TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Här är alla programledare i Robinson – genom åren

25 nov, 2022 
AvJonna Lawaetz
Anders Lundin och Harald Treutiger var båda programledare för Robinson
Robinsons första säsong sändes 1997 och blev snabbt en tittarfavorit.
Här är alla programledarna i Robinson.
Och några av de mest uppmärksammade skandalerna.
Annons
Anders Lundin om varför Petra Malm försvinner från RobinsonBrand logo
Anders Lundin om varför Petra Malm försvinner från Robinson

Robinson, tidigare Expedition Robinson, är ett dokusåpaformat skapat av britten Charlie Parsons. Efter att inget produktionsbolag i Storbritannien eller USA trodde på programidén, vände Charlie Parsons blickarna mot Sverige och lyckades sälja in idén till det svenska produktionsbolaget Strix Television. Som blev det första bolaget i världen att producera programmet.

Succén var ett faktum och programmet blev snabbt ett av Sveriges mest populära tv-program genom tiderna. Flera länder tog efter programmet och konceptet spred sig snabbt över stora delar av Europa och USA. Robinson är tillsammans med Big Brother världens mest spridda dokusåpa.

Robinson är ett tävlingsprogram som går ut på att leva på en öde ö, utan tillgång till någonting. Deltagarna får leva på det som finns att tillgå i på ön, som för det mesta är kokosnötter, palmhjärta och andra ätbara frukter och växter. För den skickliga fiskaren kan även detta ingå i kostcirkeln. Deltagarna delas in i två lag och ska tillsammans utföra tävlingar för att undvika utröstning i ett ö-råd. I slutet av programmet slås lagen ihop till ett gemensamt och deltagarna tävlar därmed individuellt. Personen som står som vinnare vid säsongens slut får den så kallade Robinson-statyetten och vinner en summa pengar.

Annons

Här är alla programledare i Robinson genom tiderna.

Harald Treutiger – den första programledaren i Robinson

Harald Treutiger var den första programledaren i Robinson och ledde programmets första säsonger, mellan åren 1997–1998.

Harald Treutiger under inspelningen av Robinson-98
Harald Treutiger under inspelningen av Robinson-98.

Under tiden för Robinsons premiär stormade det mycket kring programmet. När Harald gästade Tilde de Paula i TV4:s ”Efter fem” år 2021 berättade han om reaktionerna på programmet.

– Det gick emot hela kollektiva snällismen som finns i folkhems-Sverige. Så det var jättemånga som var upprörda över det, säger han.

Redan innan första säsongen börjat sändas på tv stormade det kring programmet. Detta på grund av ett tragiskt dödsbesked. Deltagaren Sinia Savija, var den första personen någonsin att röstas ut från programmet.
En månad efter att han kommit hem från inspelningen avslutade han sitt liv och Robinson stoppades tillfälligt efter dödsfallet.

Anders Lundin – fusket under inspelningen, fick cigaretter och mat

Anders Lundin var näst på tur att leda programmet, vilket han gjorde i hela fem säsonger mellan åren 1999 och 2004. Anders blev ett med svenska folket och var en mycket uppskattad programledare för Robinson.

Anders Lundin var programledare för Robinson i fem säsonger
Anders Lundin var programledare för Robinson i fem säsonger.

I 2001 års säsong uppdagades ett fusk. Mitt under inspelningen klev en italiensk familj av sin segelbåt och gick i land på ön. Produktionen gjorde sitt yttersta för att få familjen att lämna ön och berättade gång på gång att de pågick en inspelning. Familjen struntade fullständigt i uppmaningen och istället slutade italienarnas besök på Robinsonön med att flera deltagare fick cigaretter och ett litet foliepaket innehållande någon slags mat.

Annons

Anders sista säsong sändes under årsskiftet 2003/2004. I och med att Anders slutade som programledare bytte även programmet kanal, från SVT till TV3.

Robert Aschberg – det uppmärksammade bråket med deltagaren

Robert Aschberg var den personen som tog över stafettpinnen efter Anders Lundin. Han klev in som programledare under hösten 2004 och ledde programmet i tre säsonger.

Robert Aschberg med Robinson-statyetten 2004
Robert Aschberg med Robinson-statyetten 2004.

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken i Robinsons historia var när programledaren hamnade i bråk, med Robinson-Robban, mitt under en tävling. I programmet kunde tittarna se hur Robert Aschberg knuffar deltagaren och att de båda skriker upprört på varandra och produktionen kunde vittna om att smockan hängde i luften.

Aschberg programledde Robinson fram till slutet på 2005 och då tog även programmet en paus.

Annons

Linda Isaksson – den tuffaste säsongen av Robinson någonsin

Robinson återupptogs igen år 2009 då TV4 tog över rättigheterna. Då var det Linda Isaksson som fick äran att leda programmet och den säsongen spelades in i Filippinerna. Hon blev därmed världens första kvinnliga programledare för serien.

Linda Isaksson under en Robinson-tävling år 2009
Linda Isaksson under Robinson 2009.

Inför programmet hade TV4 meddelat att den nya säsongen skulle bli betydligt tuffare än föregående säsonger. Vilket visade sig redan första avsnittet. Den första svårigheten som väntade tre av de arton deltagarna, var att vada genom ett träsk i en timme. Efter bara tre dagar på ön drabbades flera av deltagarna av sjukdomar, vätskebrist och olika skador. Tillgången på mat var så begränsad att flera av deltagarna fick leva på bambublad – vilket gjorde att de insjuknade.

Annons

Linda slutade som programledare för Robinson efter endast en säsong.

Paolo Roberto – Revanschsäsongen

Paolo Roberto under inspelningen av Robinson 2009
Paolo Roberto under inspelningen 2009.

Efter Lindas säsong tog boxaren Paolo Roberto över programledarrollen för programmets tolfte säsong. Säsongen som sändes över årsskiftet 2009 och 2010 blev hans första och han var sedan kvar i tre säsonger till. Den sista säsongen under Paolos ledarskap skiljde sig från tidigare säsonger, samtliga deltagare hade nämligen varit med i programmet tidigare. Säsongen uppkallades därmed Robinson – revanschen.

Paolo avslutade Robinson-karriären med revanschsäsongen 2012.

Linda Lindorff – comeback i Robinson med nytt kärlekskoncept

Efter Paolos sista säsong tog Robinson en paus i tre år. När programmet togs upp igen var det TV4:s systerkanal Sjuan som sände programmet. Ett välbekant ansikte välkomnade tittarna till den 16:e säsongen, det var Linda Lindorff, tidigare Isaksson, som gjorde en comeback i Robinson 2014. Denna säsong var det med ett nytt koncept, nämligen Robinson – Love edition.

Linda Lindorff i Robinson - Love edition 2014
Linda Lindorff i Robinson – Love-edition 2014.

Det som var annorlunda med love-edition var att vid tävlingens slut skulle ett par stå som vinnare. Det var således ännu viktigare att behålla goda relationer med de övriga deltagarna, eftersom man tävlade i par. Efter varje avsnitt publicerades ”Edens Lustgård” på TV4 Play, där man fick träffa de utslagna deltagarna, en man, Adam, och en kvinna, Eva, som kämpade om att få stanna kvar.

Annons

Det blev den enda säsongen för love-edition, sjuan och Linda Lindorff. Efter sista avsnittet tog programmet återigen en paus från tv-tablån.

Anders Öfvergård – den omtalade säsongen i norra Sverige

När Robinson skulle återupptas var det Anders Öfvergård som stod redo med Robinson-statyetten. Programmet hade återigen intagit TV4 och Anders Öfvergård var den nya programledaren. Han programledde Robinson under fem säsonger och hans sista blev vårsäsongen 2022.

Anders Öfvergård under inspelningen av Robinson i Haparanda 2020
Anders Öfvergård under inspelningen i Haparanda 2020.

Under Anders ledning spelades den första säsongen av programmet in i Sverige. Det var coronapandemin som hindrade produktionen att lämna Sveriges gränser, och man fattade beslutet om att spela in säsongen i Haparanda skärgård och Kalix skärgård istället för på en tropisk ö. Väderförhållandena i Sverige utsatte deltagarna för fler motgångar än tidigare säsonger – då de även behövde tampas med kylan.

Annons

Efter att vårsäsongen 2022 var färdiginspelad valde dock TV4 att säga upp kontraktet med Anders.

Petra Malm – stentuff militärbakgrund

I höstens säsong av Robinson är det Petra Malm som står som programledare. Petra är den första kvinnan någonsin som antagits till det svenska, militära specialförbandet, Särskilda operationsgruppen, vilket är Försvarsmaktens hemligaste förband.

Petra Malm i höstsäsongen 2022 av Robinson
Petra Malm i höstsäsongen 2022 av Robinson.

När TV4 meddelande att det var just Petra som skulle vara programledare för den nya säsongen, svarade hon följande på frågan hur hon vill anamma programledarrollen.

– Jag är den jag är och jag är norrlänning och jag är militär och det kommer inte att gå och dölja. Det finns en tydlig militär kompass i mig så jag kommer vara tydlig och rak men också mycket känslor då jag är en känslomänniska, sa hon i en intervju till Aftonbladet.

Anders Lundin – bekräftad återkomst

Nu är det klart att Anders Lundin återvänder som programledare för Robinson våren 2023, efter 20 års frånvaro i programmet. Men om det är Anders eller Petra som ska fortsätta efter vårsäsongen, är inget Anders kan svara på.

– Spännande va? Man vet inte, jag tycker att det är rafflande!, säger Anders Lundin till Hänt, med ett stort leende på läpparna.

FOTO: HENRIK MONTGOMERY

Annons