TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Anders Bagge: Så fick jag hjälp mot panikångestattacker

10 okt, 2019 
Malin Ljung
Anders Bagge om sina panikångestattacker
Tv-profilen och låtskrivaren Anders Bagge har lidit av panikångest i 20 år.
Nu berättar han om sitt hemliga knep för att hålla sig lugn, samtidigt som TV4:s psykolog Jenny Knutsson ger tips på hur man ska göra när man drabbas av panikångest.
Annons
Anders Bagge: Så fick jag hjälp mot panikångestattackerBrand logo
Anders Bagge: Så fick jag hjälp mot panikångestattacker

Anders Bagge är en av de mest folkkära tv-profilerna i Sverige. Han har suttit i Idols jury i tio år, varit med i Körslaget, deltagit i Fångarna på fortet, haft en egen realityserie med hustrun Johanna Lind Bagge och dessutom är han en mycket framgångsrik låtskrivare och producent och har gjort oräkneliga hits till bland andra Céline Dion.

Men i kulisserna har han i flera år kämpat med att han lider av panikångestattacker.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

I TV4:s Helt sjukt berättar han om hur han i kön inne på en mataffär första gången drabbades av en panikångestattack. Det var cirka 20 år sen, visste inte att det var panikångest.

– Jag måste bara ut härifrån, jag sket i min vagn och bara kutade ut.

Därefter kippade han efter luft och stod utanför affären. Anders Bagge är övertygad om att hans panikångest grundar sig i för mycket jobb, för lite sömn, dåligt leverne och stress.

– För det första tror du att du ska dö, man kan inte andas, hjärtat gör ont för det slår så jäkligt. Sen känner du dig helt spak i benen, som spagetti. Tänk att du står också kommer det en buss emot dig som kanar, och när du upptäcker den, den känslan håller i sig i flera minuter, säger han och andas snabbt innan han fortsätter:

Annons

– Det är skitjobbigt.

Anders Bagge togs mot sin vilja till sjukhus efteråt, där togs prover och han fick medicin. Som han erkänner att han var livrädd för att ta.

Psykologens råd hur man ska göra vid panikångest

Psykologen Jenny Knutsson säger i programmet att det finns hjälp att få i form av terapi, där man kan få tips och verktyg på hur man kan hantera situationen om man får en panikångestattack.

– Man kan gå en psykologisk behandling för att hjälp, att få lite mer förtroende för sig själv i att hantera de här attackerna, att få hjälp att lära sig hur ångesten ser ut att det faktiskt går i en kurva. För oftast när man får ångest så känner man oftast att ”nu kommer det gå rakt igenom taket och bara bli värre och värre, jag kan inte hantera det”. Men om man vågar stå ut i det så märker man att ångesten snart kommer att klinga av. Ju fler gånger man vågar att stå ut, desto mer säker blir man på sig själv att man nog kan hantera det, säger hon i programmet.

Annons

Anders Bagges knep mot panikångest

Att Anders Bagge skulle tacka ja till att vara med i juryn i Idol var långt ifrån en självklarhet. Han tackade nej flertalet gånger till att vara med i programmet, dels för att han verkligen inte ville bli känd. Men även för att han vid den tidpunkten var så illa där an att han inte gick utanför sin egen gård, i ett halvårstid hade han hållit sig hemma för att han inte ville möta andra människor.

När produktionen till slut sa att de ville hjälpa honom att kunna hantera panikångestattackerna så fick det Anders Bagge att tänka om.

I Helt sjukt berättar han om hur han sin första Idol-final tog till ett hemligt knep för att hålla panikångesten borta: han stoppade ner sina händer i hinkar med is.

– Då kom jag på att om jag kylde mina handleder så gick pulsen ner, säger han.

Psykologen Jenny Knutsson ger i programmet tips på hur man kan göra när man känner att man börjar få panikångest, för att kunna ta kontroll över situationen.

Annons

Så gör du vid en panikångest

– Det viktigaste är att man grundar sig själv, så vi kan börja med att sätta ner fötterna på golvet, så känner man in vad man har under skorna. Man känner in hur man sitter i fåtöljen, vad man har mot ryggen, hur händerna känns i knät. Så att man är här och nu, säger Jenny och fortsätter:

– Sen handlar det om att man ska försöka få ner sin andning, lugna sin andning. Så om man vill kan man lägga en hand på magen, sen kan det underlätta om man kan hitta en fyrkant någonstans i rummet.

Jenny förklarar att man då ska fästa blicken i ett hörn och samtidigt som man långsamt andas in följer man blicken upp till nästa hörn, håller andan en liten stund – för att sedan andas ut och följa med blicken till nästa hörn.

– Sedan fortsätter man så tills man får ner sin andning, då håller man sig här och nu och fokuserar på hur fyrkanten ser ut, säger Jenny.

Helt sjukt visas i TV4 klockan 21.00 på torsdagar.

FOTO: TV4, Mattias Hansson/TT

Annons