Hänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möterHänt möter
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Därför lämnade Staffan Ernestam Sven-Ingvars – avslöjar konflikterna

01 jul, 2023 
Staffan Ernestam och Sven-Ingvars
Hänt möter Staffan Ernestam. Han är gitaristen som spelat hela 20 år tillsammans med Sven-Ingvars.
✔︎ Sanningen bakom avhoppet – därför lämnade han bandet
✔︎ Stora kärlekslyckan med flickvännen Nina
✔︎ Okända bråken i bandet: ”Turbulent”
✔︎ Så lever Staffan idag – planerna för framtiden
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ida Hallquist och Oscar Magnussons okända förflutna innan Idol – nu bekräftas detBrand logo
Ida Hallquist och Oscar Magnussons okända förflutna innan Idol – nu bekräftas det

I hela 20 års tid var Staffan Ernestam, 60, en del av det folkkära bandet Sven-Ingvars. Men efter de stora förändringarna fick det vara slut och gitarristen valde då att hoppa av år 2021. När jag når Staffan har det gått cirka två år sedan han senast var en del av bandet och även om han bär med sig fina minnen från tiden, så njuter han också av att vara solo.

– Jag har den första lediga sommaren på 22 år. Så det är min plan. Jag och min flickvän har ett hus på södra Öland, där vi också har en stor ateljé då jag målar. Även hon målar så vi har ett stort gammalt ombyggt bussgarage på 300 kvadratmeter som vi gjort om till en sommarateljé så tanken är att jag ska måla i sommar, säger Staffan.

Kommer du sakna sommarturné-livet då?

Annons

– Jag har nog känt de senaste tio åren, eftersom jag har hållit på så länge, att det inte har varit så roligt att kuska runt. Det är alltid roligt att spela och komma till de här ställena där folk har semester och är glada men för min egen del kände jag att det är dags att ha det skönt när det är som härligast i Sverige.

Därför lämnade Staffan Ernestam sin roll i Sven-Ingvars – berättar om beslutet

Musiken har Staffan däremot inte lagt på hyllan. Det blir några spelningar under sommaren. Men hur kommer det sig egentligen att Staffan valde att lämna sin plats i Sven-Ingvars? Det berättar han nu.

– Jag var ju den som var med längst, jag började 2000 och från det bandet finns det ingen som är kvar. Ingvar pensionerade sig 2006 och sen gick Sven-Erik bort 2017 och vi gjorde de sista spelningarna med Sven-Erik 2016. För mig var det nog så att där försvann magin.

Sven-Ingvars
Sven-Ingvars 2002.

Kände du att bandet blev annorlunda efter det?

– Ja, det är ett bra band, det är inget snack om saken men för mig var det Sven-Erik som var magin. Sven-Erik och Ingvar grundade ju Sven-Ingvars och de var ju de som var Sven-Ingvars. Det är ju ett bra band men magin försvann med Sven-Erik och jag kände väl kanske att jag ville gå åt ett annat håll musikaliskt också. Man nästan hamnar i ett tribute-situation där man blir som ett cover-band.

Annons

Lämnade efter att Oscar Magnusson tagit över – så ser kontakten ut idag

Året var 2018 när Oscar Magnusson, 42, klev in som sångare i Sven-Ingvars och tog över sin pappas plats. Sven-Erik Magnusson hade året innan gått bort i cancer.

– Det är klart att Sven-Ingvars kan leva vidare men det är ju någonting annat nu. Jag jobbade ju med Sven-Erik och spelade ihop i 16 år, och jag fick förmånen att vara med när Ingvar var med, när det var på riktigt om man säger så. Jag känner att det fanns en kvalité där som var väldigt speciell. De var väldigt speciella så det är självklart att det blir något annat. Jag kände att jag hade väl inte så mycket att bidra med, vi tyckte väl lite olika om vissa saker, säger Staffan.

Har du kontakt med det nuvarande Sven-Ingvars-gänget idag sedan du lämnade?

– Nej jag och Stefan Deland har kontakt men i övrigt har vi inte kontakt nej.

Idag är Sven-Ingvars ett avslutat kapitel för just Staffans del, men från de 20 åren i bandet bär han med sig många minnen.

– Det var allt från gigantiska succéer till... Det var verkligen en berg-och dalbana.

Oscar Magnusson
Oscar Magnusson tog över efter sin pappa.

Okända bråken i bandet – Staffan Ernestam om tyngre tiderna

När gick det uppåt och när gick det neråt?

Annons

– Det var en tuff period i samband med 50-årsjubiléet 2006. Sven-Erik hade då lite privata problem så 2007 jobbade vi ingenting. Men från att vi satte igång med de här krogshowerna vid 2001 enda fram till 2006 då jobbade vi extremt mycket så man hade runt 180 hotellnätter per år. Det var tufft men kul också, säger Staffan och fortsätter:

– Det gick så vansinnigt bra. Sen fick ju min gamla kamrat Patrik Karlsson en stroke och avled, den gamla basisten. Det var jättesorgligt. Det var tufft men sen då när Sven-Erik gick bort, då fanns inte bandet. Det har varit upp och ner alltså.

Har ni varit band där alla kommer överens eller har det varit tjafs i turnébussen?

– Det är väl som alla arbetssituationer och alla relationer. Man blir nästan som ett äktenskap fast det är fem, sex, personer inblandade. Det är klart att det kan bli turbulent i perioder. Alla har sina personliga issues som det är i livet, det kan vara skilsmässor och personliga problem. Det är klart att det kan bli turbulent men generellt har vi haft många bra år.

Staffan Ernestams privatliv – kärlekslyckan med flickvännen Nina

På det privata planet har Staffan sedan många år varit tillsammans med flickvännen Nina Jacucci.

Annons

– Vi har varit tillsammans sedan 2007. Vi träffades faktiskt på en utställning.

Du säger flickvän, finns det några planer på att gifta er framöver?

– Nej det har vi inte pratat om men det kanske det blir. Jag har ju varit gift tidigare men det har inte hon.

Staffan och Nina
Staffan och Nina. Foto: Privat

Sedan tidigare har Staffan döttrarna Louisa, 33, och Ella, 17.

– De mår alldeles utmärkt. Båda har jättestort musikintresse men ingen av de spelar.

Musiken ligger helt klart i blodet och framöver kan vi vänta oss att höra mer av Staffan som fortsatt arbetar med musiken.

– Jag en helt egen soloplatta i bakfickan, vi får se om vi släpper några singlar i höst eller om vi släpper hela albumet i höst eller om det blir i vår. Men det händer grejer och jag känner mig mer fri nu. Det är inte lätt att släppa egna grejer när man är en del av ett band.

Annons

Sedan tidigare har Staffan döttrarna Lovisa, 33, och Ella, 17.

– De mår alldeles utmärkt. Båda har jättestort musikintresse men ingen av de spelar.

Musiken ligger helt klart i blodet och framöver kan vi vänta oss att höra mer av Staffan som fortsatt arbetar med musiken.

– Jag en helt egen soloplatta i bakfickan, vi får se om vi släpper några singlar i höst eller om vi släpper hela albumet i höst eller om det blir i vår. Men det händer grejer och jag känner mig mer fri nu. Det är inte lätt att släppa egna grejer när man är en del av ett band.

FOTO: TT

Annons