LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Dennis Johansson om dramatiken i Robinson: ”Kunde inte andas”

05 apr, 2023 
Jonna Lawaetz
Robinson 2023
I onsdagens avsnitt av Robinson äter Dennis Johansson en giftig rot och blir riktigt dålig.
Till Hänt kan han berätta om dramatiken på ön.
Även det som tittarna inte får se.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pernilla Wahlgrens möte med Petter Stordalen: ”Det är som att möta Jesus”Brand logo
Pernilla Wahlgrens möte med Petter Stordalen: ”Det är som att möta Jesus”

Det har snart gått tre veckor sedan Robinson 2023 hade premiär på tv och det har varit en dramatisk start på säsongen. Hittills har säsongen bjudit på paktande, intriger och en liten flört mellan två deltagare.

För deltagarna har det, i skrivande stund, gått 12 dagar sedan de anlände till Robinson-ön och de har redan utsatts för stora prövningar. Inte minst när det kommer till mat-tillgångarna och hungern börjar bli mer och mer påtaglig.

I onsdagens avsnitt beger sig Marcus Edensky, 36, och Fabian Turkalj, 55, från Lag syd ut i djungeln för att leta efter något att äta. De fastnar vid en rot som Marcus känner igen hemifrån Påskön och som han och familjen brukar äta. De gräver upp roten och tar sig tillbaka till stranden för att tillaga den.

Annons

Då händer det som inte får hända. När Dennis Johansson, 23, ska provsmaka maten visar det sig att roten är giftig.

Robinson-Dennis om incidenten på ön – åt giftig rot

Laget har fått en handbok från produktionen som visar vilka växter i djungeln på ön som går och inte går att äta. De slår upp roten och det står tydligt att växten går att äta men att det är viktigt att den tillagas tillräckligt länge. Men det står även att vissa sorter av roten är giftiga.

Dennis tunga svullnar upp och det rinner saliv från hans mun och sjukvårdspersonal kallas till platsen.

När Hänt når Dennis kan han med egna ord berätta vad som hände i samband med att han fick i sig den giftiga roten.

– Vi slängde ner roten i en wook och tillagade den i två timmar. Så skulle jag provsmaka den för jag tyckte det var intressant och det gick ju sådär, säger Dennis och fortsätter:

– Det tog typ tio sekunder och sedan försvann hela känseln i munnen och jag kunde inte prata längre. Jag försökte få fram ord och säga till Sophie och Carro att jag behövde läkarvård. De trodde jag skämta först men när de insåg hur illa det var så sprang de till produktionen som fick ringa efter läkarbåten.

Annons

Som tur var tog det inte lång tid innan vårdpersonal kom till platsen, trots att läkarbåten blev felinformerad och åkte till fel ö först.

– Det gick väldigt snabbt som tur var. Det tog kanske 15 minuter. Men läkarbåten åkte till fel ö först, läkarna åkte till nords ö och sprang fram till andra Dennis och trodde att det var han som fått i sig roten.

Vårdpersonalen åkte till fel ö – trodde det var andra Dennis

I avsnittet är det obehagliga scener och Dennis tunga svullnade upp snabbt och saliven rinner från munnen, som knappt gick att stänga.

– Tungan svullnade upp så ett tag kunde jag inte ens stänga munnen, då bara rann det saliv och jag kunde inte prata.

Dennis kan även berätta att han blev väldigt rädd när det hände, innan läkarna kom till stranden och kunde börja behandla honom

Annons

– Jag var väldigt rädd. Jag tänkte först att bara inte halsen svullnar upp så jag inte kan andas. Det var väldigt långa 15 minuter tills vården kom. Men när de väl var på plats så fick jag direkt dropp och grejer och sa att "nu kan det inte bli värre än vad det är, det kommer bara bli bättre" och då kunde jag känna mig lugn. Då frågade de också om det var okej att de filmade mig och då nickade jag bara, säger Dennis.

Lyckligtvis tog det inte alltför lång tid innan tungan återgick till sin normala storlek och han kunde börja prata igen. Men tills han var helt återställd tog det ett par dagar.

– Det tog kanske en och en halv, två timmar innan det la sig och innan jag kunde prata igen, säger Dennis och fortsätter:

– Sedan tog det kanske tre, fyra dagar innan all känsel var tillbaka i tungan. Det gjorde lite ont att dricka vatten och sånt första dagarna, det sticktes liksom i tungan. Det kändes som att man hade slickat på en kaktus ungefär. Det stack till varje gång jag drack. Men det la sig efter ett tag.

Robinson-Dennis om Marcus: ”Kramade om honom”

När läkarna anländer till platsen går Marcus in i djungel och man hör ett skrik. Marcus känner stor skuld eftersom det var han som hittade roten. Flera av deltagarna går efter honom för att försäkra honom om att det inte är hans fel.

Annons

– Marcus tog det väldigt personligt eftersom det var han som hade hittat den här roten. Hela laget, även jag, kramade om honom och sa att det inte var hans fel. Men det gick inte att ändra hans åsikt så mycket, han tog åt sig väldigt mycket just i stunden. Det la sig efter ett tag, säger Dennis och fortsätter:

– Jag tycker inte alls att det var hans fel, det var nog mer han som reagerade väldigt hårt. Jag fick stå och trösta honom när han kom tillbaka från djungeln och hade skrikit

Dennis förtydligar att han absolut inte tycker att Marcus bär någon skuld för det som hände men han tycker det är märkligt att roten ens fanns med i djungelhandboken, eftersom det finns både ärliga och oätliga sorter av den.

– Han kunde inte veta det. Roten såg exakt likadan ut som den som den han äter varje dag. Jag tyckte mer att det var produktionen som kanske skulle informerat bättre. De hade gjort en djungelhandbok om växter och saker som fanns att hitta i djungeln. Så hittade vi en växt som fanns med i boken, det kändes konstigt att ha med den om den är jättegiftigt.

FOTO: TV4

Annons