LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så blir American song contest – amerikanska Eurovision

16 maj, 2021 
AvJonna Wennerberg
American song contest
Glädjebeskedet från Christer Björkman – det blir en American song contest. Nu är kontraktet är påskrivet och klart för amerikanska eurovision.
Annons
Quiz– Har du bättre koll på Melodifestivalen än schlagerdrottningen Tess Merkel?Brand logo
Quiz– Har du bättre koll på Melodifestivalen än schlagerdrottningen Tess Merkel?

Eurovision song contest har pågått i över 60 år. Varje år samlas artister från hela Europa och tävlar om vem som ska få ta hem den ärofyllda statyn. Trots att tävlingen endast tar emot bidrag från Europa så finns det fans över hela världen.

I Sverige är det vinnaren av Melodifestivalen som varje år får representera oss i Eurovision song contest.

American song contest blir av 2022

Och vid det här laget är det allmänt känt att Christer Björkman är hjärnan bakom Melodifestivalen. Men det få vet är att han sen en tid tillbaka har haft en dröm om att baka ihop konceptet Melodifestivalen och Eurovision song contest. Men istället för att hålla till på den här sidan av Atlanten så vill han flytta över det till Amerika. Nu har det glädjande beskedet om att han dröm blivit verklighet kommit.

I ett pressmeddelande från arrangören bakom Eurovision EBU meddelas det att amerikanska tv-kanalen NBC har köpt rättigheterna till American song contest. Allt är påskrivet och klart, showen kommer att sändas redan 2022.

Annons

Det var under Eurovision song contest i Tel Aviv 2019 som Christer Björkman meddelade sina planer till Aftonbladet. Då berättade han nämligen att han tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig hade kommit överens med EBU och köpt rättigheterna till en amerikanskt variant av musiktävlingen. Och nu har de alltså fått med sig en av världens största tv-kanaler på tåget också som ska sända hela tävlingen.

– American song contest kombinerar tävlingsandan av att heja på hemmalaget tillsammans med episka framträdanden som kommer presentera USA:s musikkultur för tittarna. Vi ser fram emot att få visa den universala kraften som musik har i ett spektakulärt, flera veckor långt musikevenemang, säger Jenny Groom, vice vd för NBC Universal television i pressmeddelandet.

Så blir Amerikanska eurovision

Precis som Christer önskat så kommer den amerikanska varianten vara en mix av både Melodifestivalen och Eurovision song contest. Och den kommer att vara i tre olika steg, det kommer vara deltävlingar semifinaler och sist en stor finalsändning. I tävlingen kommer artister från samtliga 50 delstater, plus fem amerikanska territorier och även huvudstaden Washington, DC att delta. Det blir alltså en hel drös med deltagare i tävlingen som kommer att gå göra upp om platserna på prispallen.

Vinnaren i tävlingen kommer att utses genom både röster från tittarna och från en expertjury som består av människor från musikindustrin. Konceptet kommer alltså att vara detsamma som i Melodifestivalen och Eurovision song contest.

Annons