Shirley Clamp blev tagen på sängen: "Jag var singel när jag blev gravid"

Shirley Clamp blev tagen på sängen: "Jag var singel när jag blev gravid"

Lotta Gray möter sångerskan Shirley Clamp i ett samtal om musiken, prestationsångest och att bli mamma.

Vi har försökt få till den här intervjun ett tag nu. Rättare sagt sedan minst ett år tillbaka. Men så ses vi på en biopremiär och saken är biff. Däremot är det första gången jag intervjuar någon hos frissan, men det får jag nu. Nedsjunken på en pall lyssnar jag på en sångerskan Shirley Clamp, 42, som ska bättra på sin röda färg och fixa till sitt löshår inför julturnén med Sonja Aldén, 37, och Magnus Carlsson, 41.

CN_2015_1920x1080px

– Du vet, man kan ju inte stå där i snyggklänning och strålkastare utan ett bra hår, säger hon och spänner sina gröna ögon i mina.

Född i Borås. Uppväxt med systern Tania. Hennes mamma var en revolterande ung tjej, reste till London och mötte Shirleys pappa där. Shirley föddes och de beslöt att bryta upp relationen, men vid ett senare möte blev ändå systern till.

– Jag har aldrig haft en pappa, jag är uppväxt med mamma i olika lägenheter runt om i Boråsområdet, hon hade två småbarn och det var tufft för henne.

Shirley var duktig i idrott, spelat fotboll i 15 år, bra på basket och friidrott. Men en dag tyckte hennes mamma hon skulle prova att sjunga i kör.

– När jag var sex tyckte hon jag skulle börja i kyrkokören men jag kunde ju aldrig sitta still, tyckte det var skittråkigt och blev ofta tillsagd att gå ut och det blev ju jobbigt, att man alltid var det där barnet som var så aktivt, fortsätter hon.

Efter nian sökte hon in på Teaterskolan i Växjö, men Shirley var inte så pigg på att flytta. Hennes mamma och syster tjatade och lovade henne till slut ett Dior-halsband om hon försökte.

– De fick muta iväg mig.

Där bodde hon inneboende i en villa och åkte hem på helgerna men fann sig snart tillrätta i Växjö. Därefter väntade Bjärnum musik- och teaterskola där hon förhandlade till sig att gå ett år extra. Hon träffade sin stora kärlek, blev sambo med killen som var involverad i verksamheten, men när hon upptäckte att han träffade en ny tjej varje termin bröt sångerskan upp. Balettakademin i Göteborg lockade.

Shirley Clamp under Melodifestivalen 2011.

– Det var som en Fameskola under tre år, man blev färdig musikalartist men jag har ju aldrig jobbat som det.

Därefter väntade Wallmans i Malmö under två år, Shirley vacklade, ville hon till Stockholm och satsa? Hon var 27 och hade utbildat sig länge men ville göra saker i sin egen takt.

Hon valde till slut att bosätta sig i huvudstaden där hon började sjunga in demos för artister som bland andra Whitney Houston, Tina Turner, 75, och Anastia, 47, sjöng i pianobarer och på hotell och startade konceptet Blue Moon Bar med Jenny Pettersson, 40, och Chris Lind, 43.

– Det var fantastisk kul, vi var på sommarturnéer, och när jag fick en egen karriär var det en stor sorg att lämna Blue Moon Bar.

Låtskrivaren Bobby Ljunggren, 54, såg Shirley sjunga och bad henne göra Min kärlek till Melodifestivalen 2004. Hon ville egentligen sjunga soul men när hon hörde låten blev hon eld och lågor och med den tog hennes karriär fart. Hon medverkade ytterligare några gånger i festivalen men hamnade i en låg period under 2009 och ifrågasatte det mesta.

Shirley Clamp - Så milt lyser stjärnan

– Jag gick till en terapeut som lärde mig att inte prestera hela tiden för andra. Att lyssna på mig själv istället. Jag blev stjärna över en natt. Jag var den sista, tror jag, att slå igenom innan det blev så svårt. Då var det den personen som syntes på TV kl 20:00 en lördag som blev känd, numera finns det så många andra plattformar att synas på, berättar hon vidare medan frisören penslar in röd färg.

Sambon Daniel Ottosson, 40, träffade hon för 14 år sedan. Hon hade sett honom redan under Wallmans-perioden då han jobbade extra som DJ i peruk.

– Jag önskade en låt men han bara skrattade åt mig, sedan gick det fyra år och han kom in på Blue Moon Bar, jag kände igen honom och sa bara ”kyss mig”, skrattar hon.

När Shirley blev gravid med dottern Vilja, 7, hade paret ett uppehåll i relationen. Vilja var inte planerad men när hon och Daniel gick ut och åt en kväll blev hon till.

– Jag insåg att jag var gravid och bad Daniel komma hem till mig när jag skulle kissa på den där stickan. ”Vi kör”! sa han bara.

Shirley Clamp och kärleken Daniel Ottosson på galapremiär.

Paret pusslar för att få vardagen att gå ihop med Shirleys sjungande och det har stundtals varit tufft att lösa logistiken. Vilja har oftast kunnat följa med sin berömda mamma men nu, när hon har skolplikt, blir det svårare.

– Jag tycker det är kul att lösa det där, jag hämtar ofta vid 13:30 när jag är ledig. Det kan inte vanliga, arbetande människor, göra och det är klart att mammarollen förändrat mig.

– Ofta tänker jag när det är stressigt och allt kör ihop sig, att vad är det värsta som kan hända? Jo, att det händer mitt barn något och då får man perspektiv på tillvaron. Det här med giftermål har heller aldrig känts aktuellt alls. Det funkar bra som det är.

Shirley Clamp fastande på en selfie med Hänts Lotta Gray.

Shirley Clamp fastande på en selfie med Hänts Lotta Gray.

Nu är Shirley aktuell i Christmas Night. En turné med Sonja Aldén och Magnus Carlsson som hade premiär i Luleå 19 november och slutar i Göteborg 20 december. Och så förstås med julskivan Så milt lyser stjärnan, ett julalbum som släpptes sista oktober. Hon verkar vara på en bra plats i livet. Och när håret är färgat, tvättat och fönat är hon sig lik. Vild, vacker och stark.

Foto: IBL, Privat

Andra läser också:

Claes Månsson: “Jag har scenscräck”

10 saker om depression: Det här bör du veta

Andra om föräldraskapet: Edward Blom berättar

FRÅN FÖRSTASIDAN