Petra Mede har uppfyllt sin hemliga dröm: "Väldigt banalt"

Petra Mede har uppfyllt sin hemliga dröm: "Väldigt banalt"

Visste redan i unga år att allt hon ville var att bli känd. Men på grund av en lång smärtsam kronisk ryggskada tog det till 2007 innan Petra Mede 37 år gammal debuterade som komiker i tv.

I veckans avsnitt av podden “Nemo möter en vän” med Nemo Hedén, 29, är komikern Petra Mede, 47, gäst. Hon berättar om sin uppväxt, att hon hade en lycklig barndom och fick mycket uppmärksamhet som liten.

I tonåren började hon dansa balett. Petra satsade på en proffskarriär som dansare, flyttade hemifrån vid 16 års ålder och gick aldrig gymnasiet, men skadade sig svårt i ryggen vid 20. Hon berättar att det antagligen berodde på en medfödd skada med överrörlighet i ländryggen. Då hon skulle göra en viss koreografi knäckte det till i ryggen. Petra fick flera diskbråck och överrörlighet. Läkarna ville steloperera. Något Petra aldrig vågade göra. Hon var sjukskriven i över 10 års tid, flyttade hem till sina föräldrar igen och pluggade upp gymnasiet på 25 procents fart, sedan universitet. Petra har sedan dess lidit av kronisk värk även om det blivit bättre med åren.

– Jag hade från början den här drömmen om att vara på scenen och bli känd genom dansen, men sen blev jag sjukskriven med den här förbannade ryggvärken som jag fortfarande har väldiga problem med. Då trodde jag att allt jag drömt om, att få bekräftelse och publik inte skulle komma till mig igen. Det handlade bara om att överleva i så många år, berättar hon.

Petra Mede i “Stockholm Live” 2007.

2005 var hon med i en ståupp-tävling och så började karriären som komiker. Redan 2007 fick hon chansen att vara med i tv-program som “Stockholm Live” i SVT och “Parlamentet” på TV4.

– Det är lustigt att jag nu ändå vid 47 års ålder är i rampljuset som jag drömde om. Min drivkraft måste ha varit rätt stark, konstaterar Petra.

Och hon är verkligen lycklig över att hon ‘äntligen lever som hon alltid drömde om’. För ända sedan hon var barn har Petra drömt om att bli känd. Hon berättar:

–  Jag ville nog alltid bli kändis… och nu är jag väl en kändis. Jag hade absolut en dröm om att fortsätta vara så mycket i fokus som jag hade fått under min uppväxt. Jag ville vara på scen och synas, väldigt banalt och grundläggande. Det är vad jag fortfarande vill. Jag vill hoppa runt på scenen och att folk ska applådera och säga att de älskar mig. Jag har inget politiskt budskap eller så utan det är en väldigt barnslig drift jag har.

Petra Mede älskar uppmärksamheten hon får som kändis.

Petra tror inte det går att synas för mycket i media:

– Fick jag det som jag vill så skulle jag vara med överallt hela tiden i varje program.

Med tanke på ryggproblemen hon drog på sig som ung är hon extra tacksam över att slippa jobba med något där hon måste sitta still dagarna i ända:

– Det är en himla tur att jag fått det här jobbet för jag skulle aldrig kunna sitta på ett kontor från 9 till 5… Det var en väldigt tur att jag kunde bli kändis. Jag beundrar kontorsmänniskor.

Redan 2009 var Petra Mede så känd att hon fick leda “Melodifestivalen” första gången.

Hon förklarar:

– Det är verkligen hatten av. Och förmodligen för en lön som är undermålig, liksom vara där klockan 8, sitta där, sen en timme lunch och så sitta där igen till klockan är fem.

– Och få mycket mindre lön än dig?, inflikar Nemo

– Absolut. Nu har jag varit dålig på att tjäna pengar, men absolut….

LÄS OCKSÅ: Petra Mede: ”Klart mamman ska vara hemma mest”

LÄS OCKSÅ: Filip Hammar om bråket med Bindefeld och Mede

Foto: IBL, SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN