Artikeln innehåller reklamlänkar

Pär Holmgren rasar mot SVT efter inslaget: "Helt absurt"

Pär Holmgren SVT

I en tid där fler vill vara miljömedvetna hör vi ofta om olika tips på hur vi kan bli mer klimatsmarta. SVT:s Morgonstudion tipsade nyligen om miljövänligare flygresor - nu rasar före detta SVT-meteorologen mot inslaget.

Många känner igen honom från TV-rutan från tiden då han arbetade som SVT-meteorolog och var chef för väderredaktionen. Vad som kanske är mindre känt är att Pär Holmgren, 54, blivit utnämnd till hedersdoktor och även blivit utsedd till “Årets miljöhjälte” av Världsnaturfonden.

Idag arbetar han som naturskadespecialist på Länsförsäkringar och är en riktigt miljökämpe som vill påverka vårt klimat globalt. Men nu har hans passion för miljöfrågor gjort honom något irriterad på sin forna arbetsplats, eller mer specifikt, på SVT:s klimatbevakning, skriver Expressen.

Annons: Bärbar mobilladdare med inbyggd ficklampa – fynda den här! (länk till Aller media shop)

Irritationen grundar sig på ett inslag från SVT:s Morgonstudion. De försökte sig nyligen på att hjälpa tittarna med att lära sig att leva mer klimatsmart – genom att tipsa om hur det går att resa miljövänligare utomlands.

I inslaget tipsas det framförallt om vad resenärer ska tänka på när det gäller själva flygresan. Där lär sig tittarna att det handlar om att se till att planet flyger så rakt som möjligt och att det är viktigt att kolla vilket bränsle som används. Tyngden på planet spelar också stor roll för hur negativt resan påverkar miljön: ju tyngre flygplan, desto större miljöbov är det – därför är det bra att tänka på att packa lättare som enskild resenär.

Irritationen mot inslaget på SVT

Det är just tipsen om miljövänligare flygresor som Pär vänder sig emot. Han menar att på individnivå så är det just flygande, köttätande och massbilismen som som sticker ut när det gäller vår kollektiva klimatpåverkan.

– När det gäller bilismen har vi något slags plan att ställa om till fossilfritt, men för köttätandet och flygandet är det enda som hjälper en väldigt stor beteende- och attitydförändring. Att i det läget försöka minimera det stora problemet med vårt totala flygande i Sverige med att säga att vi ska packa lite lättare blir helt absurt för mig, berättar Pär för Expressen och trycker på att det mest allvarliga i allt det här är att just SVT ger sådana tips:

– Jag tycker att det är extra allvarligt att public service gör en sådan sak, säger han.

Pär berättar att han själv trappade ner på flygandet för 15 år sedan för att leva mer klimatsmart. Andra saker han gör för att leva som han lär är att äta mer vegetarisk mat i huvudsak och konsumerar nästan ingenting, förutom mat.

Så även fast irritationen mot SVT finns där ur miljösynpunkt, saknar Pär ändå sitt gamla arbetsgäng med härliga kollegor.

– Bland meteorologerna på SVT har det blivit en generationsväxling, men Pererik Åberg och Mats Andersson träffar jag regelbundet, säger Pär till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Ylva Hällen lämnar SVT – avslöjar sanningen om avhoppet

LÄS OCKSÅ: Isabella Löwengrip kritiseras efter flygresorna: ”Hur tänker du”

FOTO: IBL/André Maslennikov, IBL/Jeppe Gustafsson

 

FRÅN FÖRSTASIDAN