Så blev Bruce Jenner hela världens Caitlyn

Så blev Bruce Jenner hela världens Caitlyn

Som ung tog han OS-guld i tiokamp för herrar. Men livet igenom kände Bruce Jenner att han egentligen var tjej. Till sist bytte han kön och blev Caitlyn.

Bruce Jenner, 65, växte upp i Sleepy Hollow, New York, USA, och började redan under skoltiden tävla i både friidrott och machosporten amerikansk fotboll. Dels därför att han var duktig på det, men framför allt för att leva upp till omvärldens förväntningar och för att klara av att leva som man.

När han skadade knät under college-tiden tvingades Bruce sluta med amerikansk fotboll. I stället blev han tiokampare. Genom att tävla och nå framgångar i friidrott framstod han som mer manlig. Ända sedan tidig barndom hade Bruce emellertid djupt inom sig känt att han egentligen var en kvinna.

ste-bruce-jenner-3498945.jpg

Bruce la all energi på idrott under skoltiden och spelade även basket under en period. Foto: Stella Pictures

– Jag brukade klä mig i syrrans klänningar och min mammas sjal. Jag visste inte vad jag gjorde men det kändes bra, berättade han i våras då han talade ut om sitt hemliga liv i en intervju med Diane Sawyers, 69.

Han gifte sig med mormontjejen Chrystie Scott, 64, i början av 70-talet. Ett år in i äktenskapet berättade han för henne om sina problem med att hantera sin könsidentitet:

– Chrystie var den första som fick veta men jag gick inte på djupet. Jag sa bara att jag gillade att klä mig i kvinnokläder.

Olympic Decathlon champ and TV celebrity Bruce Jenner and his first wife, Chrystie, pose on the beach in Malibu, Calif. in 1977. *** Local Caption *** 25.D35EET

Med första hustrun Chrystie var Bruce gift mellan 1972 – 1981. Foto: All Over Press

De fick två barn. Bruce stod på höjden av sin karriär. Satsningen på tiokamp ledde honom hela vägen fram till ett OS-guld i Montreal 1976. Han blev världskänd och hela USA hyllade sin nya idrottshjälte. Inombords fortsatte dock känslan av att befinna sig i fel kropp gnaga trots de idrottsliga framgångarna:

– Jag sprang iväg från vem jag egentligen var.

19-05178646.jpg

Idrottskarriären kröntes med ett OS-guld i Montreal 1976… Foto: All Over Press

 

ste-bruce-jenner-3502139.jpg

… och han fick till och med ett eget märke på frukostflingor. Foto: Stella Pictures

När han såg tjejer stå och sminka sig och göra sig i ordning önskade han alltid att han fick vara med:

– Jag tittade på dem hela tiden och tänkte att de var lyckliga som kunde vakna på morgonen och bara vara sig själva.

Efter sju års äktenskap skilde sig Bruce från Chrystie. I stället föll atleten för Hollywoodskådisen Linda Thompson, 65. De gifte sig på en strand i Hawaii och fick två barn medan Bruce fortsatte att plågas av att vara född in i en manskropp och berättade slutligen sanningen.

– Han sa: ”Jag har levt i fel kropp hela mitt liv. Det har varit ett levande helvete för mig. Jag känner att jag vill gå vidare i processen att bli kvinna”, har Linda skrivit i Huffington Post.

De gick till en terapeut för att rädda äktenskapet men separerade 1984 då Bruce för första gången bestämde sig för att byta kön. Tanken var att han skulle åka till Danmark och göra ingreppet där men han hoppade av i sista stund av hänsyn till sina barn:

– Jag orkade inte bära den smärta som skulle drabba dem.

Dessutom blev han kär i Kris Jenner, 59. Hon fick tidigt reda på hur det låg till eftersom Bruce hade utvecklat bröst. Han tonade dock ner sin längtan efter att byta kön och de gifte sig 1991.

Mandatory Credit: Photo by Kip Rano/REX Shutterstock (341107j) BRUCE JENNER AND WIFE KRIS - 1994 VARIOUS

Tillsammans med tredje frun Kris 1994. Foto: REX

Kris fick fart på Bruces karriär och drog igång dokusåpan Keeping up with the Kardashian. Även med henne fick han två barn, men i såpan märktes slitningar.

– Under åtta år spelade vi in 425 avsnitt. Jag tänkte hela tiden ”Herregud. Den enda riktiga storyn inom familjen är den jag döljer”, har Bruce berättat.

Då han fyllde 60 bestämde han sig för att inte dö som någon han inte är. Bruce skulle göra en könskorrigering. Med det beslutet var hans tredje skilsmässa ett faktum.

– Hade hon kunnat leva med det hade vi nog fortfarande varit ihop, har han förklarat.

rexfeatures-3363588n.jpg

För ett år sedan var han fortfarande man och hette Bruce… Foto: REX

 

19-05177381.jpg

…men tidigare i år blev Bruce Caitlyn genom en könskorrigering och kort efter det fick hon äran att pryda omslaget till Vanity Fair. Foto: All Over Press

Att Bruce, nu Caitlyn, pratade öppet om könsbytet gjorde att världen började hylla honom. Snabbt fick han över en miljon Twitterföljare. Något han så klart själv twittrade om:

– Ännu ett världsrekord för Jenner, och vid 65! Vem kunde ha trott det? Känner mig ödmjuk och hedrad över att ha nått en miljon följare på fyra timmar.

I början av juni prydde Caitlyn omslaget på prestigetidningen Vanity Fair. Sedan bilderna av förvandlingen kom ut har hon hyllats av människor över hela världen, däribland USAs president Barack Obama, 53.

– Det krävs mod att dela din historia, twittrade presidenten.

Själv var Caitlyn både stolt och lycklig då hon förklarade för världen:

– Jag är så glad att efter en så lång kamp kunna leva mitt sanna jag. Välkommen till världen Caitlyn. Kan knappt bärga min innan ni får lära känna henne/mig.

Och lära känna henne kommer vi verkligen att få göra. Söndag den 6 september har nämligen Caityns egen realityserie “I Am Cait” premiär på Kanal 5.

7-07269692.jpg

Snart har “I Am Caitlyn” premiär i svensk tv. Foto: All Over Press

Andra läser också:

Malin Olsson vill att pojkvännen Simon Peyron friar med en sång

Josephine Bornebusch om året som mamma: ”Precis som jag hoppades”

Paradise Hotel-Adrian avslöjar: ”Jag har legat med 200 tjejer”

FRÅN FÖRSTASIDAN