hänt exklusivt

Splittringen i Larz-Kristerz – nu berättar Peter Larsson om tuffa tiden: “Jobbigt”

Larz-Kristerz

Dansbandet Larz-Kristerz har några tuffa år i ryggen.
Nu berättar frontfiguren Peter Larsson om splittringen och tiden som höll på att leda till att bandet lade ner helt.
Casper Janebrink och Helena Janebrink skiljer sig efter 20 år som gifta
0:22

Efter reklamen: Casper Janebrink och Helena Janebrink skiljer sig efter 20 år som gifta

(0:22)

Slå på ljud

Dansbandet Larz-Kristerz bildades 2001 i Älvdalen och fick ett ordentligt uppsving i karriären när de 2008 kammade hem segern i Dansbandskampen.

Fram till 2018 var det samma medlemmar som varit med sedan start och idag är det två av dem kvar – frontfiguren och sångaren Peter Larsson, 45, och Trond Korsmoe, 60, på bas.

Men 2018 valde två av medlemmarna att lämna bandet och det blev en stor omställning för Peter och Trond som blev kvar.

– Det var ganska jobbigt faktiskt. Vi hade ju spelat ihop sedan 2001 så vi hade ju mycket som band oss ihop både som band och personligt. Och sen har vi ju samma musikaliska dna, berättar Peter för Hänt.

Trond Korsmoe om avhoppen 2018: ”Jättetråkigt

Även basisten Trond berättar för Hänt att 2018 var ett jobbigt år med avhoppen – han avvägde till och med själv att sluta.

– Man kan säga att det var tämligen lugnt fram till 2018 då bestämde sig Micke och Tobbe för att sluta och de var ju med sedan starten. Och det var ju mina vänner från förr, så då övervägde jag att sluta också för det var jättetråkigt tyckte jag, berättar Trond för Hänt och fortsätter:

– Men jag förstår ju dem, för de va trötta och då ska man ju sluta. Så efter det var det ju lite cirkus, eller ja cirkus och cirkus men vi har ju bytt folk och det tar på en det också. Så när vi fick tag på de två nya i maj så kom vi på banan och blev ett band igen.

Tunga bakslaget för Larz-Kristerz – nära att lägga ner helt

Sedan kom pandemin och satte ytterliga käppar i hjulet för Larz-Kristerz. Två av de dåvarande medlemmarna skaffade vanliga jobb och sade upp sig från bandet.

– Sen blev det ju de här nya restriktionerna, och de hade under pandemin skaffat vanliga jobb för att kunna försörja sig. Och då kände väl bägge två att det var alldeles för osäkert att hålla på med musik på heltid. Så då sa de upp sig i början på det här året. Och det förstår jag ju, naturligtvis, säger Peter.

Då tvingades de ta en paus och lägga alla spelningar de hade på is tills de hittade nya bandkollegor – och ett tag var det ingen självklarhet att ens komma tillbaka efter pandemin.

– Vi kände väl att det började bli lite tungt, så vi diskuterade hur vi skulle göra. Det var inte alls självklart att vi skulle fortsätta.

Bandets comeback – efter turbulenta åren

Men lyckligtvis anslöt Kent Lindén på keyboard och Christer Sosa på trummor och idag är bandet minst sagt åter på banan och är aktuella både i Sverige och Norge.

– Norge har ju öppnat upp sig väldigt mycket för oss och vi har varit mycket i Norge i år och det blir ännu mer nästa år, och det är ju kul! säger Trond Korsmoe som är en av två som varit med i bandet sedan start.

FOTO: MAJA SUSLIN / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN