TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Jon-Kristas svar om renmärkningen i Bonde söker fru 2022

30 nov, 2022 
JON-KRISTA JONSSON, BONDE SÖKER FRU 2022, JON KRISTA SKÄR EN REN I ÖRAT
Renmärkning är något som vi brukar få se i Bonde söker fru.
Nu svarar Jon Krista på de starka scenerna.
– Något vi gjort i urminnes tider, säger Jon Krista till Hänt.
Annons
Följ med hem till Jon-Krista: “Jag och…”Brand logo
Följ med hem till Jon-Krista: “Jag och…”

Jon-Krista Jonsson, 29, är en av bönderna i årets Bonde söker fru. Jon-Kristas gård skiljer sig lite från de andra gårdarna, han är nämligen renskötare. Att han dessutom älskar renar är ingen hemlighet. Faktum är att han även är döpt efter en renskötare.

Nu börjar det dra ihop sig och för Jon-Kristas del och det är bara brevskrivarna Nathalie och Ida som är kvar och kämpar om hans hjärta. I det senaste avsnittet tog Jon-Krista med tjejerna på renmärkning och visade upp de samiska traditionerna. Renmärkningen imponerade på tjejerna, men tyvärr inte på vissa tittare.

”Djurplågeri att skära renar i öronen. Modernisera den hemska rennäringen!”, skriver en skeptisk tittare på TV4:s Instagram.

Jon-Krista om renmärkningen: ”Bästa som händer”

När Hänt når Jon-Krista har han en helt annan bild, för honom är det nämligen den bästa tiden på året.

Annons

– Jag skulle säga att det här är väl det bästa som händer på hela året. Det finaste som händer är ju att se när kalvarna föds, men det här är ju det som ger mest tillbaka till en. För när man märker kalvarna får man ju se hur duktig man varit på att ta hand om renarna året innan, säger Jon-Krista till Hänt.

JON-KRISTA GÖR RENMÄRKNING PÅ KALVARNA, IDA HJÄLPER TILL
Jon-Krista renmärker en kalv.

Jon-Kristas svar – efter starka scenerna i Bonde söker fru

För Jon-Krista är detta inget konstigt, han är ju uppfödd med den här kulturen. Dessutom tar renarna ingen skada när de fortfarande är kalvar.

– Det här är ju någonting man är uppfödd med så man har ju inte reflekterat över det över huvud taget sedan man kom upp i vuxen ålder. Jag fick min första kniv när jag var två år gammal, säger Jon-Krista till Hänt och fortsätter:

Annons

– Det är ju så att kalvarna har ju väldigt, väldigt lite känsel i öronen, om inte någon känsel alls bitvis. Så man lär sig att märka på rätt ställen då. Kalvarna tar liksom ingen skada av det.

Jon-Krista förklarar att de gjort detta i urminnes tider.

– Jag skulle väl säga det att, till och börja med är ju det här något vi gjort i urminnes tider och vi har ju sett att det fungerar. Kalvarna tar ingen skada av det. Vi gör det på ett sådant sätt att det blir så lindrigt som möjligt för kalven. För renen är ju vårt levebröd, det är ju ett djur som hör till livet vårat. Så vi gör ju allt för att värna om dem och se att de har det bra.

– Det finns ju alltid dem som har något att tycka och tänka om det. Men jag känner mig inte orolig för det, jag är väldigt trygg i det jag gör och hur det fungerar.

FOTO: TV4

Annons