TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Rickard Läntas attack mot Joanna Swica och övriga Robinson-deltagare

22 maj, 2021 
AvOla Lagerström
Emil Karlsson Lagnelius
Rickard Länta och Joanna Swica i Robinson 2021.
Efter tystnaden – nu lättar Robinson-Rickard på sitt hjärta.
✔︎ Attacken mot Joanna – hårda orden efter programmet: ”Diktator”.
✔︎ Vill skicka sin mamma på medtävlarna i Robinson: ”Hon skulle läxa upp de jävlarna”.
✔︎ Talar ut: ”Länge hade jag tystnadsplikt, men nu...”
✔︎ Dessutom: Joanna Swica svarar på Richards utspel.
Annons
TV: Joanna Swica kollapsar under Robinsontävlingen – se starka bilderna härBrand logo
TV: Joanna Swica kollapsar under Robinsontävlingen – se starka bilderna här

Renskötaren Rickard Länta, 52, kom in som joker i årets Robinson och var en favorit bland många tittare. Men strax innan finalveckan röstades han ut.

✔︎ Det här är Rickard och Joanna

◼️ Namn: Rickard Länta.
Ålder: 52.
Stjärntecken: Kräfta.
Bor: Jokkmokk.
Jobbar som: Renskötare.
Civilstatus: Sambo.
God egenskap: Lyhörd.
Dålig egenskap: Otålig.

◼️ Namn: Joanna Swica.
Ålder: 33.
Stjärntecken: Fisk.
Bor: Sundbyberg:
Jobbar som: Personlig tränare, driver en PR-byrå och nätverket Friendcation.
Civilstatus: Sambo.
God egenskap: Trygg i mig själv.
Dålig egenskap: Otålig.

Vad var det bästa med att vara med i Robinson?

– Jag är renskötare. Jag har varit i skog och mark i hela mitt liv. Renarna har tagit mig runt hela världen. Lyssna nu, unge man. Jag har varit i Sydgeorgien. Jag var varit i Inre Mongoliet. Jag har hjälpt till med renar där. Jag tycker om utmaningar och utmaningar fanns det gott om i Robinson!

Och det sämsta?

– Att det ljögs så förbannat mycket! Med tiden kommer folks sanna jag fram. Robinson är två spel i ett. Folk ljög för att komma vidare själva. Jag blir jävligt arg när jag får en kniv i ryggen, jag blir fruktansvärt besviken. Jag blir inte bara förbannad på den som ljugit. Framför allt blir jag förbannad på mig själv – att jag inte såg det hända.

Annons

Är du nöjd med hur TV4 framställde dig?

– Ja, i det stora hela. Du vet, jag är borta så mycket. Jag jobbar med renar, så jag har inte sett så många avsnitt. Det är svårt att säga vad som sagts.

Det blev dramatiskt när Alex och Tova-Sophia diskades och även Elias fuskat. Vad säger du om den härvan?

– Lågvattenmärke. Ärlighet varar längst. Att mygla sig fram här i livet är inte min grej! Jag har sett så mycket, jag har träffat så mycket folk i mitt liv. Jag har varit i Sydgeorgien. Sådana där människor finns överallt, de finns i alla skepnader.

Joanna Swica och Rickard Länta.
Joanna och Rickard under ett samtal i Robinson.

Kan du dela med dig av ett drama som tv-tittarna inte fick se?

– Jag kan inte komma på något.

Vem tyckte du bäst respektive sämst om i Robinson?

– William. Jag tycker han är en fin människa. Sedan tyckte jag jättemycket om att prata med Johanna, den lilla tjejen. Hon hade ett kroppsspråk som även kunde få den som mådde sämst att le. Hon pratade med hela kroppen. När hon berättade så var det med armar och ben och fötter. Jag tyckte bra om henne.

Annons

Vem var värst, då?

– Jag tycker inte om folk som kommer in och ska vara som en diktator och bestämma och peka med hela handen. Folk som tycker en jävla massa. Sådana har jag svårt för. Jag skulle aldrig kunna leva med en sådan människa. Jag upplever att Joanna är en sådan.

Vilka från Robinson umgås du med i dag?

– Jag träffar ingen. Jag bor där jag bor. De andra bor ganska nära varandra – i södra Sverige. Själv bor jag i civilisationens vagga, i Jokkmokk. Framtidslandet. Det är här framtiden finns. Där nere finns det ingen framtid. De lever sitt liv där nere och tror att världen slutar där tunnelbanan slutar. Min värld är framför Guds rygg.

Det har funnits många romanser i Robinson under årens lopp. Fanns det någon kärleksflirt mellan några deltagare den här säsongen?

– Inte som jag såg. I så fall vad de jätteduktiga på att dölja det. Jag gick mycket för mig själv, unge man. Jag plockade bär för mig själv och gjorde allt för mig själv. Jag orkade inte sitta och höra på deras jävla gnäll runt elden. Gnäll inte över saker du inte kan rå på. Det har jag alltid sagt. Vädret rår du inte på. Maten var som den var. Alla de där Robinsondeltagarna skulle fan behöva vara med min morsa, hon skulle läxa upp de jävlarna! Morsan är 75. Hon är inte högre än ett par seglarstövlar, men hon skulle till och med kunna få den där jävla Trump att räta upp ryggen. ”Håll käften”, skulle hon bara säga och gå därifrån. Morsan har gått den långa vägen.

Vad heter din morsa?

– Svea.

Rickard Läntas mamma Svea.
Rickards mamma Svea.

Vad har hänt i ditt liv efter programmet?

– Länge hade jag tystnadsplikt och kunde inte avslöja något, men nu är livet som vanligt igen. Det har inte hänt så mycket, men man får en hel del kommentarer. Många som du ringer, det är inga konstigheter.

Annons

Joanna svarar på Rickards attack

Hur ser din framtid ut?

– Den ser ljus ut. För mig i alla fall. Så är det här i världen, unge man. Om du ramlar ner i en grop så är det bara du själv som kan klättra upp. Framtiden är det bara du själv som kan forma. Så ser jag på livet.

Hänt har sökt Joanna Swica för en kommentar på Rickards utspel. I ett sms svarar hon:

”Den enda kommentaren jag har om Rickard är att han är en otroligt osympatisk man som tycker att hans liv och sätt att leva är det enda rätta och ser ner på oss andra "stadsbor". Sen är det lite lustigt att han sitter och säger så i efterhand när han under finalen kom och kramade om mig och sa att han beundrade min styrka och att han önskade att hans döttrar skulle få träffa mig. Men som vanligt så pratar han om någon och inte till någon”.

Foto: TV4 & Privat

Annons