LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

"Ruben Östlunds 'Turist' är årets mest överreklamerade film"

25 jan, 2015 
AvLeif Schulman
leif schulman
I morgon är det Guldbaggegalan och Ruben Östlunds "Turist" förväntas ta storslam. Leif Schulmans fattar ingenting.
Annons

Det är tv-galornas galna tid. I morgon måndag är det Guldbagge-gala, svenska film-ankdammens egen lilla Oscar-gala. I år är Petra Mede tillbaka i den otacksamma rollen som uppläsare av Calle Norléns manusskämt. Minns vilket liv det blev i fjol när Sissela Kyle nämnde det förbjudna ordet ”neger” och anklagades för att vara rasist efter ett skämt om Kodjo Akolors hudfärg.

Bland årets mest nominerade filmer är Ruben Östlunds ”Turist”, som har tio nomineringar. En film som oförbehållsamt hyllats av alla kritiker. Golden Globe-nominerad och nästan Oscar-nominerad (jodå, man kan vara nästan Oscar-nominerad). Jag har nu sett filmen och fattar ingenting. Vad är det som är så bra?

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Ni känner storyn: En familj på skidsemester i alperna där pappan som jobbar för mycket ska ge barnen och hustrun kvalitetstid. Och så, under en lunch på en uteservering, dyker en hotande lavin upp. En scen som vi sett till förbannelse i tv. Okej, snyggt filmat och verklighetstroget, men utvald av filmbolaget för att locka folk till bio i tron att det är en actionfilm – ”Lavinen kommer!”. Full panik, pappan river åt sig sin iPhone och rusar iväg, panikslagna hustrun och barnen blir kvar. En situation som vi alla kan relatera till, eller hur?

original

Efteråt ställs han till svars för sitt egoistiska handlande och om detta handlar resten av filmen: En familjefars kamp med sitt dåliga samvete. En två timmars lång (och då menar jag lååång) själslig kamp. En deppande och hålögd Johannes Bah Kuhnke i huvudrollen med få ansiktsuttryck, omgärdad av en familj med ständigt nerdragna mungipor. Långsamt tempo. Så långsamt att jag håller på att somna flera gånger.

Vissa scener är så stillastående (en sovande familj i flera minuter) att man tror att filmprojektorn frusit fast. Det enda försonande jag kan hitta med filmen är det snygga fotot. Men då bläddrar jag hellre i en turistbroschyr över skidsemester i de Schweiziska alperna.

Nej, jag säger som Povel Ramel en gång skanderade i ”Naturbarn”: ”Tycka turist, trist!”

/Leif Schulman, TV-chef

Annons