BreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreakingBreaking
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Mannen bakom ”Gabriellas sång” är död i ALS – Stefan Nilsson blev 67 år

26 maj, 2023 
Simon Lundh
Stefan Nilsson
Pianisten Stefan Nilsson har somnat in.
Han var bland annat mannen bakom låten Gabriellas sång.
Han avled efter en kort tids sjukdom.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Anna Brolin om Pugh Rogefeldts död: ”Tragiskt”Brand logo
Anna Brolin om Pugh Rogefeldts död: ”Tragiskt”

Kompositören pianisten Stefan Nilsson har gått bort i ALS efter en kort tids sjukdom. Han blev 67 år gammal. Något som hans familj bekräftade i ett pressmeddelande.

”Pianisten och kompositören Stefan Nilsson har under torsdagen somnat in efter en tids sjukdom. Han avled stilla i sitt hem med den närmsta familjen närvarande. Stefan led av den obotliga sjukdomen ALS,” skriver familjen i pressmeddelandet.

Stefan föddes i Kukasjärvi i Norrbotten, och flyttade som ung till Stockholm för att studera vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med inriktning på piano.

Stefan Nilsson – mannen bakom Gabriellas sång

Stefans mest framträdande verk är Gabriellas sång som framfördes av Helen Sjöholm, 52, i filmen Så som i himmelen. En låt som låg på svensktoppen under 68 veckor, där den nådde en andra plats som bäst. Filmen skulle senare bli en musikal som också varit framgångsrik.

I början av 1980-talet började Stefan även komponera filmmusik och 1998 mottog han en Guldbagge för sina kreativa insatser inom svensk film. Bland annat gjorde Stefan musik till flera av filmerna i den framgångsrika svenska filmserien om polisen Martin Beck. Stefan stod även bakom musiken till den populära serien på SVT Skärgårdsdoktorn. Han medverkade även som arrangör och pianist på ett av Björn Afzelius album.

Annons

Stefan Nilsson sista offentligliga framträdande – framför vännerna

I mars kom beskedet om att Stefan hade drabbats av ALS. Ungefär två månader senare den 8 maj spelade Stefan på sin flygel för sista gången. När några av hans gamla kollegor, där ibland Benny Andersson, 76, Tommy Körberg, 74, och Helen Sjöholm arrangerade en hyllningskonsert för Stefan. En konsert de kallade Musik för livet. Som gick av stapeln i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Förutom de välkända svenska artisterna som arrangerade konserten fanns även artister och låtskrivare som bland andra Py Bäckman, 74, Jan Johansen, 57, Sissel Kyrkjebø, 53, och Sonja Aldén, 45 på plats för att hylla Stefan.

Stefan Nilsson var även kusin till Pugh Rogefeldt som somnade in för mindre än en månad sedan efter en längre tids sjukdom.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons