Siw Malmkvists tuffa kamp med hälsan: ”Jag fick panik”

Siw Malmkvists tuffa kamp med hälsan: ”Jag fick panik”

Siw Malmkvist har en lång karriär bakom sig.
Nu öppnar hon upp sig om kampen med hälsan.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Siw Malmkvist – från arbetarfamilj till schlagerdrottning
1:01

Efter reklamen: Siw Malmkvist – från arbetarfamilj till schlagerdrottning

(1:01)

Slå på ljud

Siw Malmkvist, 86, är en folkkär schlagersångerska och skådespelare med en lång och gedigen karriär bakom sig. Redan när hon var 23 år vann hon Melodifestivalen med låten Augustin. Och sedan dess har Siws karriär gått spikrakt uppåt.

Siw Malmkvists kamp med hälsan: ”Panikångestattacker”

Trots Siws gedigna karriär som hon har bakom sig med en låtskatt på över 600 låtar så har hennes liv inte bara varit solskenshistorier och framgångar.

Det är i en tidigare intervju med Expressen från 2021 som Siw berättar att hon har lidit av panikångestattacker i flera decennier.

– Det var i samband med att jag gjorde Pippi Långstrump på Folkan. Jag hade vid ett tillfälle hela munnen full av hasselnötter och skrattade och satte nötterna i halsen. Jag fick panik och glömde att jag hade en näsa att andas genom. Efter det kom panikångesten smygande. Då jag skulle flyga tyckte jag att det var förskräckligt, sa Siw till Expressen.

Det var flera år sedan panikångestattackerna började avlösa varandra och efter mycket om och men har hon nu lärt sig att bemästra ångesten när den väl kommer.

Siw Malmkvist om måendet idag – efter panickattackerna

– Jag började tänka på ångesten som en jäkel som satt på axeln och att jag skulle försöka vifta bort den. Jag hade "jag dör inte, det går över", som mantra medan jag andades djupa andetag genom näsan. En period satt jag alltid längst ut på biobänken för att snabbt kunna ta mig ut och få luft. Känningarna kommer då och då, men de är inte alls så besvärande som de var för 36 år sedan, sa hon till Expressen.

Men vad är det då som triggat Siws ångest? Ja, att tänka på åldern gör det inte lättare.

– Inuti är jag den person som jag alltid har varit, ända sedan 30-årsåldern. I dag finns det heller ingen mall för hur 80-åringar ska vara. För mig är 80 bara en siffra. Men det är klart att åldern gör mig medveten om att jag har kommit lite närmare slutet, det är det värsta, sa hon till Expressen.

FOTO: Jessica Gow

FRÅN FÖRSTASIDAN