LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Så blev David Ritschard känd – här är allt du vill veta om honom

17 aug, 2023 
DAVID RITSCHARD
David Ritschard är en av folkkär countryartist i Sverige.
Här är allt du vill veta om honom!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Här kollapsar David Ritschard under Allsång på Skansen – bärs ut på bårBrand logo
Här kollapsar David Ritschard under Allsång på Skansen – bärs ut på bår

David Ritschard föddes den 8 februari 1989 och är därmed 34 år gammal. Han växte upp och bor fortfarande "söder om söder" i Stockholm och är en trogen Hammarby-supporter när det kommer till fotboll.

Hur blev David Ritschard känd?

Idag är David Ritschard en av Sveriges mest kända country-artister och för Hammarby-fans är han en riktig legend. År 2020 släppte han och Weeping Willows-sångaren Magnus Carlsson låten Vi ses snart igen. Låten är en hyllning till Hammarby IF och handlar om hoppet om att få ses igen efter det att coronapandemin tagit slut.

David Ritschard spelar med The green line travelers och Spinning Jennies. År 2019 gjorde han sin solodebut med albumet Brobrännaren. Året därpå släpptes Davids andra fullängdsalbum Blåbärskungen.

Annons

Det har David Ritschard jobbat med

Med tanke på att det är först nu på senare tid som David Ritschards karriär tagit fart på riktigt har han haft flera "vanliga" jobb under årens lopp. Hans senaste jobb var som rödvinsansvarig på Systembolaget – ett jobb han lämnade under våren 2022, han har tidigare berättat varför:

– Jag har blivit övertalad. Jag jobbade på Willys i Skärholmen nästan lika länge, sen på Konsum i Kärrtorp och Ica i Skarpnäck. Jag är nog en ganska lojal person och ältar gärna några varv extra innan jag rör på mig. Sen den lilla detaljen att det fram tills nu utgjort 90 procent av min inkomst, sa han till tidningen Arbetaren.

Nu satsar han helhjärtat på musiken och i säsongsavslutningen av Allsång på Skansen 2023 var han på plats och sjöng sin låt Duplantis blues. Men när han skulle sjunga allsång föll han plötsligt ihop på scenen.

David Ritschards hälsa – därför kollapsade han i Jills veranda

Hans medverkan i Allsång på Skansen var långt ifrån det första tv-framträdandet för David Ritschard. Han har varit gäst i Nyhetsmorgon och i Jill Johnsons serie Jills veranda, säsong 5, den 15:e mars 2023. När han var med i Jills veranda blev det plötsligt svart för David Ritschard.

Annons

– Det var en kollaps, jag hade överskattat mina energier och kört på år efter år efter år och jag gick in med gasen i botten, sa han i efterhand i Carina Bergfeldts talkshow Bergfeldt.

– Det har aldrig hänt innan eller efter men det slocknade, fortsatte han.

Efter kollapsen övertalades Ritschard att uppsöka vård.

David Ritschards familjeliv med frun Agnes

David Ritschard är gift med Agnes "Nalle" Odén. Hon är riksspelman och violinist i Ritschards eget band.

– Agnes och jag har stått sida vid sida på alla plan i över ett decennium. Hon har varit min klippa att hålla fast vid. Och det finns ingen som spelar fiol som hon, har countrystjärnan tidigare sagt om sin kärlek i en intervju med Aftonbladet.

Det verkar inte som att Agnes och David har några barn.

Agnes Nalle Odén, Mathias Blomdahl, Lisa Ekdahl, David Ritschard
Agnes Nalle Odén, Mathias Blomdahl, Lisa Ekdahl, David Ritschard

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons