LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Robinson-Zayera berättar sanningen om sitt hår – nu bryter hon tystnaden

19 apr, 2024 
Zayera Khan har tagit stor plats i Robinson 2024.
Och något som väckt uppmärksamhet är hennes hår.
Nu bryter Zayera tystnaden om kampen bakom kulisserna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Robinson-Pelle i tårar – reagerar på finaldramatBrand logo
Robinson-Pelle i tårar – reagerar på finaldramat

Det finns mycket som tittarna är nyfikna på när det gäller Zayera – bland annat hennes hår. I en tidigare intervju med Nyheter 24 har hon sagt att en vanlig fråga hon får är just om håret. Folk tror att hon arbetat eller arbetar inom det militära och av den anledningen valt att snagga sig.

Zayera har även inte velat prata mer om sitt hår förens nu. I ett mail till Hänt beskriver hon tuffa kampen som redan började när hon var 14 år.

Robinson-Zayera berättar sanningen om sitt hår

”Vid 14 års ålder började jag tappa håret. Varje dag, särskilt på kvällarna och nätterna, fick jag få en fruktansvärd klåda och kliade i hårbotten. När jag gjorde mina läxor på kvällarna kliande hårbotten okontrollerat; jag kliade och såg hårstråna ramlar varje kväll på mitt skrivbord.”

Annons

Under kommande åren tappade hon runt 50 procent av sitt hår och började notera fläckar. Hon sökte även hjälp – men läkaren hittade inget.

”Vid 16 års ålder rakade jag mitt huvud för första gången, på råd av familjen och släktingar. Vi har en tradition att raka av håret när problem uppstår med håret. Min familj och släktingar trodde att raka hår skulle hjälpa mot klåda och kliandet.”

Robinson-Zayera om diagnosen: ”Stört mig på alla frågor”

När Zayera var i 30-årsåldern blev hon diagnoserade med ärftligt håravfall, "androgenetisk alopeci", så kallat kvinnligt håravfall.

”Att jag inte berättat om håravfall tidigare beror främst på den sociala stigmat som är relaterad till håravfall hos kvinnor. Min familj och släktingar var väldigt bekymrade över min livskvalitet, bemötande jag får av omvärlden pga skalligheten.”

”Jag mår inte dåligt av att ha tappat mitt vackra tjocka hår. Men jag har stört mig på alla frågor och kommentarer jag har fått genom åren. Varför har jag ett rakat huvud? Har jag cancer? Du ser för frisk ut för att ha cancer. Är du en buddhistisk nunna? Varför låter du inte ditt hår växa?”

Zayera driver sin egen hemsida där hon delar med sig av sina tankar och upplevelser om Robinson. Där har hon skrivit ett längre inlägg om sitt hår och kampen genom åren.

FOTO: TV4 PLAY

Annons