LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Stora sprickan i dansbandet – hotfull stämning: ”Ska begrava Vikingarna”

22 jun, 2024 
Loke Westberg
Kenneth Wahlberg & Christer Sjögren
Nya vikingarna kom till och försvann lika snabbt.
Nu skildras bandets kortlivade historia i ny dokumentär, där hämnd och svek står i fokus.
– Fått så mycket hot, säger Kenneth Wahlberg.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nina Gunkes nya hälsobesked – berättar om planen för boendesituationenBrand logo
Nina Gunkes nya hälsobesked – berättar om planen för boendesituationen

Elvis och Nya vikingarna, så lyder namnet på den nya SVT-dokumentären som släpptes i dagarna.

Den skildrar historien om hur delar av det legendariska dansbandet Vikingarna skulle återförenas under parollen Nya vikingarna, fast denna gång med Elvis-imitatören Kenneth Wahlberg, 55, i spetsen istället för Christer Sjögren, 74.

Splittringen i Nya vikingarna

Dansbandets comeback blev dock kortvarig efter interna stridigheter, stridigheter som drogs så långt att det slutade med att en bomb sprängde Kenneth Wahlbergs bil.

– Vikingarna väcktes till liv efter 10 års paus, men nu med den okända sångaren Kenneth Wahlberg vid mikrofonen. Redan efter första repetitionen märktes det att något inte stämde, något var skevt. Det som verkade vara en briljant idé kommer att sluta i ett fiasko, konflikterna handlar om pengar, makt och falsk sång, säger Märta Lundin, berättarröst.

Det finns två olika versioner av vad konflikten grundar sig i. Kenneth känner sig lurad på pengar och utraderad. De andra uppfattar honom som en bedragare.

Annons

– Jag har en tanke om att få någon typ av upprättelse, åka och konfrontera de allihopa var och en. Vi får se vad de säger, jag kommer, säger Kenneth i dokumentären.

Han har blivit anklagad för att vara en bedragare som inte kan sjunga och som försökte dra nytta av Vikingarnas framgångar.

Dokumentären skildras dock endast ur Kenneths perspektiv, och ingen av de andra bandmedlemmarna i Nya vikingarna kommer till tals.

”Vi har varit i kontakt med Jörgen Arnemar, Peo Thyrén samt medlemmar i Nya vikingarna. De har valt att inte medverka i serien eller kommentera Kenneths bild av vad som hände”, går det att läsa i dokumentären.

Anklagas för att ha sprängt bilbomb – SVT:s svar

Hänt har varit i kontakt med SVT, som motiverar beslutet att bara skildra Kenneths historia så här:

”Filmen skildrar en persons upplevelse kring en konflikt i Sveriges största dansband. Det finns sannolikt både inblandade och fans som har andra upplevelser. Filmen ska inte ses som hela historien om Nya Vikingarna utan filmen skildrar Kenneth Wahlbergs upplevelse under tiden med Nya Vikingarna”, skriver SVT i ett mejl till Hänt.

Annons

Konflikten mynnade ut i att det under natten mellan 5 och 6 oktober 2017 exploderade i Kenneths bil utanför hans bostad, tre månader efter hans avhopp från Nya vikingarna.

– Jag tänkte direkt att det var kopplat till Nya Vikingarna. Jag har fått så mycket hot innan också, tittat mig över axeln, säger han i dokumentären.

Det finns dock inga bevis för att bilbomben skulle ha med Nya vikingarna att göra.

Under avslutningen av dokumentären besöker Kenneth en av Arvingarnas konserter.

– En sorgens dag. Jag ska begrava Vikingarna, säger han innan mötet.

FOTO: TT

Annons