LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Stellan Skarsgårds bakslag – bråket som aldrig tar slut

12 nov, 2023 
STELLAN SKARSGÅRD
Stellan Skarsgård är i händelsernas centrum!
Strejken i Hollywood påverkar honom i allra högsta grad och nu berättar han hur han egentligen känner kring allt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Stellan Skarsgårds om stoltheten till sonenBrand logo
Stellan Skarsgårds om stoltheten till sonen

Stellan Skarsgård, 71, är på många sätt ett ansikte utåt för Sveriges del. De senaste 55 åren har han gjort succé på vita duken och spelat mot stjärnskådisar som Meryl Streep, Pierce Brosnan, Rebecca Ferguson, Ben Affleck och många fler!

Stellan slog igenom redan som 16-åring så man kan definitivt säga att han hållit på ett tag. Men ingen har nog missat krisen som just nu pågår i Hollywood. Facket, som representerar 160 000 skådespelare, har krävt höjningar av grundlönen samt löften om att skådespelarna inte kommer att ersättas av AI.

– Bolagen har vägrat att engagera sig i en del frågor på ett meningsfullt sätt och vissa gånger har de kört över oss helt, säger fackets ordförande Fran Drescher, känd från tv-serien ”The Nanny”, enligt Reuters.

Stellan Skarsgård om konflikten: ”Fruktansvärt”

Stellan Skarsgård säger till TT att han tänker på sina amerikanska kollegor.

– I USA har skådespelarna ingen sjukförsäkring. Den gäller bara när de jobbar och om de inte jobbar har de noll sjukförsäkring. Samtidigt styrs produktionerna numera mer och mer av tech-bolag som bara vill tjäna stålar.

Annons

Strejken har varit tuff för många av skådespelarfackets medlemmar som inte är stora namn – och för folk med andra arbetsuppgifter vid filminspelningar.

– Det har varit fruktansvärt hårt även för tredje man, de som jobbar bakom kameran. Även i England, där ju många amerikanska produktioner görs, har de påverkats och det har blivit många ringar på vattnet. Jag klarar mig, men det har varit oerhört tufft för alla fattigare skådespelare, säger Stellan Skarsgård.

TT: Vad har du gjort under strejken? Rullat tummarna?

– Dels det, dels läst manus. Men inga amerikanska manus. Jag har inte ens fått prata med några amerikanska producenter.

Barnen går i Stellan Skarsgårds fotspår

Stellans intresse för film är något som smittat av sig till hans barn, Alexander Skarsgård, 46, Gustaf Skarsgård, 42, Sam Skarsgård, 40, Bill Skarsgård, 32, Eija Skarsgård, 31, och Valter Skarsgård, 27. Fyra av dem har nämligen gått i Stellans fotspår och valt en karriär som skådespelare.

Stellan har även sönerna Ossian och Kolbjörn tillsammans med hustrun Megan Everett.

Sonen Valter är just nu högaktuell i rollen som Börje Salming i Viaplays serie Börje. När Hänt träffade honom berättade han att han står väldigt nära sin pappa Stellan. På frågan vem han helst firar jul med svarade han nämligen kort och gott:

– Stellan Skarsgård!

VALTER SKARSGÅRD

FOTO: Karin Törnblom/TT, TT

Annons