Luciamorgon i SVT får kritik – nu svarar kanalen: ”Bästa lösningen”

Luciamorgon i SVT
Exklusivt

Luciamorgon i SVT lockade storpublik.
Men många var kritiska till sändningen och ställde sig undrande till varför det inte var live.
Nu svarar kanalen på kritiken.

Luciamorgon i SVT är för många ett måste. Några stiger upp tidigt, brygger kanske kaffe och sätter sig i favoritfåtöljen framför den ljusa tv-skärmen. Lucia, tärnor och stjärngossar tar plats, sats och sjunger oss igenom den mörka decembermorgonen.

I år utspelade sig den årliga konserten i Tällberg, Dalarna. Låtar som ”Stig in Lucia, stig in”, ”Strålande helgonfé” och ”Den signade dag” sjöngs vid sjön Siljan. Det var som en afton bäddad för magi.

Men alla tyckte inte att det var magiskt. På Facebook undrade flera varför programmet inte var direktsänt, varför marken var så grön och varför det lät som att delar av musiken var förinspelad.

Luciamorgon i SVT

Luciamorgon i SVT lockade storpublik. Efter programmet var det många som undrade varför programmet och delar av ljudet var förinspelat.

SVT

Kritiken: ”När spelades detta in?”

”När spelades detta in? Är det verkligen inte snö i Tällberg, Dalarna?" skriver en person.

”Någon som har koll på när senast lucia inte var förinspelat och playback? Hade varit kul att se och jämföra”, skriver en annan.

Faktum är att det var flera år sen SVT hade en direktsändning av luciasändningarna. I år spelades det in mellan 16 och 17 november. Det skriver kanalen i ett mejl till Hänt.

I dessa pandemitider har detta naturligtvis blivit allt viktigare, då det under en Luciakonsert medverka ett stort antal människor (körer, musiker, produktionsteam etc)”.

HÖGTIDLIGT Röda dagar 2021 – viktiga datumen

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Därför var delar av sången förinspelad

Inspelningen skedde utomhus för att minimera smittorisken, vilket också medför att delar av ljudet behövde spelas in i en studio.

”SVT brukar banda Luciakonserten för att ge tv-publiken bästa möjliga tv-upplevelse. Särskilt i år, när programmet spelades in utomhus, var detta den bästa lösningen, då det är mycket svårt att få en hundraprocentig ljudbild vid en utomhuskonsert - framför allt som Luciatåget/körerna och ibland även solisterna står oskyddade för väder och vind under inspelningen”, skriver kanalen.

Majoriteten verkar dock nöjda med den traditionsenliga sändningen. Bland kritikerna på Facebook finns också en hyllningskör som lovordar de inblandade.

Luciamorgon i SVT

Här sjungs det för fulla muggar i SVT.

Hyllningen: ”Heeelt fantastiskt vacker Luciamorgon!”

Tack för en väldigt vacker Luciamorgon från Tällberg, härligt med duktiga sångare och musiker och den traditionella julmusiken, underbart”, skriver en person.

WOW!!! Det här var en heeelt fantastiskt vacker Luciamorgon! Vilka ungdomar som kan ge oss denna musikaliska upplevelse i världsklass!”, skriver en annan.

Lika nöjd är Marion Jernråda, projektledare för Luciamorgon från Tällberg.

– Jag känner mig jättenöjd med sändningen, det gjorde jag även med Jukkasjärvi som ju blev ett väldigt älskat program. Jag har fått många glada mail nu på morgonen, framför allt kring den höga musikaliska kvaliteten, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Janssons Frestelse hotad – därför kan du bli utan rätten

LÄS OCKSÅ: Tegnell om nya coronamutationen: ”Verkar öka”

Foto: SVT

SENASTE NYTT!