Prinsessan Madeleine får hård kritik: "Hon lever ett osmakligt lyxliv"

Prinsessan Madeleines osannolika shoppingvanor, solresor till världens mest exklusiva resemål och boenden i mångmiljonklassen. Maddes lyxliv sticker i ögonen på folk.

Prinsessan Madeleine, 34, lever ett extraordinärt lyxliv som de flesta av oss bara kan drömma om – något hon regelbundet ha fått utstå kritik för. Bara klädinköpen är en klass för sig. Den kungliga garderoben som ständigt uppdateras med det senaste modet är fullproppad med märkesväskor, klockor och klänningar för femsiffriga belopp och givetvis får barnen ett och annat lyxmärke att sätta på sig. Och Madeleine har sannerligen råd. Dels har hon sitt årliga apanage, och dels är maken Chris O’Neill, 43, god för otaliga miljoner.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har det gott ställt.

När pappa kungen fyllde 70 år i våras bar hon kläder för över 100 000 kronor – inom loppet av drygt ett dygn. Under sommaren har hon visat upp sig i den ena lyxiga outfiten efter den andra. Hon bar exempelvis ett linne från italienska modeskaparen Valentino under familjefotograferingen på Solliden som går loss på 14 000 kronor. Bara dagar innan fångades hon på bild i en blus med samma hutlösa prislapp under en konsert i Borgholms slottsruin. Och väskorna ska vi inte tala om. Bara under det senaste året har hon visat upp en väskgarderob bestående av dyrgripar från bland annat Chloé, Bottega Veneta och Céline, en samling som skulle få de flesta att baxna.

Prinsessan Madeleine köper gärna plagg och klockor med lite mer lyx.

På ringfingret glittrar en ring i miljonklassen och när de gifte sig för tre år sedan bar hon en klänning i plisserad sidenorganza från favoriten Valentino. Det sägs att priset för en sådan klänning går loss på minst en och en halv miljon kronor. Storasyster Victoria, 39, och svägerskan Sofia, 31, lever betydligt mer modest och klär sig regelbundet i plagg från kedjor som H&M, Lindex och Zara – något de också hyllas för. Visst har det hänt att även Madde burit ett och annat budgetplagg, men hon föredrar helt klart kreationer av betydligt mer exklusiv karaktär.

Men det är inte bara kläder, skor och accessoarer som kostar. Bostäderna är också något utöver det vanliga. Fram till förra vintern bodde de i en våning i New York värd tiotals miljoner. Därefter gick flytten till en lyxig femrummare i Hovstallet i Stockholm som de lät totalrenovera trots att de bara var ett tillfälligt uppehälle som de nu enbart använder när de besöker Sverige.

Kronprinsessan Victoria handlar gärna lite billigare kläder som kombination.

Bara några månader senare gick flytten som bekant till London och i samband med detta lät Svensk Damtidning kartlägga deras nya liv i den brittiska metropolen. I det exklusiva område de bor i, där bara förmögna människor lever, finns några av världens bästa restauranger, ett gäng flotta gym och flera olika lyxbutiker. Över gatan ligger även en privat park som är låst för andra.

– Gräsmattorna dryper av lyx, konstaterade tidningen.

Men de tillbringar förstås inte 365 dagar om året i England. När de inte besöker Sverige reser de gärna till Saint-Tropez på Franska Rivieran. Den forna fiskebyn som räknas som ett av världens mest exklusiva resemål är ett jetsetmecka för rika och berömda. I juli hyrde de tillsammans med vännerna Natalie och Dag Werner en stor villa med privat pool. Dagarna fylldes med bad, shopping och besök på den kändistäta lyxkrogen Club 55.

Prinsessan Madeleine, Chris och prinsessan Sofia behöver inte tänka allt för mycket på sin ekonomi.

Madde och Chris är helt enkelt vana vid de allra bästa. Att Chris lever flott är en sak Han valde faktiskt bort en kunglig titel i samband med bröllopet. Men Madeleine är prinsessa och hennes vanor sticker i ögonen på folk. Speciellt med tanke på att uppdragen för hovet har minskat remarkabelt sedan hon träffade lämnade Sverige och träffade Chris. Kritiker menar att det rimligaste är att hon avsäger sig sin kungliga titel – och därmed också sitt apanage.

– Att hon håller på som hon gör är osmakligt. Hon skulle gott och väl klara sig på Chris pengar, säger en initierad källa.

Här är några av Madeleines inköp för den med pengar på kontot.

Prinsessan med en blus av lyxmärket Valentino 14 000 kr

Madde med ett linne från Valentino 14 000 kr

Klänning Roksanda 19 000 kr


Klänning Giambattista Valli 28 000 kr

Klänning Elie Saab 64 000 kr

Klänning Valentino för 27 500 kr

Madeleine i en klänning Alberta Ferretti 46 000 kr

Klänning Erdem 9 000 kr och en väska från Bottega Veneta 14 000 kr

Väska Céline för 30 000 kr i handen.

Kjol Alice + Olivia 6 200 kr. Skor Marchesa 8 000 kr. Väska Chloé 13 000 kr

Foto: Stella, IBL

SENASTE NYTT!