Sommargympa-Sofia Åhman om tragedin, träningen och familjen

Sofia Åhman, programledare i SVT:s Sommargympa med Sofia.

Sofia Åhman, 49, gör succé med sin hemmagympa i SVT. Möt henne i en öppenhjärtig intervju.
✔︎ Talar ut om skräckdramat med familjen: ”Det var chockartat”.
✔︎ Visar upp okända maken – så träffades de.
✔︎ Framtidsplanerna – nya glädjebeskedet till tv-tittarna.

SVT-profilen Sofia Åhman, sedan tidigare känd från Go’kväll, har gjort succé i rutan under corona med sina korta hemmaträningspass.

Och när programserien plötsligt tog slut så blev SVT:s växel nedringd av förtvivlade tv-tittare som krävde fler avsnitt av Sommargympa med Sofia.

Obs: Intervjun är från augusti 2020.

✔︎ Det här är Sofia Åhman

Ålder: 49.
Bor: Umeå.
Familj: Maken Fredrik och barnen Fanny, 20, och David, 18.
Yrke: Idrottslärare och tv-profil i SVT med Hemmagympa med Sofia och Sommargympa med Sofia.
Bakgrund: Har utöver tv-jobben skrivit en bok, Nystart – starkare, friskare, piggare med enkel träning tillsammans med Gunilla Hasselgren, som varit husläkare i Fråga doktorn.

– Det är ett kvitto på att tittarna gör sina övningar, eller åtminstone tittar på programmet. När man står där och spelar in så vet man ju inte om någon kommer att titta på det, säger hon.

Sofia Åhman är ett bekant namn för den som har tittat på Go’kväll de senaste åren. Där han hon återkommande dykt upp och gett träningstips. Men när kanalen skulle sätta coronatablån så fanns det en lucka på 20 minuter som hon fick i uppgift att fylla.

– I Go’kväll så kunde jag aldrig göra ett helt gympaprogram som folk kan följa med i, säger hon och förklarar att det var minimalt med planering inför det första programmet av Hemmagympa med Sofia. Efter telefonsamtalet med SVT gällde det att sätta i gång i stort sett omedelbart.

Sofia Åhman leder Sommargympa i SVT.

Foto: Håkan Lyktberg/SVT.

Sofia om framtiden

Programserien har gett resultat. Det har märkts att hon varit, och är, uppskattad av tittarna.

– Jag har fått brev och handmålade vykort. Personer skriver att programmet har brutit deras tristess. Jag har mest tänkt att programmet består av övningar i styrka och kondition, men många skriver att det har betytt mycket som sällskap när man känt sig ensam. Någon har skrivit att jag ibland har varit den enda som säger hej den dagen. Programmet har en större social funktion än vad jag trodde, säger hon.

Hoppas du att detta leder till andra spännande tv-jobb?

– Jag tycker att det är underbart att få sprida träning till dem som ännu inte har kommit igång. De som kommer till gymet är redan lite frälsta. Det fantastiska med tv är att jag kan nå den som inte tar sig iväg till träningsanläggningar och gruppträningspass. Det vill jag fortsätta med om jag kan. De som inte har rört sig och börjar med det får jättestor effekt, säger hon.

Sommargympa-Sofia Åhman med maken Fredrik.

Sofia Åhman tillsammans med maken Fredrik. “En bild från Hemavan och en av våra skidturer där. Vi har en stuga där”, säger Sofia Åhman. Foto: TT & Privat.

Tv-jobben är annars bara ett sidouppdrag för Sofia Åhman. Hon arbetar annars som idrottslärare på Elitidrottsgymnasiet i Umeå. Hon är också kollega med sin make Fredrik. De har två barn, en 20-årig dotter och en 18-årig son, och båda spelar volleyboll på hög nivå.

– Min dotter spelar volleyboll på college i USA och min son ska flytta hemifrån för att han har kommit med i Topp och talang som är en satsning Sveriges olympiska kommitté gör. Han spelar beachvolleyboll. Så det har blivit mycket sport för barnen, säger hon.

Då är barnen utflugna inom kort. Vad känner du kring det?

– Man vill alltid ha dem kvar, men det är också roligt med deras äventyr. Då får man också åka och hälsa på dem. För jag älskar ju att resa. Det kommer perfekta tillfällen att kunna resa till Washington DC och hälsa på henne. Sedan kan jag åka på en World tour och se när han spelar beachvolleyboll, säger hon.

Sofia om maken Fredrik

Hur träffades du och din man?

– Vi träffades på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm där vi pluggade till idrottslärare. Det måste ha varit 1992. Vi gifte oss 1998.

Hur håller man kärleken vid liv?

– Man tränar tillsammans. Är det inte träning så kan det vara vandringar och friluftsliv. Det försöker vi ha tid med på helgerna.

Vem av er är mest vältränad?

– Han är orienterare och löpare. Så han är bättre på konditionsgrejerna. Styrka och rörlighet, där klår jag honom.

Vad får du för reaktioner från dina elever när du är någon slags tv-stjärna?

– De är ganska obrydda. Ibland säger de att mormor vill ha en bild på dig och mig. Kan vi ta en bild så jag kan skicka till mormor?

Sommargympa-Sofia Åhmans barn Fanny och David.

Sofia Åhmans barn Fanny och David. Foto: Instagram.

Framtidsplaner?

– Jag hoppas att fortsätta med hemmagympan. Även efter corona vore det underbart att fortsätta. Det har inte varit så mycket träning i tv de senaste åren. För att träningen ska bli av så kan det vara så att det måste vara på en fast tid. Annars prioriterar folk bort den. Är programmet klockan 10 varje dag så blir det av.

Berätta något oväntat från ditt liv som folk inte känner till?

– Jag höll på med gymnastik som barn och så startade några av oss en dansgrupp. Under gymnasiet åkte jag och några tjejer runt och dansade på olika discon. När jag sedan började på Gymnastik- och idrottshögskolan så tog jag inget studielån. Istället åkte jag runt till olika gym och körde workout och aerobics, som det hette då när det precis kom till Sverige.

Har du drabbats av något dramatiskt av det mörkare slaget?

– Familjen hamnade mitt i tsunamin i Thailand. Som tur är gick det jättebra för oss. Det var jag, min man och barnen var små då. Vi var ute till havs och lyckligtvis inte i ett hus eller så. Men när vi skulle komma i land med båten vid ön där vi skulle vara, så var det ingen som ville hämta oss. Personerna som hade som uppgift att ta emot oss sprang upp i skogen och vi fattade ingenting. Då hade de sprungit upp på ett berg för att de tänkte att nästa våg skulle komma. Allt gick bra för oss, men det var chockartat. Hyddan som vi hade lämnat blev helt förstörd. Så vi hade tur som var ute till havs, säger hon.

Ditt absolut bästa träningstips?

– Jag tycker att det är roligt att träna tillsammans. Det är bra att få draghjälp om man känner sig slö. Då får man någon som peppar en. Jag gillar strutsgången. Man ser galen ut, men det stärker och sträcker ut baksidan av benen där man ofta är stel. Man ska ha raka ben och så ska man ändå försöka nå golvet med händerna. Man studsar och gör som en struts som försöker stoppa huvudet i sanden. Det kanske inte är övningen man helst gör på gymet. Men i vardagsrummet går det bra. Lätt att göra, men man ser tokig ut.

FRÅN FÖRSTASIDAN