Peter Jihde berättar öppet: "Jag är bipolär"

Peter Jihde släpper bok där han berättar om sig själv och sin diabetes och i samband med det, berättar han även om sin diagnos bipolaritet, typ två.

2012 var ett omtumlande år för TV4-profilen Peter Jihde, 45. Han fick diagnosen diabetes typ ett, han var pappaledig och fick en depression. För att reda ut okunskapen kring diabetes skrev Peter och hustrun Karin, 43, tillsammans boken “Jihdes Diabetes- en match för livet“.

I boken intervjuar han även andra, kända och okända, med diabetes. Bland dem finns Molly Sandén, 24,

– Molly och jag satt här ute på altanen och grät i flera timmar, säger Peter i Aftonbladet.

I samband med att boken nu släpps berättar Jihde även om sin andra diagnos han fick.

– Jag var deprimerad. Tyckte att allting var mörkt. Jag fortsatte bara framåt, men utan inspiration och glädje. Jag var ingen rolig människa att ha att göra med, berättar han i Expressen.

Peter Jihde med sin fru Karin.

LÄS OCKSÅ: Mikael Persbrandt: ”Man är inte sin diagnos”

Depressionen ledde till en äktenskapskris.

– Karin mådde dåligt. Till slut gick hon in i väggen. Vi var båda två på väg att krascha. Men vi gick i parterapi och saker och ting vände.

Efter en lång psykiatrisk utredning fick Peter våren 2013 diagnosen bipolaritet, typ två- den mildare varianten. Peter har valt bort att ta medicin och arbetar istället med terapi för att hålla sjukdomen under kontroll.

– De mörka faserna är det träning och socialt umgänge som gäller. Det gör mig gott, förklarar Jihde i Expressen. Och när tankarna bara virvlar och man är enormt kreativ gäller det att hålla ner energin, ransonera den.

I dag har Peter Jihde balans både i sina två sjukdomar och i livet för övrigt.

– Jag har inte alla nycklar men jag vet vad jag måste göra för att få livet att kännas meningsfullt.

Foto: IBL

Senaste nytt