Runar Sögaard dömdes för bokföringsbrott: "Jag kommer aldrig att sitta i fängelse!"

I november förra året dömdes kändispastorn Runar Sögaard till två månaders fängelse. Men han har överklagat. "Självklart anser jag att domen är mycket märklig."

För två år sedan dömdes Carola Häggkvists, 48, exmake Runar Sögaard, 47, för bokföringsbrott. Nu är det dags igen! Redan i november i fjol fick den tidigare predikanten sin dom, två månaders fängelse, i Nacka tingsrätt, men han överklagade. Hovrätten har nu fastställt straffet och domen grundar sig i årsredovisningar som inte lämnats in i tid.

– Självklart anser jag att domen är mycket märklig! Rätten anser att det gjorts med uppsåt av mig trots att redovisningsbyrån under ed vittnade och berättade att det var deras fel på grund av personalproblem och personalbrist, skrev Runar i ett mejl efter tingrättens dom.

Enligt Runars advokat Leif Gustafsson är det mycket troligt att kändispastorn överklagar ännu en gång.

– Det är mycket som talar för att vi försöker få den prövad ytterligare en instans, säger han till Aftonbladet och får frågan hur stor möjligheten är att Högsta domstolen tar upp det.

Runar har åkt dit för bokföringsbrott. Foto: IBL

Runar har åkt dit för bokföringsbrott. Foto: IBL

– Generellt sett är chanserna små, det vet ju du också. Men det kan enligt min uppfattning finnas ett visst allmänintresse om det verkligen kan utdömas fängelsestraff för den här typen av förseelser som man väl får kalla det.

Nu kan Runar söka om att få fotboja istället för fängelse eftersom straffet är mindre än sex månader. Det är också något han överväger.

– Jag kommer aldrig sitta i fängelse, säger han.

Det är inte första gången Runar är i blåsväder. Sommaren 2013 dömdes han att betala runt en halv miljon kronor till det amerikanska företaget On Strategies. Pengarna kom aldrig och Runar försattes senare i konkurs. Enligt Kronofogden hade då Runar skulder på drygt 1,5 miljoner kronor. När myndigheten utredde hans tillgångar fann man att han inte hade någon känd inkomst eller utmätningsbara tillgångar.

Andra läser också:

13 personer som är för fulla för sitt eget bästa – nummer 6 är helt bedrövlig

18 puckon som var för smarta för sitt eget bästa

22 tatueringsmissar som täcktes över på helt fel sätt

SENASTE NYTT!