TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Sommarlov-Ida On om kärleken – efter lustiga frågan

07 aug, 2020 
Lotta Hofström
Ida On, programledare i Sommarlov, och Sommarskuggan.
Ida On, 24, gör succé i SVT:s Sommarlov. Möt henne i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Mystiken kring hur hon fick drömjobbet.
✔︎ Reder ut kärlekslivet – efter lustiga frågan.
✔︎ Oväntade vändningen: ”Det var en rejäl chock”.
Annons

Vad vet du om skönsjungande Ida On? Här berättar hon själv!

Ida On, programledare för SVT:s Sommarlov.
Ida. Foto: Mattias Ankrah/SVT.

Hur känns det att vara en del av Sommarlov?

– Det känns fantastiskt och lite overkligt såklart. Men jag är verkligen i trygga händer. De andra programledarna är riktiga fullblodsproffs, och resten av teamet likaså. Så jag känner mig fram för allt mycket välkommen och taggad.

Vad är roligast med sommarjobbet?

– Att få ta del av barnens värld och höra deras respons. Sommarlov är så levande och viktigt för så många, och det är en otrolig ära att få leva i denna sagobubbla under tio magiska veckor.

Några utmaningar?

– Sommarlov är ju ett riktigt maraton, på en sommarsäsong spelar vi in nästan 70 avsnitt, så att hålla ångan uppe hela vägen är en härlig utmaning. Men jag har fått mycket stöd och pepp från mina programledarkollegor, så jag har känt mig mentalt redo för allt. Jag hjälps åt att lyfta varandra hela vägen fram till målsnöret och har riktigt roligt på vägen dit!

Annons

Ida On om sin bakgrund

Vad har du för erfarenhet av att jobba med barn?

– Jag har jobbat mycket som pedagog i olika verksamheter, allt från förskola till högstadie, och det har varit både kul och lärorikt. Dessutom har jag fem yngre syskon, så min barnvana är god! Det är något jag är väldigt tacksam över eftersom det har berikat mitt liv något enormt.

Vad kan vuxna lära sig av barn?

– Att inte överanalysera, utan lita på sina instinkter. Jag tror att vuxna ofta har många mentala blockeringar som gör att vi inte vågar vara precis dem vi är eftersom vi är rädda för att göra bort oss. Men sedan är det ju viktigt att ha kvar lite impulkontroll så klart, haha!

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har studerat på Balettakademien Göteborg och är sedan förra veckan färdigutbildad musikalartist därifrån. Men parallellt med detta har jag även jobbat som tekniker på Göteborgsoperan, som lärarvikarie i allt från förskola till SFI för vuxna. Och en hel del i kassan på ICA. Gemensamt för alla yrken är dock att man får träffa så många olika sorters människor, och det är något jag tycker är fruktansvärt intressant!

Sommarlovs programledare Malin Olsson, Alexander Hermansson, Markus Granseth, Angelika Prick och Ida On.
Sommarlovs programledare Malin Olsson, Alexander Hermansson, Markus Granseth, Angelika Prick och Ida On. Foto: Mattias Ankrah/SVT.

Hur fick du jobbet på Sommarlov?

– Tydligen så fick SVT nys om mig av en för mig okänd källa! Jag är supernyfiken på att få reda på vem denna person är! Så om någon vet något så är jag idel öra! Men sedan fick jag såklart också gå igenom en diger auditionprocess med self tapes, videoprov och intervjuer. Dock visste jag inte att det var just Sommarlov det handlade om, förrän vid det sista telefonsamtalet när jag blev erbjuden jobbet. Det var en rejäl chock kan jag säga, men mycket glädjande!

Annons

Beskriv ditt drömsommarlov!

– Att vara i naturen och hitta lugnet. Det kan vara att segla i skärgården, vandra i fjällen eller gå vilse i en nationalpark. Men gärna någostans där det inte är täckning, så att man får hjälp med att strunta i mobilen ett tag. Och vattenmelon såklart! Det är det somrigaste som finns!

Hur är du uppväxt?

– Jag är född i Malmö, men växte upp i Svalöv. Svalöv är en ganska liten kommun på skånska landsbygden, men det som är så häftigt är att det under hela min uppväxt fanns, och fortfarande finns, en fantastisk kulturskola där! Jag gjorde allt på kulturskolan: spelade cello, sjöng i kör, spelade i orkestrar, dansade… Det var verkligen min kreativa oas där jag fick ovärderligt stöd från lärare och vänner.

Vad vill du säga till barn som har ett tufft sommarlov? Barn som lever i familjer där man till exempel inte har råd att göra något extra, eller som har en vårdnadshavare som gått bort eller liknande.

Annons

– Du är viktig. Du duger. Och du är inte ensam. Även när det är som mörkast så finns det ljusglimtar. Leta efter ljusglimtarna och håll ut. Det kommer bli bättre, men jag förstår att det är fruktansvärt svårt just nu. Tills dess skickar jag all kärlek och omtanke.

På spåret 2019: Programledare Kristian Luuk, Josefin Johansson, Johar Bendjelloul, Gunnar Wetterberg, Parisa Amiri och domare Fredrik Lindström.
Ida On älskar På spåret. Här syns några deltagare från 2019: Programledare Kristian Luuk, Josefin Johansson, Johar Bendjelloul, Gunnar Wetterberg, Parisa Amiri och domare Fredrik Lindström. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT/TT.

Har du barnasinnet kvar?

– Ja, det hoppas jag verkligen! Det är synd att barnasinnet är något som är så lätt att tappa bort, men jag gör så gott jag kan för att hålla det i trim!

Ditt favoritprogram är På Spåret. Berätta!

– Jag älskar frågesport! Det är en så rolig blandning av allmänbildning, spetskunskap och kvalificerade gissningar. Sen är jag även lite av en vinnarskalle, så tävlingar är aldrig fel. På Spåret tycker jag fångar allt det där, samtidigt som det är väldigt svårt och har en så cool bredd innehållsmässigt.

Annons

När började du dricka kaffe?

– Hehe, aldrig faktiskt! Jag är en inbiten tedrickare, så kaffe har det inte blivit så mycket av!

Finns det någon typisk vuxenmat som du lärt dig äta?

– Ostron! Tänk att något som ser så läbbigt ut kan vara så smarrigt!

Ida On om civilstatus: Har pojkvän

Vad har du för hobbies?

– Jag är en väldigt vetgirig och nyfiken person, så jag har haft många olika hobbies genom åren. Just nu är jag väldigt intresserad av segling, men andra hobbies kan vara kampsport, lindy hop, åka long board, spela cello… Ja, det finns ju bara för mycket roliga saker här i världen!

Har du ett motto?

– ”Varför?”. Det är en så användbar och kraftfull frågeställning. Om jag kan svara på mitt ”Varför?” blir allt det svåra lätt, och allt det lätta svårt. Jag tycker att det är viktigt att ha en intention med sina handlingar.

Vad i världen skulle du vilja förändra?

– Min högsta önskan är att alla världens barn fick tillgång till god utbildning. Jag tror att allt och alla på vårt jordklot hade gynnats av det.

Annons

Om man blir kär i dig, har man någon chans?

– Haha, vilken lustig fråga! Sanningen är den att jag har en partner sedan många år tillbaka, och vi har inga planer på att släppa taget om varann, så mitt svar blir att utsikterna för eventuella uppvaktare inte är särskilt ljusa.

◼️ ◼️ ◼️

✔︎ Vem är Ida On?

Ålder: 24.
Bor: Född i Malmö, uppvuxen i Svalöv, bor i Göteborg och Malmö.
Familj: Pojkvän sedan flera år tillbaka, även han i branschen, som ljusdesigner. Föräldrar och syskon i Svalöv.
Gör: Musikalartist, servicetekniker.
Aktuell: Som programledare i SVT:s barnprogram Sommarlov.

Annons