Stina Wollter hyllas för sitt klockrena svar på dickpics

Stina Wollter hyllas för sitt klockrena svar på dickpics

Stina Wollter, 52, har över 100 000 följare på sitt Instagramkonto, där hon dagligen inspirerar andra kvinnor med sina kroppspositiva bilder. Men i samband med att “Let’s dance”-deltagaren publicerar sina foton, tvingas hon också att ta emot könsbilder och skamliga förslag från olika män som hör av sig via privata meddelanden.

– Jag får dickpics och snuskigheter hela tiden. Sedan är det sådana som ber om nakenbilder och verkligen tror att de ska få det. Sådana har jag hur många som helst, jag skulle kunna lusa ner hela Instagram med exempel på det, säger hon till Hänt.

Att skicka könsbilder till någon är sexuellt ofredande, det vill säga, det är en kränkning som är olaglig och går att polisanmäla. Någonting som Stina Wollter också brukar upplysa de okända männen om. Men ibland, när hon har kraften och orken, försöker hon också svara med humor – för att männen ska inse hur absurt det de gör är.

– Ofta skriver jag “du vet väl om att det här är trakasserier, att det är ett brott enligt lagen?”. Men ibland vill jag få dem att se det de håller på med utifrån, hur absurt det är. Så då svarar jag “brukar du gå fram till vilt främmande kvinnor på stan och be dem visa snippan, bara sådär? För det är exakt det du gör nu. Hade du gjort det på stan skulle jag skrika efter polis och det är samma sak när du gör det på nätet”, säger Stina Wollter.

På Instagram brukar Stina Wollter skärmdumpa både de grova meddelandena som hon får i sin inkorg – och de svar hon skriver tillbaka till männen.

– Det har hänt i alla fall några gånger att någon man har skrivit “oj, det har du rätt till” och tänkt till. Det är ju bra. Men samtidigt så är det inte mitt jävla uppdrag egentligen att fostra folk som blivit helt snedprogrammerade av patriarkala strukturer, säger Stina och fortsätter:

– Det som irriterar mig mest är att folk tror det bara är några enstaka knäppskallar som gör så här. Men det är ju ingen som vaknar en morgon och helt plötsligt börjar skicka dickpics. Typ “oj, nu är jag 18 år, nu skickar jag min penis till folk”. Nej, det är ett samhällsklimat där killar har undantagstillstånd.

Tidigare i veckan publicerade Stina Wollter ett av alla snuskiga meddelanden hon fått på sin Instagram. På bilden frågar den okända mannen om “Let’s dance”-deltagaren kanske kan visa sin “pussy” för honom, det vill säga, sitt underliv. Som svar skickade Stina då en bild på en nakenkatt. Bilden har fått över 8 000 likes och hundratals hyllningskommentarer.

– Han bara “får jag se din pussy” och då svarade jag med bilden och bara “varsågod, här är min hårlösa pussy”. Jag visar den här konversationen, inte för att få medlidande, men för att stärka alla tjejer som tror att det är deras eget fel att de får sådana här förslag, att de tror att de ska bära skammen för det, säger Stina Wollter och fortsätter:

– Så är det inte, tjejer ska kunna ha hur jävla små linnen som helst och göra vad fan som helst. Man ska ändå inte få sådana här förslag och bilder. Så jag vill visa hur man kan säga ifrån när det går över gränsen. Och det är du som bestämmer din gräns.

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN