Shirley Clamps ärliga ord om varför hon försvann från rampljuset

Shirley Clamp om varför hon försvann från rampljuset

Efter genombrottet i Melodifestivalen 2004 har Shirley Clamp dragit sig undan från rampljuset under långa perioder.
Nu berättar artisten varför.
– Ingenting kunde få mig upp ur sängen, förklarar Shirley i TV4:s Helt sjukt.
Shirley Clamps ärliga ord om varför hon försvann från rampljuset
Slå på ljud

Shirley Clamp, 46, slog igenom på stort när hon 2004 medverkade i Melodifestivalen med bidraget Min kärlek. Genom andra chansen tog hon sig till final och hamnade där på en åtråvärd andra plats. Efter genombrottet har artisten medverkat ytterligare fyra gånger i Mello, tävlat i Stjärnornas stjärna och är just nu aktuell med soloshowen Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt.

Men efter att Shirley 2004 blev Shirley Clamp med hela svenska folket har hon under långa perioder dragit sig undan från rampljuset. I TV4:s program Helt sjukt berättar hon nu varför.

Kraschen efter Melodifestivalen

Programledaren Petra Mede, 49, presenterar Shirley och berättar anledningen till att hon är gäst i programmet – nämligen att artisten lider av depressioner, vilket Shirley själv bekräftar.

– Utifrån sett tror jag det blir att folk har tänkt ”vart har hon tagit vägen?” för jag har tagit lite pauser mellan… efter fyra-fem år så försvinner jag i fyra-fem år och så har jag hållit på så, förklarar Shirley Clamp i Helt sjukt.

Shirley berättar att hennes första stora krasch kom året innan hon slog igenom på stort. Ett år innan framgången med bidraget Min kärlek ställde hon nämligen upp i Melodifestivalen för första gången och var på förhand tippad att ta hem vinsten med låten Mr. Memory. Men genombrottet uteblev och Shirley blev utslagen redan i sin deltävling.

– Det började ju efter första Melodifestivalen-uppträdandet, att jag för första gången kände känslan av att det var något som inte stämde. Då var det just att det att jag bedövades, alla sinnen bedövades, jag hade ingen glädje av det jag annars hade glädje av, berättar Shirley och fortsätter:

– Den gången hade jag inget barn. Så det var ”lättare” för mig att… vad ska man säga, ta emot depressionen och vara i den. För har du barn så måste du ibland ge dig upp ur sängen. Men här var det tre månader i en blå morgonrock hemma i huset jag bodde i, där jag gick upp när min sambo kom hem på eftermiddagen. Ingenting kunde få mig upp ur sängen.

Shirley fortsätter förklara att den tuffa perioden till stor del berodde på hennes medverkan i Melodifestivalen 2003.

– Jag har ju så himla lätt att förminska mig själv, för att i efterhand kan jag tycka att ”gud vad löjligt att jag tog det så hårt” att jag åkte ut och inte fick det här genombrottet som jag hade längtat efter.

Återkommande depressioner

I Helt Sjukt fortsätter Shirley Clamp berätta att hon de senaste åren lidit av flera depressioner vilket varit en stor anledning till att hon dragit sig undan från rampljuset. Under tiden hon mådde dåligt tyckte hon att det var jobbigt att bege sig till sina gig, men när hon väl var där lyckades hon genomföra dem. Men andra saker försvann helt från Shirleys liv.

– Jag var inte nere på stan på två år. Jag ville inte vara i centrum. Jag tyckte in om att vara i centrum, på många plan i mitt liv. Allt från vimmel, mingelfester, kändisfester som jag har fått lov att gå på var bara ”never att jag orkar ta mig in och möta folk”, berättar Shirley Clamp ärligt.

Senare i programmet frågar programledaren Petra Mede om var hon fått sin kraft ifrån under de perioder hon varit inne i depressioner.

– Min dotter. Nu blir jag blödig, förlåt, säger Shirley samtidigt som hennes ögon tåras.

– Nej men hon… hon räddade ju mig liksom. Det måste jag säga. Min lilla tjej, hon är elva nu. Nej men det är ju så, hon var min räddning.

Helt sjukt sänds på torsdagar på TV4. 

FOTO: TT/Karin Törnblom, TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN