Sofia Wistam berättar hon om mammans insjuknande

Sofia Wistam

Sofia Wistam går just nu igenom en väldigt tuff period, då hennes mamma verkar ha blivit döv. Nu berättar hon om den stora sorgen.
– Min mamma bara gråter, säger Sofia i podden Wahlgren & Wistam.
Slå på ljud

Sofia Wistam, 55, är en av Sveriges mest folkkära programledare. Hennes karriär tog fart redan när hon ledde barnprogrammet Soff-i-propp på 90-talet. Sedan dess har tittarna kunnat se henne i diverse olika tv-sammanhang, bland annat den egna tv-serien Sofias änglar.

Tillsammans med den goda vännen Pernilla Wahlgren, 53, driver hon podden Wahlgren & Wistam. I podden berättar tjejerna om allt möjligt som rör deras liv och några trogna lyssnare är bland annat deras föräldrar.

Pernillas föräldrar Hans Wahlgren och Christina Schollin är inbitna lyssnare av podden och så är det även för Sofias mamma.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Sofias tragiska sorg inom familjen

Men nu har det som inte fick hända hänt. Sofias mamma har blivit döv och nu berättar Sofia om den tunga familjesorgen.

Sofias mamma ska nämligen ha vaknat upp en dag utan att höra någonting på något öra. Tidigare har hon bara varit döv på ena örat.

– Det här är så jobbigt, för hon lyssnar ju väldigt mycket på den här podden. Och hon är ju snart 80, men hon tappade hörseln helt i veckan, hon blev döv, säger Sofia och fortsätter:

– Hon har faktiskt varit döv på ett öra och hört lite på det andra och sen helt plötsligt nu i veckan så försvann den. Så jag bara får ett sms "jag har förlorat hörseln helt".

Att mammans plötsliga insjuknande har tagit hårt på Sofia är ingen hemlighet. Just hörseln är ju en så viktig del i det vardagliga livet och nu berättar hon om känslorna.

– Det är så många känslor. Själv tänker man ju att den måste komma tillbaka. Men tänk själv, hon kan inte höra podden, vi kan inte ringa varandra. Alltså det är ett stort stort handikapp, säger Sofia.

Sofias änglar

Sofias änglar vann TV-priset Kristallen 2019.

Karin Törnblom/TT

Sofias drag för mammans hälsa

Hon menar också att det är en helt annan sak att bli döv i så pass hög ålder, när man är van att leva ett liv där man kan höra.

– Men just att bli döv på äldre dar, jag förstår att de som varit döva hela tiden lär sig ju läsa på läppar, de lär sig såklart teckenspråk och de hittar ju sin gemenskap till och med. Men för min mamma som är så gammal och lära sig nya grejer. För henne känns det ju som att livet är slut alltså, förklarar Sofia och fortsätter:

– Det är ju väldigt jobbigt där hemma nu liksom. Och min mamma bara gråter och gråter och gråter. Sen så har hon ju ringt några gånger och bara pratar. Hon hör ju inte mig utan hon bara pratar och pratar men jag bara sitter och lyssnar.

Nu återstår det för Sofia att följa med sin kära mamma till sjukhuset för att kolla upp vad det är som inte står rätt till. Förhoppningsvis är det bara något tillfälligt, som ett virus eller om det kan gå att lösa i form av någon operation eller hörapparat.

LÄS OCKSÅ: SJUKDOM Julia bryter tystnaden om okända kampen

LÄS OCKSÅ: SANNINGEN Paradise hotel-Lisa som planen när hon sökte till Idol höggravid

FOTO: Karin Törnblom/TT, Discovery+

SENASTE NYTT!