ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Pia Salming om saknaden efter Börje Salming: ”Ser honom överallt”

26 apr, 2023 
Daniel Sörensen
Pia Salming om saknaden efter Börje Salming: ”Ser honom överallt”.
Pia Salming förlorade sin livskamrat för fem månader sedan.
Nu berättar hon för Sportbladet om hur det är att leva utan sin älskade Börje.
– Jag är 56 år och har redan träffat mannen i mitt liv, men nu plötsligt är han borta, säger hon till tidningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”Brand logo
Pia Salming om framtiden: ”Vi hjälps åt”

Det har gått fem månader sedan den store hockeyikonen Börje Salming gick bort i ALS – 71 år gammal. Ensam kvar i lägenheten i Nacka bor hans fru Pia Salming, 56. I en stor intervju med Sportbladet berättar den nyblivna änkan om sitt livs stora kärlek och om hur det nu är att leva utan honom.

Paret träffades på en kryssningsbåt mitt ute på Östersjön. Året var 2005 och Pia var nyskild. Hon hade lovat sig själv att inte träffa någon ny man på ett tag. Men så stod han där i baren. Hockeytuffingen från norraste Norrland.

Börje Salming någon månad efter att han fått sjukdomsbeskedet.
Börje Salming någon månad efter att han fått sjukdomsbeskedet.

– Jag hade aldrig sett honom spela ishockey eller… jag har aldrig varit särskilt sportintresserad på det sättet. Jag var inte så förtjust i hans klädmärke, jag gillade mer Björn Borg, men när jag såg honom så var det… jag tyckte han var så sjukt snygg. Jag tänkte direkt att jag skulle gå fram och prata med honom. Jag gick fram och sade: ”Hej jag heter Pia, vill du ha en öl?”, säger hon till tidningen.

Annons

”Vårt liv förändrades över en natt”

Sedan dess var de oskiljaktiga. De var enligt henne ”nykära i fem år”. För drygt ett år sedan avslöjade Börje för Sportbladet att han hade en mystisk sjukdom. Han var trött och orolig. En kort stund senare fick familjen beskedet: han hade drabbats av ALS. Sjukdomsförloppet var enormt snabbt. Redan den 24 november 2022 dog Börje.

Börje och Pia på deras balkong i Nacka, med utsikt över Saltsjön.
Börje och Pia på deras balkong i Nacka, med utsikt över Saltsjön.

Pia och familjen har närvarat på flera hyllningsceremonier och i flera tv-program sedan Börjes bortgång. Nu är det fem månader sedan.

– Det känns som om jag har blivit amputerad, som att en bit av mig har försvunnit. Det började med att vårt liv förändrades över en natt. Börje var trött, orolig, kunde inte njuta av ett glas vin. När vi fick diagnosen i maj kom depressionen. Nu ser jag honom överallt. Var han satt när vi åt middag, tittade på teve, när jag håller på med blommorna… jag ser honom gå runt där ute och påta, säger hon och fortsätter:

Annons

– Den här tomheten. Det har gått bra i en vecka nu, jag har jobbat och tränat, inte varit så ledsen, men kanske har jag tagit ut mig för ibland känner jag att jag inte vill gå hem från jobbet. När arbetsdagen är slut går alla hem till sin familjer, sina män, och det blir så påtagligt att jag inte har någon att komma hem till.

Pia Salming utbildade sig till polis sent i livet. Som 52-åring började hon jobba för myndigheten. I dag är hon 56.
Pia Salming utbildade sig till polis sent i livet. Som 52-åring började hon jobba för myndigheten. I dag är hon 56.

Tvingas lära sig leva med ensamheten

Pia Salming säger att hon är väldigt tacksam för sin familj och sina arbetskollegor. På jobbet får hon energi. Men när hon kommer hem är hon ensam. Sitt livs kärlek får hon lära sig att leva utan.

– Jag är 56 år och har redan träffat mannen i mitt liv, men nu plötsligt är han borta, säger hon.

FOTO: Sven Lindwall/Expressen/TT

Annons