Steffo Törnquist om mammans önskan kring att dö

Steffo Törnquist och hans mamma

Foto: TT

Steffo Törnquists mamma har somnat in.
Nu berättar han om hennes längtan efter att dö samt hur han hanterat situationen.
– Vi har haft många samtal om döden, till och med om aktiv dödshjälp pratade vi om, säger Steffo i P4.

Nyhetsmorgon-profilen Steffo Törnquist förlorade härom veckan sin mamma. Det var i ett inlägg på Instagram som han delade med sig av sorgen och bland kommentarerna regnade det in stöttande kommentarer från fans och kollegor.

Steffo Törnquists egna ord om mammans död

LÄS MER: Steffo Törnquists nya besked om hälsan – efter coronainsjuknandet

I en ny intervju med P4 väljer nu TV4-programledaren att berätta mer om familjesorgen.

– Mamma gick bort förra veckan, hon var 87 år och i en dimension av henne ville hon gå bort. För hon var helt övertygad om att när hon gör det så kommer hon att träffa pappa som gick bort för sex år sedan. Hon var ingen dumskalle eller någon konstig person men just det var hon övertygad om. Och jag med, säger Steffo och fortsätter:

– Det underlättar min sorg, hon fick som hon ville och nu är det klart för nu är hon och pappa tillsammans igen. Det var ingen besvärlig död heller utan hjärtat tog slut bara, så från gott humör och mamma var alltid noga med hur hon såg ut så hon skulle välja nagellack. Hon skulle in på sjukhus då för hon var lite dålig så från kvittrande och väljande av färg på nagellack så tog det en kvart sen var hon borta.

”Mamma sa när pappa gick bort att jag vill nog inte leva längre”

Programledare Titti Schutlz frågar sedan Steffo om han var förberedd på dödsbeskedet , vilket han erkänner att han på vissa sätt var.

– Jag var det, inte på att det skulle ske nu men mamma sa när pappa gick bort att jag vill nog inte leva längre. Men sen ändrade hon sig lite grann för det visade sig att ett barnbarnbarn skulle komma och sen är det lite Bridge på torsdag och man får god mat. Då sa jag att om du väljer att leva vidare, för hon hade ju lätt kunnat ta livet av sig själv genom att sluta äta tjugo mediciner. Men om du väljer att leva vidare så ska jag försöka bidra till att du får ett så bra liv som möjligt men då får du bjuda till själv. Inte sitta och bara läsa något bittert.

– Och det gjorde hon. Så vi var ofta ute på krog när jag var med i Let’s dance, för hon var med där i princip varje vecka. Hon bjöd till, men det här sista corona-halvåret när hon inte kunde träffa sina barn, barnbarn och barnbarnbarn det har inte varit värdigt. Vi har haft många samtal om döden, till och med om aktiv dödshjälp pratade vi om. Så den dimensionen var färdigbearbetad hos mig men sen är det såklart alltid en liten chock när ens mamma går bort. Men den här stora sorgen är jag färdig med tror jag.

Hänt har utan framgång sökt Steffo Törnquist.

LÄS OCKSÅ: TV4-kollegornas ord efter Tilde de Paula Ebys kyss inför alla

LÄS OCKSÅ: Hanna Hedlunds reaktion efter Martin Stenmarcks kyssar med Disa Östrand