Skandalerna som skakat TV4:s Fångarna på fortet

Agneta Sjödin är pfrogramledare för Fångarna på fortet.

Efter alla år – här är sanningen om skandalerna i Fångarna på fortet:
✔︎ Agneta Sjödin bekräftar sexryktet på fortet: ”Orgie i cellen”.
✔︎ TV4 söp ner 16-åring – tvingades be om ursäkt.
✔︎ Stjärnan bröt båda fötterna – plågas fortfarande.

Sedan 1990 har svenska kändisar besökt Fort Boyard utanför den västfranska kusten och tävlat i Fångarna på fortet. Här får du veta allt om skandaler, fruktansvärda olyckor och hemligt snusk.

Gunde Svan Agneta Sjödin Fort Boyard

Gunde Svan och Agneta Sjödin är programledare.

Kenny Solomons allvarliga snoppolycka

Kenny Solomons snoppolycka i Fångarna på fortet

När Kenny Solomon var med i Fångarna på fortet 2018 satsade han mer på styrka än teknik i en av cellerna – och råkade ut för en allvarlig penisolycka.

Kenny skulle pumpa upp en stor ballong, och till sin hjälp hade han en pump gjord i trä som stod i höfthöjd. Mitt under momenten föll Kenny ihop av smärta och skrek rakt ut, samtidigt som han höll handen mot sitt könsorgan.

Lagkamraten Sean Banan var måttligt imponerad av Kennys incident.

”Han fortsatte pumpa med en handikappad banan”

– Det var vid ett tillfälle där korkade engelsmannen råkade klämma ihop sitt könsorgan och han fick ont och jag bara ”Skit i den, för banan och fosterland! Fortsätt pumpa!”. Och han fortsatte pumpa med en handikappad banan. Det är en riktig engelsman! säger Sean Banan i programmet.

Kenny Solomon beskrev händelsen som obehaglig. I slow motion-klipp i programmet syns hans smärta klart och tydligt.

– Åh, det var inte så bra för mig. Men Sean säger att jag måste kämpa på, så såklart kämpar jag på, berättade han i programmet.

Tigervaktens rädsla

Monique och tigern Mihn.

Trots att hon arbetat med tigrarna på fortet sedan 1991 känner sig Monique alltid rädd när hon har dem lösa.

På fortet finns en hel del exotiska djur, men de som förmodligen fått mest uppmärksamhet är de tre tigrarna Kanji, Kali och Mihn som vaktar skatten deltagarna ska försöka roffa åt sig. Tigrarna är uppvuxna i fångenskap och har tränats hela sitt liv.

Djurskötaren Monique Angeon är den som haft hand om Fort Boyards tigrar sedan 1991 och har stor vana av att arbeta med olika vilda djur vid andra inspelningar, bland annat filmen Gladiator. Men trots det har hon stor respekt för tigrarna, och framför allt när hon har dem lösa i fortets bunker.

”När jag kommer in i buren är jag alltid rädd”

– Jag är alltid rädd. När jag kommer in i buren är jag alltid rädd för jag är en normal person, avslöjade hon i ett klipp med TV4.

Fångarna på fortet-produktionen har kritiserats för att de har vilda djur som inslag under inspelningen, Monique hävdar dock att djuren har det bra.

– Tigrarna har det superskönt, det här är semester för dem, hävdar hon.

Monique har under sin tid på fortet träffat kärleken hela två gånger. 1992 blev hon tillsammans med den svenska musikern Johan Lindman, de två var tillsammans i flera år.

– Jag har tidigare haft en svensk partner så jag kan prata lite svenska, har hon berättat för TV4.

1997 träffade Monique en norsk deltagare som hon senare gifte sig med.

Marcus Schenkenberg föll tre meter – selen gick sönder

Marcus Schenkenberg rasade rakt ner i golvet, ett fall på tre meter, när selen brast.

När den svenska supermodellen Marcus Schenkenberg var med och tävlade 2010 slutade hans medverkan i en av de mest chockartade olyckorna.

I en av cellerna var Marcus upphängd tre meter ovanför marken i en sele. Han skulle med hjälp av några käppar bygga en stege som han skulle klättra upp på i taket, för att sedan kasta sig över rummet för att fånga en nyckel.

Marcus lyckades förvisso få tag i nyckeln, men selen brast och supermodellen föll handlöst tre meter rakt ner i det hårda golvet.

– Jag väntade på att säkerhetslinan skulle ta tag i mig, men den gick av så att jag landade på ryggen. Jag vet inte exakt hur jag landade, jag kommer inte ihåg, men jag skar upp fingret lite. Det värsta är ryggen och nacken som är väldigt känsliga, sa Marcus Schenkenberg till TV4 efteråt.

”Vi ser otroligt allvarligt på det här”

Som ett mirakel klarade han sig med bara några brännsår och kunde senare tävla vidare. Men efter olyckan plockades alla selar av den typen bort från fortet och extra säkerhetskontroller sattes in.

– Vi ser otroligt allvarligt på det här. Samtidigt är vi väldigt tacksamma över att Marcus mår bra. Vi hade turen på vår sida. Men det ska ju inte behöva handla om tur, berättade Tora Hecksher, exekutiv producent för Fångarna på fortet.

Sexorgierna i cellerna

Fort Boyard i Frankrike

Fort Boyard ligger utanför den västfranska kusten.

”Väldigt mycket orgier på fortet, i varenda cell”

Utåt sett är Fångarna på fortet ett härligt familjeprogram, men när kamerorna slocknat har det gått hett till. Detta har programledaren Agneta Sjödin bekräftat i Daniel Redgerts podcast ”Tankar med”.

– Det är ju väldigt mycket orgier på fortet, i varenda cell, säger hon bland annat om de sexrykten som florerat kring programmet.

Samtidigt hävdade hon att det i modern tid går lugnare till under inspelningarna.

–  Jag kan tyvärr inte säga något. Men det känns som att det var lite vildare på nittiotalet när jag jobbade med det då, då hörde jag mer rykten. Nu hör jag inte så mycket sånt, säger hon i podcasten.

Ändringen efter dödsfallet

Monique, La Boule, Dédé och Alain

Monique, La Boule, Dédé och Alain

2014 kom det tunga beskedet att Yves ”La boule” Marchesseau avlidit. Han hade haft rollen som fångvaktare i tio år och var den person som skulle slå i gong-gongen på fortet i varje avsnitt.

”La boule” blev bara 62 år gammal och hade under flera år kämpat mot cancer i matstrupen. Det svenska produktionsteamet visste om fångvaktarens hälsoproblem.

– Han var sjuk länge. Han hostade alltid jättemycket och var trött. Förra året var han inte ens med för han var så sjuk, berättade Agneta Sjödin för Aftonbladet.

Ett år före sin död var ”La boule” tvungen att dra sig tillbaka från jobbet som fångvaktare och programmet ändrades. Istället fick tigerskötaren Monique uppgiften att slå i gong-gongen, och ny fångvaktare – med betydligt mindre synlig tid i tv-rutan – blev karaktären ”Mister Boo”.

”För honom var det en revansch på livet”

”La boules” dotter berättade för franska Le monde att rollen på Fort Boyard förändrade hennes pappas liv och att han utförde det med stor stolthet.

– För honom var det en revansch på livet. Han var skallig som liten på grund av en sjukdom. De andra barnen slog honom och han var mycket olycklig. Men hans utseende gav honom rollen och det gav honom 20 år av lycka.

Tina Leijonberg bröt båda fötterna

Tina Leijonberg bröt fötterna under Fångarna på fortet

Tina Leijonberg skadades svårt under inspelningarna och bröt båda fötterna.

Tina Leijonberg var en av deltagarna i Fångarna på fortet 1996. Men äventyret på Fort Boyard slutade i en mardröm för skådespelerskan.

I ett av tävlingsmomenten skulle Tina hoppa ner i en strumpa, men hon missbedömde avståndet och föll istället på fötterna – som båda gick av vid fotknölarna.

Skådespelaren har sagt att det enda hon minns är att hon skrek och att det sedan svartnade.

En ambulanshelikopter fick hämta Tina Leiojonberg på Fort Boyard, därefter fick hon opereras och sitta i rullstol i tre månader. Därefter följde ett halvår med kryckor.

Trots den långa rehabperioden bedömde läkarna att hon aldrig skulle bli helt återställd.

– Jag kunde ha blivit förlamad. När jag tänker tillbaka på allting är jag glad att jag överhuvudtaget kan gå.

Markoolios fylleskandal

Markolioos tuffa besked – stoppas i månader: ”Mår inte så bra”

Markoolio.

Artisten Markoolio har varit med i Fångarna på fortet ett flertal gånger. Men han har lyckats med bravuren att skapa fler rubriker kring livet utanför inspelningen.

Bland annat ska han ha blivit portad från ett hotell i anslutning till inspelningen efter att ha varit sanslöst berusad efter en fest med andra deltagare. Under kvällen ska han ha haft sönder saker.

– Han är aldrig mer välkommen hit. Jag tänkte ringa polisen, men jag tyckte det var schystare att låta svenska tv-kanalen ta hand om sin idiot, sa hotelldirektören François Barrier då.

”Hon magpumpades och las in. Hon var i bedrövligt skick”

Markoolio är dock inte den enda som råkat förtära för mycket alkohol under sin tid i Frankrike. En svensk kvinnlig deltagare fick i början av 2000-talet föras akut till sjukhus i ambulans efter att ha tävlat om vem som kunde dricka mest sprit.

Kvinnan kollapsade och började spy vilt, vilket fick övriga festsällskapet att larma efter hjälp.

– Hon magpumpades och las in. Hon var i bedrövligt skick, berättar en av de som var med för Expressen.

Dokusåpastjärnor i bröstbråk!

Qristina Ribohn är en före detta Farmen-deltagare

Qristina Ribohn 2012.

2004 gick det hett till på fortet. Redan på flygplatsen började FarmenQristina Ribohn, 64, att irritera sig på RobinsonZübeyde Simsek, 51, som ska ha tagit ett glas före färden mot Frankrike. Väl på flygplanet anklagade hon sedan Zübeyde för att ha visat brösten för de andra deltagarna på planet.

– Qristina säger att hon har bildbevis men jag har inte visat brösten vad jag vet, sade Zübeyde till Aftonbladet.

När tidigare dokusåpastjärnorna var framme på hotellet bröt helvetet lös då en förbannad Zübeyde skrek på Qristina. Enligt Zübeyde ska Farmen-profilen ha pratat högt om bröstincidenten inför alla på välkomstmiddagen, vilket gjorde henne mycket upprörd.

– Hon är så jävla kåt på uppmärksamhet så hon säger vad som helst, konstaterade Zübeyde efteråt.

– Jag vill inte prata mer om exakt vad hon gjorde. Det är möjligt att det är som hon sa att brösten trillade ur av misstag. Hon hade ju en djup urringning, kommenterade Qristina senare.

Minnesluckor efter tequila-fest!

Veronika Larsson, tidigare Farmen-vinnare.

Veronika Larsson, tidigare Farmen-vinnare.

Samma år som bråket här ovanför blev ett jobbigt avslut efter en blöt utekväll för Thereze Lindberg, 48, som är världsmästare i kickboxning. Det hela började med att hon och Farmen-vinnaren Veronika Larsson, 51, beställde in tequila. Sedan gick det som det gick.

Ett par timmar senare ska Therese ha staplat ut från hotellets uteservering och kräkts hejdlöst, varpå ”Parlamentet”-programledaren Anders S Nilsson, 54, blivit orolig och tillkallat ambulans.

När Veronika vaknade upp morgonen efter hade hon ingen aning om var hon befann sig. Men stjärnan tror inte att hon blev alkoholförgiftad eller magpumpad.

– Det var kanske nära, jag vet inte, sa hon till Aftonbladet efteråt.

Veronika i sin tur minns inte någonting från kvällen.

Produktionen söp ner 16-åring

Paulina Danielsson i Paradise hotel 2020.

Paulina Danielsson.

2011 var det Paradise hotel-profilen Paula ”Paow” Danielssons tur att ställa till med skandal. Eller… det var snarare TV4 som skapade skandalen.

Trots sin ringa ålder fick den då 16-åriga Paow följa med ett par deltagare och några ur produktionen ut på krogen. Paow, som tävlade i ett lag med andra unga bloggare, berättade efteråt om den vilda festkvällen som började med en middag och slutade på en fransk gayklubb. Festen pågick fram till frukosten.

– Det var ingen legkontroll, så det var bara att gå in, bloggade Paow efteråt.

Händelsen var ”oacceptabel” menade Tora Heckscher, exekutiv producent till tv-programmet.

– Det är jäkligt olämpligt, hon är minderårig och det är klart att hon inte ska dricka alkohol. Det är helt oacceptabelt att det varit med människor från produktionen som inte ingripit, sade hon till Aftonbladet.

– Vi festade lite, det var ingen som hindrade mig från att dricka. Flera från produktionen var väldigt fulla, men jag blev inte bjuden av dem, sade Paow.

Anna Book i ambulanshelikopter efter magblödning!

Anna Toledano Book

Anna Book.

När Anna Book, 49, skulle skjuta en järnstång framför sig 2016 gick något snett och stången träffade henne i magen tre gånger ”så satans hårt”.

Smärtan skakade om ”ABC”-sångerskan rejält och när hon hissades ner i båten, som skulle ta henne från fortet, kollapsade hon.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det gick väldigt fort. Men vi skulle ha en stång mot kroppen, och när vi flög tillbaka av stångens kraft så blev det ett otroligt hårt slag i magen. Det var otroligt tufft. Jag kände att det var illa och förstod att något hänt. Men jag försökte hålla skenet uppe, och lyckades ganska bra med det, sade Book om händelsen.

Stjärnan fördes till sjukhus med ambulanshelikopter där hon fick beskedet att hon drabbats av en kraftig blödning.

Jon Henrik Fjällgren bröt foten på löpband

Jon Henrik Fjällgren skadad i Fångarna på fortet

Jon Henrik Fjällgren.

Förra året bjöd på två skandaler – i samma avsnitt! Jon Henrik Fjällgren, 33, skadade sig när en deltagare från varje lag skulle springa på ett löpband och slänga bollar genom ringar. Plötsligt flög renskötaren bakåt och landade snett med ena foten, som gick av.

Olyckan i tävlingscellen ledde till att Jon Henrik fick avsluta tävlingen. Han fick bäras ut på bår och färdades sedan med båt till sjukhus.

Först trodde han att det var en vrickning, men foten hade brutits. Efteråt följde flera månader av rehabilitering med balansbräda.

– Smärtan kommer och går. Det hugger till ibland när jag är ute och vandrar och likadant när jag kör bil och ska koppla. Vi får se om jag fått några komplikationer, det visar sig först om ett år, sa han till Aftonbladet.

Daniel Norberg biten av krokodil!

Daniel Norberg

Daniel Norberg.

I samma avsnitt som Jon-Henrik bröt foten blev Daniel Norberg, 30, biten av en krokodil i nacken under ett uppdrag i en cell.

– När man ligger i vattnet och har en liten yta att andas på. Och sedan en massa krokodiler runt sig – det är väldigt obehagligt, säger han i ”Efter fem”.

Innan artisten skulle bada i vattnet med krokodilerna hörde han sig för om riskerna.

– Jag frågade faktiskt innan om de kunde bitas och då svarade personalen bara ”it has never happened”.

Men så kom den och bet mig lite grann, hade jag inte haft en våtdräkt på mig hade det nog gjort lite ont. Men att ens prata om det här när Jon Henrik bröt foten, känns det som om mitt hamnar i skymundan…

AV: Malin Ljung & Lotta Hofström

FOTO: TT & TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN