Harald Treutiger om Robinson, frun Kicki och svåra sjukdomen

Harald Treutiger då och nu.
NU GRATIS

Här berättar Robinsons förste programledare Harald Treutiger om sitt nya liv.
✔︎ Drabbad av hjärtinfarkt och dödliga sjukdomen: ”Orättvist och för jävligt”.
✔︎ Nya oväntade karriären – långt borta från tv-succérna.
✔︎ Så håller han kärleken vid liv med frun Kicki.
Svenska kändisarna du kanske glömt var med i Robinson
Slå på ljud

Harald Treutiger, 64, var glödhet och ledde de hetaste programmen, men plötsligt dog tv-karriären. Vad hände? För Hänt berättar han!

✔︎ Harald Treutiger

Ålder: 64.
Stjärntecken: Tvilling.
Bor: Göteborg.
Familj: Hustrun Kicki, 65. Två vuxna barn.
God egenskap: Snäll.
Dålig egenskap: Flyktig.
Älskar: Nya utmaningar.
Hatar: Ingenting, men förutom Napoleonbakelser ogillar jag enformighet.
Framtidsplaner: En hälsoprivat målsättning är att behålla min goda hälsa. Senaste året har jag gått ner ungefär tio kilo. Yrkesmässigt är jag pensionär, men i sommar ska jag jobba extra som skeppare på nya båtar som jag inte kört förut. Det ska bli skoj!

Hej Harald! Läget?

– Det är ganska bra, jag har just genomgått en lindrigare variant av Covid 19. Efter att ha haft feber i fem, sex dagar, smaklöshet och allmänna förkylningssymtom är jag nu tillbaka i matchen med full kraft.

På 90-talet var du en av våra största programledare. Du gjorde 24 karat och Expedition Robinson till stora tittarsuccéer. Njöt du av berömmelsen?

– Ja, det var kul må du tro. En succé är inget man kan be om eller förutse. Man vet aldrig vad som kommer gå hem hos tittarna, men när det väl sker så är det ett lyckokast. Berömmelsen som sedan kommer till individen är ett kvitto på att alla som varit inblandade i produktionen har varit bra.

Harald Treutiger i Robinson.

Harald ledde Robinson 1997-98.

Fick du någon galenpanna på halsen?

– Ja, några stycken men jag har ändå varit ganska lyckligt lottad. Jag är ju rätt snäll och oförarglig.

Vad jobbar du med, numera?

– Jag jobbar med fastigheter – och som skeppare. Det finns många varianter av skeppare. I mitt fall kan man kalla det skärgårdsskeppare. De vita båtarna man ser, de kan jag köra!

Hur kom det sig att du blev skeppare?

– Sjön och båtar har alltid funnits i mitt liv. Sedan 15 år har jag medvetet satsat på att förkovra mig och skaffa behörigheter inom det området. För mig skapar den miljön stor tillfredställelse och glädje.

Harald Treutiger med frun Kicki och dottern Elin.

Harald med frun Kicki och dottern Elin.

Har du kontakt med några kollegor från den gamla goda tiden?

– Nej, jag har aldrig riktigt blivit en i kändisgänget om man säger så. Jag är fortfarande kraftigt igenkänd av alla över 20 år, men jag umgås inte med kändisar på det sättet.

Har du tur eller otur i kärlek?

– Jag får nog säga att jag haft tur. Mina och Kickis ömhetskänslor har hållit sig vid liv sedan 1978 då vi träffades på universitetet. Vi fastnade för varandra på en av kurserna.

Harald om kärleken till frun Kicki

Vad är receptet bakom er kärlekslycka?

– Jag tror att grejen är att ge mycket svängrum till var och en. I alla fall i vårt fall. Jag lever mitt liv och hon lever sitt – och det mesta gör vi tillsammans. Ingen lever genom den andra.

Harald Treutiger på äldrebeonde.

Harald underhåller på äldrebeonden. Här en bild från Mark i december 2020.

Vad gör du när du inte har något bättre för dig?

– Då läser jag en bok. Min gamla klasskamrat Jan Bertoft har nyss kommit ut med sin tredje kriminalroman. Jag har börjat med hans första – för att komma fram till om det är något att ha eller inte, (skratt).

Som 55-åring drabbades du av en hjärtinfarkt. Varför drabbades just du?

– Det frågar jag mig också. Det är högst orättvist och för jävligt att naturens kraft utsatte mig för detta. Men vi är ju olika byggda. Jag hade en skarp sväng på ett av kranskärleken runt hjärtat. I den skarpa svängen fastnade det plack. Detta kan ha orsakat infarkten.

Hur infarkten präglat dig och din syn på livet?

– Ja, alltså… Sedan den där dagen har hela mitt liv blivit en schlager. Alla patetiska sägningar om vad som är viktigt i livet blir verkliga sanningar.

LÄS MER: Robinson-Leif försvann spårlöst efter tv-succén – så lever han i dag
NU GRATIS

Du låter jäkligt pigg, Harald.

– Tack, du. Jag får nog säga att jag är glad i livet. Jag har så mycket hälsa jag kan begära och roliga saker att ta mig för. Jag har inte mycket att klaga på!

Många vill säkerligen se mer av dig i tv-rutan. Kan du tänka dig att göra comeback?

– Absolut! Jag skyr inte det där. Det var mer tv som gjorde slut med mig än jag som gjorde slut med tv, (skratt).

Slutligen Harald, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Morgnarna. Jag kokar mig en kopp te, brer en macka som jag delar i tre små bitar. Jag tar olika pålägg på varje tredjedel. Sedan går jag tillbaka till sängen, öppnar datorn och läser min morgontidning elektroniskt – samtidigt som jag lyssnar på P1 Morgon. Då mår jag som en prins!

LÄS MER I PLUS: Hen tjänar bäst i Robinson 2021

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN