Därför flyttar Per Grape från Sverige efter Robinson 2022

Per Grape i Robinson 2022

Per Grape verkar inte ha ledsnat på soligare breddgrader.
När han kom hem från Robinson tog han sitt pick och pack – och flyttade till Spanien.
I en öppenhjärtig intervju med Hänt berättar Per bland annat om flytten med familjen – och om sin pappas bortgång.
– Han lämnade mig och min brorsa när vi var två, tre år.
Pers ilska mot Hannas lögn i Robinson: ”Hockeypuck rätt i nyllet”
0:43

Efter reklamen: Pers ilska mot Hannas lögn i Robinson: ”Hockeypuck rätt i nyllet”

(0:43)

Slå på ljud

Vad slogs du av när du kom fram till inspelningsplatsen i Västindien, Per?

– Att det var en så otroligt vacker plats. Jag älskade livet på ön. Jag har fru, fyra ungar och företag och allt möjligt. Det är alltid fullt upp. Att komma till ön var som att komma till himlen, jag gick bara omkring och njöt. Det var paradiset. Jag hade bara mig själv och kläderna jag hade på kroppen, jag behövde inte bry mig om så mycket om annat. Jag kände en enorm frihet, faktiskt! Det var skönt att slippa allt där hemma.

Hade du inte ens abstinens efter mobiltelefonen?

– Nej, för fasiken. Absolut inte!

Vad var det konstigaste du åt under din ö-vistelse?

– Eremitkräftor. Det var riktigt jävla vidrigt. Skitäckligt!

Vilken deltagare gillade du mest?

– Gud vad svårt! Jag gillade de flesta, jag gjorde verkligen det. Skriv Bella. Helt jävla gränslös. Hon livade upp stämningen, hon var otroligt underhållande. Hon höjde moralen i laget genom sin humor.

Vem hade du svårast för?

– Jag gillar inte att prata skit om folk, det är som upplagt för pajkastning…

Vad var det mest uppseendeväckande som hände när tv-kamerorna inte var påslagna?

– Första natten satt vi och sov i vår tillfälliga hydda för det stormade så mycket. Det var blixtar, storm och regn och kokosnötter som studsade, det var kaos. En helt fantastisk naturupplevelse. Jävlar vad bra tv det hade blivit. Vi satt där och kramade om varandra.

✔︎ Det här är Per Grape

Ålder: 43.

Stjärntecken: Jungfru.

Familj: Hustrun Frida, 38, barnen Noel, 16, Clara, 10, Maja, 13, Gustaf, 8.

Gör: Har en mäklarbyrå i Spanien.

Det bästa med mig är att jag: Inte druckit en droppe alkohol på tio år. Det är jag jättestolt över. Att vara nykter alkoholist, det är inget jag skäms över. Jag är glad över att jag tagit tag i mitt alkoholproblem. Jag är en beroendemänniska. Om det är något som jag tycker om så vill jag ha mer av det. Jag slutade för tio år sedan när jag insåg att ”det där kommer aldrig gå vägen”.

Det sämsta med mig är att jag: Har skitmånga dåliga sidor, (skratt). Jag har dåligt tålamod och jag är lagom narcissistisk.

Äter gärna: Fisk. Dricker gärna: Iskallt vatten.

Älskar att: Få människor att skratta.

Hatar att: Se när människor är falska och försöker vrida något till sin egen fördel. Den som gör så hamnar direkt på min minuslista.

Personlig sak på ön: En stärkande text inplastad i fickformat. Som officer har jag en förkärlek till att plasta in grejer. Ska man vinna Robinson så handlar det framför allt om att ha ett starkt psyke, men efter tre-fyra veckor, när man börjar längta hem, så måste man påminna sig om varför man är där. Jag kommer aldrig avslöja vad som står på den där lappen, för förväntningarna är så höga att alla kommer bli besvikna.

Per Grape om varför han flyttade

Vad var det första du gjorde när du kom hem?

– Flyttade ner till Spanien. Vi hade bestämt oss redan under våren för att vi skulle semestra eller köpa en semesterbostad där. Snart var processen igång och det i var i samma veva som jag blev antagen till Robinson. Min fantastiskt starka hustru flyttade till Spanien med fyra barn och hund, medan jag var på Robinson. Sedan kom jag efter.

Hur är livet i Spanien?

– Fantastiskt. Jag älskar Sverige och jag är stolt svensk, men jag är fortfarande reservofficer och beredd att åka hem om jag behövs. Men jag älskar livet i Spanien. Det är ljust och det är varmt, det är fantastiskt.

Hur har Robinsonäventyret präglat dig?

– Jag har alltid älskat personlig utveckling. Jag är 43 år och nyfiken på livet. Jag vill utforska saker och utvecklas som person. Som det här, att intervjuas av dig... Vad ska folk tycka och tänka om det jag säger? Jag är skiträdd för sådana här saker, men vill gå emot mina rädslor.

I vilken svensk byhåla tog du dina tre första steg?

– Jag är född i Husby utanför Stockholm, men växte upp i Norrtälje. Jag var sju år vid flytten så jag ser mig mer som Norrtäljebo.

Robinson-Pers pappa gick bort i december

Hur var du som fjortis?

– Bråkig. Jag var inte kriminell, men jag var kaxig och sökte manliga förebilder på olika sätt och vis.

Försvann din pappa tidigt ur bilden?

– Ja, han lämnade mig och min brorsa när vi var två, tre år. I december dog han, faktiskt. Vi hade inte speciellt mycket kontakt.

Har du medvind eller motvind på kärleksfronten?

– Medvind. Jag är hopplöst förälskad i den här kvinnan som jag levt med i snart 20 år. Vi har passionerade kärleksaffärer varje dag. Jag är otroligt tacksam.

Hur ska du förvalta ditt kändisskap?

– Jag ska fortsätta sälja bostäder på Costa del Sol. Jag säljer både lägenheter och hus i Malagatrakten. Vi är ett gäng mäklare som jobbar ihop och större ska vi bli.

Säg tre saker du vill hitta på inom en inte alltför avlägsen framtid!

– Jag vill lära mig spanska flytande och fortsätta utvecklas och vara levnadsglad. Det är A och O för mig. Samtidigt vill jag fortsätta bygga passion med min fru och magi med våra barn. Det är det enda som är viktigt för mig, egentligen. Familjen!

FOTO: Robinson/TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN