Skådespelaren Sven Wollter död – blev 86 år

Sven Wollter.

Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT/Björn Larsson Rosvall/TT
Sven Wollter är död.
Det bekräftar hans dotter Stina Wollter under tisdagseftermiddagen.
Sven Wollter har avlidit
Slå på ljud

Den folkkäre skådespelare Sven Wollter har gått bort, 86 år gammal. Det berättar hans dotter Stina Wollter på Instagram:

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år”, skriver hon på Instagram.

Hon fortsätter att hylla sina pappa:

Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade”, skriver hon och tackar vårdpersonalen på Intensivvårdsavdelningen i Luleå.


Bert-Åke Varg om vännen Sven Wollter

Sven Wollters vän och kollega, Bert-Åke Varg, sörjer bortgången.

– Självklart var Sven en duktig skådespelare, men han hade framför allt ett stort hjärta. Vi gillade varandra, och det är en stor sorg att få det här beskedet, säger han till Hänt.

Bert-Åke Varg fortsätter:

– Då ska jag tända ett ljus för honom ikväll, det är ledsamt. En ärlig person med bra åsikter. En fin pojk, säger han.

Sven Wollter föddes den 11 januari 1934 i Göteborg. Han slog igenom för den breda massan i Hemsöborna 1966. Efter det hann han bygga på en lång meritlista i både film, tv och på scenen.

Många minns honom från Änglagård-filmerna, Van Veeteren-filmerna och nu senast Solsidan.

Sven Wollter har vunnit Guldbaggen som bästa skådespelare för insatserna i Mannen från Mallorca, Sista leken (båda 1985) och En sång för Martin (2001). Därtill har han tilldelats Svenska akademins teaterpris, Svenska Dagbladets Thaliapris

Läs också: Stina Wollters sorg i TV4 – öppnar upp om sista mötet med systern

Läs också: Stina Wollters fina löfte efter systerns död

FRÅN FÖRSTASIDAN