Talar ut om helvetet – efter succén i Biggest loser: ”Ett svart hål”

Biggest loser.

Hur lever deltagarna från senaste Biggest loser-säsongen i dag? Här berättar de själva!
✔︎ Barnlyckan – efter svåra sjukdomen och kampen: ”Tackar Gud”.
✔︎ Visar upp utseendeförvandlingen – siktar på att bli polis: ”Extra mycket träning”.
✔︎ Talar ut om helvetet – efter succén: ”Jag hamnade i ett svart hål”.
Mona Eriksson vinnare av Biggest loser 2020
3:14

Efter reklamen: Mona Eriksson vinnare av Biggest loser 2020

(3:14)

Slå på ljud

Sedan finalen av Biggest loser sändes i december 2020 har tv-programmet legat på is på grund av pandemin. Hänt har kollat hur det gått för deltagarna i den sista och tionde säsongen av programmet.

Mona Eriksson: ”Jag hamnade i ett svart hål efter finalen”

✔︎ Det här är Mona Eriksson

Ålder: 25.
Bor: Uppsala.
Familj: Sambon Pontus Lundström, 30, och de två katterna Frans och Siri.
Resultat i Biggest loser 2020: Vägde från start 131,2 kg och gick ned till 66,4 kg i programmet, en viktnedgång på 64,8 kg. Mona gick till final och vann slutligen Biggest loser 2020.
Gör: Jobbar som personlig tränare och är på väg att ta examen som jurist.

Mona när hon var med i Biggest loser 2020.

Mona gick ner 49,4 procent av sin kroppsvikt och vann även därmed Biggest loser 2020. Men kort efter att vinstruset runnit av föll hon ner i en djup svacka, detta eftersom hon pressat sig själv så hårt under inspelningarna av programmet.

Och eftersom hon bara kände till extrema sätt att äta på, och mat fortfarande var lika ångestfyllt för henne, upplevde hon sig sakna verktygen för en hållbar vardag.

– Jag hamnade i ett ganska så svart hål efter finalen, för det var väldigt tufft, men jag tog mig tillbaka starkt, lever ett helt annat liv idag och har min sambo som jag bor med, så det slutade bra, säger Mona till Hänt.

Sambon Pontus träffade hon ungefär en månad efter finalen. De styrketränar ihop, pushar varandra till att leva bra och hälsosamt, och har redan pratat om att gifta sig. Något som dock inte skett än så länge:

– Vi har inte gift oss än. Det är något som kommer på sikt, men vi är sambos och har väl dom tankarna för framtiden… Än så länge har vi inte skaffat några barn heller, utan vi har våra två katter.

Mona trivs med utvecklingen hennes liv har tagit:

– Jag utbildade mig till personlig tränare och jobbar idag med just kost och träning, och hjälper andra i deras resa mot hälsosammare vanor.

Mona med sambon Pontus.

Det tog ett drygt år efter finalen av Biggest loser, som spelades in redan i januari 2020, men till slut hittade hon balansen i vardagen med hjälp av en psykolog och en dietist. Vid sidan av juridikstudierna utbildade sig Mona till PT och på sina sociala medier skriver hon mycket om balans och vikten av att vara snäll mot sig själv när man gör livsstilsförändringar.

Hon vill hjälpa andra att gå från självhat till livslust och träningsglädje.

– Jag pluggar fortfarande som jurist och har bara min sista uppsats, examensarbetet kvar att göra. Planen är att jag ska ta min examen till sommaren, men jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag kommer att göra i framtiden, säger Mona.

Hon fortsätter:

– När jag började plugga till jurist kände jag inte att jag hade så många alternativ förutom att sitta på ett kontor och jobba rent administrativt. Jag började plugga juridik och fastnade där, men nu känns det som att jag har fler valmöjligheter även om jag fortfarande har ett intresse för juridiken. Det är därför jag inte vill släppa min examen. Men just nu är jag helt uppe i att jobba med kost och träning i mitt egna företag. Jag älskar det jobbet och vet inte om jag kommer börja jobba som jurist direkt efter examen, men vill ha juridiken mer för framtiden.

Simon Wahl: ”Dom tyckte jag är för tjock för att bli polis fortfarande”

✔︎ Det här är Simon Wahl

Ålder: 23.
Bor: Sunne.
Familj: Singel.
Resultat i Biggest loser 2020: Vägde från start 146,1 kg och gick ned till 94,7 kg, en viktnedgång på 51,4 kg. Simon missade finalen, men vann istället hemmafinalen 2020.
Gör: Jobbar som elevassistent på en mellan- och högstadieskola, men drömmer om att bli polis.

Simon Wahl när han var med i Biggest loser 2020.

Simon säger att han har hållit vikten hyfsat i schakt de två år som gått sedan Biggest loser 2020 spelades in, men i höstas drabbades han av en stor svår sorg som skakade om hans liv.

– Allt rullar väl på tycket jag, men jag har varit lite halvlåg under hösten och vintern efter att en av mina kompisar omkom i en trafikolycka. Det var inte roligt alls, berättar han för Hänt.

Den viktigaste förändringen efter programmet är hans förändrade livsstil. Istället för att bara ligga framför tv:n och slappa har Simon skaffat sig ett mer aktivt och hälsosamt liv:

– På fritiden är jag lagledare för ett damlag i fotboll som spelar i division 2. Jag försöker fortfarande hålla fast vid att leva sunt, men ibland, som vilken människa som helst, så har jag mina svackor. Men jag har börjat med padel också nu på senaste tiden och tycker det är skitkul, så där blir det mycket extra träning.

Vad gäller kärleken har det dock inte hänt så mycket för honom:

– Jag har ingen tjej utan är singel så in i helvete, och ett förhållande är inget jag letar efter direkt. Kommer det så kommer det.

Redan under sin medverkan i programmet berättade Simon att han drömde om att bli polis. Den drömmen har han dock tvingats pausa på grund av de minst sagt märkliga kriterier, vad gäller vikt, som man går efter vid intagningen till utbildningen.

– Polisgrejen tar jag lite som den kommer eftersom jag sökte in i höstas och dom på Polisskolan, eller rekryteringsverket, räknar BMI på längd och vikt. Dom tyckte att jag är för tjock för att bli polis fortfarande. Riktvärdet de har på BMI är 17 till 33 och jag hade 33,2, förklarar Simon.

Simon Wahl numera.

Han fortsätter:

– Jag ringde upp och frågade vad som var problemet, fick veta att det var min BMI och fick rådet att träna någon dag extra och söka in igen. Då förklarade jag att flera kilo av min vikt är överflödigt skinn eftersom jag varit med i Biggest loser och gått ner väldigt mycket på kort tid. Jag frågade: ”Om jag lägger mig på operationsbordet och opererar bort det där skinnet ikväll kommer jag in imorgon då?” ”Ja”, var det korta svaret jag fick.

Han är inte ensam om att bli upprörd över de märkliga antagningskraven utan berättar:

– Jag tränar på samma gym som två poliser och dom blev helt vansinniga när dom fick höra det. Även hon som var dietist i programmet när jag var med vart fly förbannad och tyckte jag skulle ringa varenda tidning.

Simon förklarar varför den BMI-skala de använder sig av på intagningen till polisutbildningen slår så fel:

– Saken är ju den att om du skulle träna riktigt hårt och ha extremt mycket muskler skulle du också få för högt BMI på den där skalan. Det lustiga är dessutom att jag gjorde en bodyscan ett par veckor innan jag sökte in. Enligt den skalan hade jag 25 i BMI.

I samband med sorgen efter vännens död i trafikolyckan bestämde sig dock Simon för att släppa på de högt ställda krav han tidigare haft på sig själv vad gäller att utbilda sig till polis:

– Jag är bara 23 år, har slutat tänka att jag måste komma in det och det datumet, för det gör mig bara stressad. Det få bli när det blir, men polis ska jag bli. Det är inget snack om saken, men jag har inte mått så bra psykiskt sedan min vän dog och vill inte söka in och känna mig halvdan, så jag väntar tills jag är både mentalt och fysiskt förberedd.

Petra Holmlund blev gravid ett halvår efter programmet

✔︎ Det här är Petra Holmlund

Ålder: 31.
Bor: Sorsele.
Familj: Sambon Hamza, 23, och barnen Adele, 8, och Ayla, snart 11 månader.
Resultat i Biggest loser 2020: vägde i start 130,7 kg och gick ned till 86,6, en viktnedgång på 50,1 kg. Petra kom tre i finalen av programmet.
Gör: Jobbar som behandlingsassistent på ett HVB-hem för ungdomar.

Petra Holmlund när hon var med i Biggest loser 2020.

Petra kom trea i finalen, gick ner 33 kilo i programmet, och hennes medverkan gjorde att hon hon slapp vara lika fysiskt och psykiskt utmattad som hon varit tidigare på grund av sin övervikt. Petra berättar för Hänt:

– Jag har mycket mer självinsikt idag och upplever att Biggest-resan var väldigt betydelsefull för mig. Jag växte verkligen som människa.

Sommaren efter att finalen spelades in fick hon ett riktigt glädjebesked då hon blev med barn:

– Jag blev gravid ett halvår efter programmet, fick min dotter Ayla den 12 mars 2021, så nu har jag två härliga barn. Det är jag så tacksam över.

Petra med sambon Hamza.

I efterhand säger Petra att det känns det bra att ha varit med, men det finns även saker hon ser tillbaka på som mindre positiva:

– Det var tråkigt var att man släpptes ut därifrån igen helt utan hjälp. Jag förstår att man ska ta ansvar för att hålla motivationen uppe själv vad gäller kost och motion och allt det där. Men jag tror det hade hjälpt många om man haft någon från programmet som ringde och peppade en och frågade hur det gick efteråt. Det finns ju mycket statistik på det världen om, att den svåraste tiden är inte på slottet, utan tiden efter slottet.

Vad gäller hennes egen situation var det så klart extra svårt att hålla uppe kost och träningsscheman på grund av graviditeten. Hon sammanfattar det utan att gå in på detaljer:

– Det har inte gått jättebra för mig efteråt, men jag håller mig i alla fall just nu inom en rimlig vikt.

Sebastian Fuentes: ”Tränar på som fan”

✔︎ Det här är Sebastian Fuentes

Ålder: 33.
Bor: Västerås.
Familj: Singel, men har fyra barn sedan tidigare relationer.
Resultat i Biggest loser 2020: Vägde från start 178,5 kg och gick ned till 96,9, en viktnedgång på 81,6 kg. Sebastian kom tvåa i finalen.
Gör: Jobbar som anläggningsingenjör.

Sebastian Fuentes när han var med i Biggest loser 2020.

Sebastian sökte in till Biggest loser av hälsoskäl. Han mådde inte bra på grund av sin övervikt och kände att han behövde professionell hjälp. Han jobbade stenhårt för att nå sitt mål. Gick ner 81,6 kilo i programmet och slutade på andraplats i finalen. Och efter det har han fortsatt träna lika hårt och leva hälsosamt. Sebastian berättar full av självförtroede:

– Jag väger lika mycket som efter finalen, fast är starkare nu och tränar varje dag. Gå in och kolla på min Instagram @sebastian.sillyselection så får ni se själva. Jag tränar på som fan. Det är det jag brinner för, det och barnen.

Sedan tidigare förhållanden har han fyra barn som är i mellan 12 och 4 år gamla. Och ungefär samtidigt som programmet spelades in hittade Sebastian kärleken i tjej vid namn Anna. På Instagram skrev han när hon lämnat en present till honom då han kommit hem efter inspelningarna:

”Ibland tror man att man kommer att leva ensam för resten av sitt liv och från ingenstans så står hon där… Aldrig varit så här muppkär i någon”

I början av 2021 var de två fortfarande tillsammans, men nu har förhållandet tagit slut. För Sebastian säger till Hänt:

– Du kan skriva att jag är singel med stora bokstäver. Det skulle vara kul att träffa någon. Även om jag inte dör för att jag är singel är det klart att alla vill hitta kärleken, gärna asap. Haha.

Sebastian numera.

Han säger att han för närvarande annars mår bra på alla tänkbara sätt:

– Allt efter programmet har bara blivit bättre. Inte för att jag var med i tv, utan mer för att min hälsa är mycket bättre nu. Livet förändrades till det bättre bara. Jag har inget att gnälla över. Min familj mår bra och alla är friska. Och alla mina vänner runt mig tänker annorlunda, tänker mer på hälsan, och jag ger väl dom en motivation att bli bättre också.

Och som om det inte vore nog har Sebastian dessutom precis både gått klart en längre utbildning och fått jobb på en och samma dag:

– Jag blev anläggningsingenjör så sent som i måndags, blev färdigutbildad då och fick jobb samma dag på en anläggningsfirma.

Amanda Krimi har blivit mamma efter Biggest loser ”Han är allt på denna jord”

✔︎ Det här är Amanda Krimi

Ålder: 34.
Bor: Visby.
Familj: Maken Jihed, 32, sonen Seif, 1, och en katt.
Resultat i Biggest loser 2020: Vägde från start 155,2 kg och gick ned till 94,9 kg, en viktnedgång på 60,3 kg. Amanda slutade på en fjärdeplats och missade finalen med en hårsmån.

Amanda Krimi när hon var med i Biggest loser 2020.

Amanda föll på mållinjen i Biggest loser. När den sista finalplatsen skulle delas ut var det hon som tvingades lämna.

– Det är klart att det var surt, men att förlora mot Petra och Sebbe var nog de som jag hade klarat av att göra det mot. De är definitivt värdiga finalister, sa Amanda till Hänt i samband med att finalen skulle sändas på tv i december 2020.

I början av säsongen berättade hon om sin kamp för att bli gravid. Hon sa att hon inte kunde få barn på grund av sin vikt, och att hon sökte till Biggest loser för att kunna ändra det.

– Det var så jag kände då, att det var mitt fel helt och hållet. Jag skuldbelade mig för det, vilket blev en ond cirkel eftersom jag hade mat som tröst i alla situationer, berättade hon sedan för Hänt i samma intervju inför finalen av programmet.

Men trots att hon inte nådde hela vägen fram till finalen så lyckades Amanda under inspelningarna av programmet både gå ner 60,3 kg i vikt och även börja må väldigt mycket bättre mentalt. Kort efter att hon kommit hem kom sedan glädjebeskedet. Amanda var gravid. För Hänt berättade hon:

Jag kan säga att jag tog sju graviditetstester. Jag hade två hemma, men tänkte att de kanske var för gamla så då åkte jag till apoteket och köpte alla olika som fanns. Och alla visade positivt.

Amanda med sonen Seif

Hon förklarade också orsaken till att hon haft så svårt att tro det var sant:

– Jag har en sjukdom som heter PCOS, och i den ingår det att man har oregelbunden mens. Jag har alltid haft det, vilket är en bieffekt av att man är kraftigt överviktig.

När Hänt kontaktar henne nu är hon inte intresserad av att göra några fler intervjuer, men utifrån Amandas Instagram är det lätt att se hur lycklig hon och maken Jihed är att äntligen ha blivit mamma till sonen Seif, 1. Den 2 februari 2021, två dagar efter förlossningen, berättade Amanda för sina följare på Instagram:

”Tänk vilken självklarhet att det var just Dig vi väntade på. Älskade unge! Ni kommer att få en förlossningsberättelse när vi har landat och jag orkar. Natten mot söndag kan sees som den värsta i mitt liv. Det hela slutar i akut kejsarsnitt. Kejsarsnittet är nog det mest traumatiska för både mig och Jihed. Men 04:31 söndagen 31/1 plockades han ut. En alldeles perfekt och stadig liten kille på 4060 gram och 53 cm lång. Han är allt på denna jord och jag tackar Gud för att han mår bra, Alhamdullilah”.

Sedan dess har följare ingående fått följa det första året i Amandas liv som mamma till Seif, När sonen fyllde ett år den 31 januari 2022 skrev hon:

”Hipp hipp hurra för världens bästa unge som fyller 1 år idag!!! vi firade lite hemmavid med igår eftermiddag med momor. Såpbubblor, presenter, tårta och ballonger. Vill inget hellre än att utforska världen med dig och få se dig upptäcka, lära och bli den du är. Men kan vi inte stoppa tiden lite? Stort Grattis älskade Seif!!”

Diako Faraj: ”Jag försöker spara ihop till en lägenhet”

✔︎ Det här är Diako Faraj

Ålder: 28.
Bor: Bålsta.
Familj: Singel.
Resultat i Biggest loser 2020: Var säsongens tyngste deltagare, vägde från start 205,7 kg och gick ned till 132,2, en viktnedgång på 73,5 kg. Kom till finalveckan, men missade finalen.
Gör: Jobbar på ICA.

Diako Faraj när han var med i Biggest loser 2020.

Precis som Amanda åkte Diako ut i finalveckan. När Hänt prata med honom är det blandade känslor som kommer upp vad gäller hans medverkan:

– Jag har förträngt det mesta med Biggest om jag ska vara helt ärlig… När det var bra så var det hur trevligt som helst. Man träffade personer som hade upplevt samma saker och fick lära känna nya människor. Den biten var trevlig, för att för min del så trampade jag ganska mycket vatten innan programmet. Jag visste inte vad jag skulle göra och hade en ganska tråkig vardag. Så att komma in dit, byta miljö och få satsa på sig själv var jättekul.

Han fortsätter:

– Men sen fanns det mycket mörka sidor också. Just det här med klippningen. Ibland blev man svartmålad och det var inte så jättekul, men vad jag har tagit med mig från Biggest, än idag, är att tro på mig själv. Det tror jag är det viktigaste, att du kan mycket mer än du tror, och när det är som värst kan jag tänka tillbaka, att vet du vad, du klarade av ganska mycket, fick stå emot mycket press och fixade det.

Och på frågan om hur han mår idag, två år efter inspelningarna, svarar Diako:

– På det stora hela känns livet rätt bra nu. Jag har fått ett jobb, jobbar på ekonomiavdelningen på ICA. Men vad det gäller träningen så går det i vågar. Jag kan inte säga att jag tränar varje dag för jag har perioder, och nu ska jag försöka börja igen… Grejen är det att jag ligger plus 20 – 30 kilo sedan jag var med i programmet, men jag har legat där ett tag nu och planerar att göra ett nytt ryck snart. Och jag väger i alla fall fortfarande 40 kilo mindre än när jag kom till Biggest loser.

Dock har han på grund av den enormt snabba viktnedgången under inspelningarna av tv-programmet idag svårt att glädja sig när han väl lyckas göra lite mindre framsteg:

– Det är en grej som är jobbig med att ha varit med i Biggest. För en vanlig person är det bra att gå ner ett halvt kilo i veckan, men jag kan bli sur och tänka, varför har jag inte gått ner mera? Så jag jobbar mycket med psyket fortfarande.

Diako har i alla fall en plan som ligger fast för året som kommer:

– Jag försöker spara ihop till en lägenhet, vill köpa och äga en egen lägenhet. Det skulle vara fint. Förutom det vill jag bara vara glad i nuet, umgås med bra personer och ha kul om det går, för vardagen är ganska grå. Man får försöka göra det bästa man kan av den.

LÄS OCKSÅ: Farmen-deltagarnas okända tragedier – skottdrama, familjesorger och allvarliga olyckor

LÄS OCKSÅ: Så gick det sen för bortvalda brevskrivarna i Bonde söker fru

Foto: Sophie Odelberg/TV4 & Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN