in i Dalarna.

”När spelades detta in? Är det verkligen inte snö i Tällberg, Dalarna?" skrev en person då.

”Någon som har koll på när senast lucia inte var förinspelat och playback? Hade varit kul att se och jämföra”, undrade en annan tittare.

Luciamorgon är i år på Kalmar slott.
Annons
Luciamorgon 2023.

”Vi möter morgonen med luciatåg på Gräfsnäs slottsruin vid sjön Antens strand, utanför Alingsås. Medverkar gör vår lucia Clara Dahl och Brunnsbo Musikklasser, Alingsås Musikteatersällskap samt solisterna Lovisa Samuelsson, cello och gitarr, Daniel Andersson på kontrabas, Ella Wennerberg, trombon och Bruno Coimbra Faria, flöjt.”, skriver SVT.

SVT:s svar om Luciamorgon – därför är det förinspelat igen

När Hänt når SVT förklarar de orsaken till varför programmet spelas in i förväg även i år.

Annons

”SVT brukar banda Luciakonserten för att ge tv-publiken bästa möjliga tv-upplevelse. Särskilt när programmet delvis spelas in utomhus, är det den bästa lösningen.”, skriver kanalen i ett mejl till Hänt.

FOTO: SVT

Annons