Artikeln innehåller reklamlänkar

Peter Jihdes ovisshet om framtiden på TV3: "Vitt ark"

Efter Diabetesgalan i november vet inte Peter Jihde vad han ska göra på TV3.

Han var en av TV4:s största profiler. Men efter flytten till TV3 har det varit tyst om Peter Jihde och efter Diabetesgalan i november vet han inte vad han ska göra på kanalen.

Den sista januari i år meddelade programledaren  Peter Jihde, 47, att han skulle lämna TV4. Han hade jobbat 18 år på tv-kanalen och blivit en av dess största profiler, bland annat eftersom han lett storsatsningar som Idol och Nyhetsmorgon.

Annons: Här är årets mest omtalade hårborste – så ger den dig platt hår på bara någon minut! (länk till Aller media shop)

Istället valde han i vintras att gå vidare till MTG och TV3 och i våras meddelade MTG att Peter Jihde bland annat skulle bli radiopratare. Han tog  plats i Rix Morronzoo på Rix FM som sidekick till Laila Bagge, 45, och Roger Nordin, 41, någon morgon då och då.

Men annars har vi inte hört så mycket om vad Peter Jihde ska göra på mediebolaget, som nyligen bytt namn från MTG till NENT Group, förutom att han på Världsdiabetesdagen den 14 november ska leda Diabetesgalan i TV3.

När Hänt träffar Peter Jihde på TV3:s höstpresentation berättar han:

– Just nu håller jag på med dom här dokumentärerna till Diabetesgalan där vi följer tre familjer och deras närstående, så jag har haft att göra under tiden jag har varit där hittills.

Han fortsätter:

– Det har varit jobbigt, men nyttigt att jobba med filmerna. Jag är glad att vi får möjlighet att göra en sån kvalitet och berätta om det här som alldeles för många vet alldeles för lite om. Kan man bara få någon att undvika att leva sig till den sjukdomen så blir jag superglad.

Men vad Peter Jihde ska göra efter det på TV3 har han faktiskt fortfarande ingen aning om, även om det verkar som om han har långtgående planer och förhoppningar inför framtiden på tv-kanalen:

– Det är korrekt. Det här vita arket efter Diabetesgalan ska fyllas i och vi håller på, men det gäller att hitta rätt sak.

Peter Jihde förklarar:

– Vi är på väg och är väl närmre och närmre för varje vecka, men jag kan inte säga mer just nu, för vi vet inte om det blir av. Det är på ett idéstadium.

Så det är inte att så att du ska gå tillbaka till att jobba med sport igen?

– Inte det jag tänker på nu. Det kanske blir någon sport i framtiden, men det är inte vad jag tänker på nu. Och det som jag är på väg att göra är den tv jag helst av allt skulle vilja göra. Mer än så kan jag inte säga, men precis som diabetesen känns det angeläget och viktigt, för mig och för samhället. Så det är en bra grej.

Själv fick programledaren veta att han drabbats av diabetes typ 1 2012 och insikten om att sjukdomen faktiskt kunde ta livet av honom, gjorde att han gick in i ett mörker och började funderade mycket sitt liv och döden. Det dröjde tre veckor för Peter Jihde att bearbeta det tunga beskedet så pass mycket att han kunde acceptera sjukdomen, börja se ljusare på framtiden och ta tag i hur han skulle göra för att rent praktiskt kunna leva med sjukdomen.

Nu blir Peter kollega med sin bror Niklas Jihde, som jobbar som programledare för flera av MTG:s sportproduktioner.

Peter Jihde har, med sitt karaktäristiska engagemang, lett ”Nyhetsmorgon” under många år i TV4.

... Ofta tillsammans med sin radarpartner Tilde de Paula Eby.

Peter Jihde visar upp sin 90-talspage från hans första tid på TV4 Sporten.

Peter Jihde värvades under uppmärksammade former till SVT 2001. Där ledde han, bland annat, kanalens tyngsta sportsändningar. OS, till exempel.

LÄS OCKSÅ: Efter lögnen – Tilde stoppar Jihde i direktsändning: “Sluta!”

LÄS OCKSÅ: Här är Jihdes nya jobb – efter avhoppet från Nyhetsmorgon

FOTO: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN