Så hanterar Mia Skäringer sin ångest: "Jag försöker bli vän med döden"

Komikern har slutat fjäska för omgivningen. Den ständiga dödsångesten hanterar känslomänniskan Mia Skäringer genom att leva fullt ut.

Sedan radio- tillika tv-programmet Mia och Klara har Mia Skäringer, 39, gjort succé med allt vad hon tackat ja till.

Just nu är hon aktuell med femte och sista säsongen av Solsidan samt i huvudrollen som Vera i SVT:s Ängleby. Hennes bok Dyngkåt och hur helig som helst har sålt i över 300 000 ex, uppföljaren Avig Maria i 150 000 ex och hennes egna shower med samma namn har omfamnats av både publik och kritikerkår.

Mia Skäringer är bland annat aktuell i sista säsongen av Solsidan. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Mia Skäringer är bland annat aktuell i sista säsongen av Solsidan. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Själv säger Mia Skäringer att fjäskeri inte är något för henne. Inte efter att i åratal ha försökt vara till lags, något som manifesterat sig i självskadebeteende och dåliga förhållanden.

– Jag har inget till övers för att knussla och fjäska. Jag är tillfreds med att de som tycker om mig gör det. Jag tänker inte ägna mitt liv åt att fjäska för att få vara med. Jag gjorde det när jag var yngre, det är jag färdig med, säger hon i Expressen.

Få svenska kändisar har pratat så öppet om sig själva som Mia Skäringer. Om anorexi, bulimi och alkoholproblem i tonåren. Om våldtäkten hon utsattes för 16 år gammal. Hon lever också med en ständig dödsångest.

– Jag kan vara nojjig att det ska hända mig någonting. Men jag försöker se döden som energi jag kan använda mig av. Jag försöker bli vän med döden.

Mia Skäringer försöker se döden som energi. Foto: IBL

Mia Skäringer försöker se döden som energi. Foto: IBL

Skådespelerskan lever idag utanför Göteborg med maken Gabriel Lazar, 32, och sonen Leélo, 3. Sedan tidigare har hon även barnen Alfred, 15, och Heli, 12.

Gång på gång påminner hon sig själv och andra om vikten av att duga som man är. I september skrev hon ett hyllat Facebook-inlägg.

– Jag har tagit beslut som rör mig själv i sommar. Jag kommer säga många Nej och några ärligt öppna och stora Ja. Därför är jag så lycklig inför höstens turné med min egna föreställning. Att få möta er som mig själv. Rakt uppåner utan fasad.

Andra läser också:

Josephine Bornebusch om året som mamma: ”Precis som jag hoppades”

Alex och Sigge om nya boken: ”Att skriva hjälper mot ångesten”

Claes Malmberg: ”Döden behöver inte betyda slutet”

SENASTE NYTT!