LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Dansbandsikonen är död – Sven-Erik Magnusson blev 74

22 mar, 2017 
AvLeif Schulman
Sven-Erik Magnusson avled natten mot 22 mars hemma i Karlstad. Den mångåriga kampen mot cancern är över. En speleman är borta.
Annons

En av Sveriges mest folkkära artister och dansbandsprofiler är död, skriver NWTSven-Erik Magnusson gjorde en exemplarisk karriär här hemma. En karriär som sträckte sig över rock n roll, pop, dansband och show. Det hela började hemma i Slottsbron i Värmlandsmetropolen Karlstad. Sven- Erik var 14 år och instrumentet var klarinett. Han mötte Ingvar Karlssson som hade en gitarr. Tillsammans upptäckte pojkarna rock-musiken, Sven-Erik bytte också till gitarr. Året var 1956 och från sina förnnamn bildade ynglingrna Sven- Ingvars, svårare än så var det inte.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Duon blev en trio som snart växte till en kvartett med Sven-Erik vid sångmikrofonen. Karlstadstöserna gick till dans till kvartetten med stadens nya rockkung som tösernas idol.

Ryktet om bandet nådde Stockholm och snart hade man ett skivkontrakt. Det blev mest instrumentalmusik och engelsk popmusik. Men så kom någon på snilleblixten att använda gruppens hemliga vapen- det värmländska. Det blev låten “Te dans mä Karlstatösera” framförd på varm och genuin värmländska.

Annons

– Vi förstod att det skulle bli poppis att sjunga på dialekt i Karlstatösera. Vi har väl alla, redan från tidig ålder, förstått att värmländskan är omtyckt, berätta Sven- Erik själv i NWT i fjol då gruppen firade 60 år.

“Karlstatösera” blev låten som blev startskottet på en enastående karriär med idel ädla svenska låtar och värmländsk profil. Låtar som “Ett litet rött paket”, “Fröken Fräken”, “Min gitarr” och “Säg inte nej, säg kanske”. Nästa grundbult i den folkliga populariteten kom när de spelade in ett album med tonsatta Gustav Fröding- texter på 70-talet. Två värmländska storheter i ljuv förening.

1991 deltog bandet i Hänt i Veckans Meloditävling med en låt som Bert Månsson skrev för bandet. Låten var “Två mörka ögon” och blev en i raden av bandets många hits.

Den pojkaktiga imagen och stilen och det värmländska behöll Sven-Erik Magnusson livet igenom. Han var fjärran från divalater, alltid lika mån om att träffa den publik han älskade och som älskade honom. Det är inte bara Karlstatösera som sörjer och saknar honom nu.

Sven-Erik Magnusson blev 74 år. Han sörjs närmast av hustrun Eva, dottern Johanna, sonen Oscar och två barnbarn.

Foto: IBL

Annons