Simon Skölds oro för 4-åriga dottern Polly efter insikten

Camilla Läckberg och Simon Skölds dotter Polly har blivit 4,5 år gammal.
Men tiden som småbarnsfar har väckt en del oro hos Simon, något han nu berättar mer om.

Författaren Camilla Läckberg, 46, är Sveriges deckardrottning som har sålt miljoner böcker världen över. Mest känd är deckarserien om Fjällbackamorden. Tillsammans med maken Simon Sköld, 33, fick hon dottern Polly för lite över fyra år sedan.

Camilla Läckberg, Simon Sköld och dottern Polly

Camilla Läckberg, Simon Sköld och dottern Polly. FOTO: Karin Törnblom/TT

När Simon gästar podcasten Sårbar och superstark, som drivs av Mia Törnblom och Yvonne Brokvist, får han frågan om det finns något som han hoppas att dottern Polly inte kommer göra, eller känna. Då kryper det fram en oro hos Simon, som han inte har talat om tidigare riktigt.

– Ja, det finns väldigt mycket som jag hoppas att hon inte gör, säger Simon i podden och skrattar. Han fortsätter:

– Hon har ju fått min pappas sidas humör. Sedan är hon jävligt smart i kombination. Så hon blir ju rosenrasande. Men hon inser ju ibland att ‘okej nu kan jag faktiskt förvärra det för mig själv’. Så hon är ju fyra och väljer sina strider. Ibland kan man se hur hon tänker ‘ska jag eller ska jag inte? Nja, det är inte värt det idag’. Men vissa dagar är det värt det liksom. Sedan igår så hade vi lite kalasfirande och hon var uppe sent, kanske somnade vid elva-halv tolv, vilket är ganska sent för en fyraåring.

”Hoppas hon lär sig att kontrollera”

Simon fortsätter berätta att Polly då blivit väldigt arg, när han inte lät henne ha på sig sin klänning när hon skulle krypa till kojs. Han förklarar i podden att Polly lätt får eksem och att klänningens tyg inte är bekvämt för henne, då det lätt börjar klia på kroppen av det.

– Hon är väldigt viljestark. Och jag hoppas bara hon lär sig att kontrollera det. För det var det jag inte lyckades med när jag var liten. Jag blev arg och kunde inte kontrollera det. Det värsta man kunde säga till mig var att jag skulle lugna ned mig. Alltså det var ju som bensin på elden, säger Simon och fortsätter:

– Så jag brukar säga till henne att du får vara hur arg du vill, men du får inte bete dig hur du vill. Och det har funkat ganska bra.

Simon Sköld och Camilla Läckberg

FOTO: TT

Simon Skölds viktiga insikt

Något som också kan funka är om Simon är i samma rum som Polly, men att han är tyst och andas ganska högt och djupt. Simon berättar att om han påpekar det, att hon ska andas djupt så svarar hon att hon absolut inte vill.

– Då blir det som att jag talat om för henne och att jag försöker styra henne. Men om jag passivt bara visar så. Hon måste bara få ur sig den här känslan. Det tar lite tid, så det får ta tid. Det löser sig, säger Simon och avslutar med:

– Men hon är ju världens bästa.

FOTO: Karin Törnblom/TT, Johan Jeppsson/TT

LÄS GÄRNA: Camilla Läckbergs sorg efter orden till dottern Polly

LÄS GÄRNA: Camilla Läckberg om dotterns stora förvandling