LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Peter Haber om cancern: ”Den här jävla sjukdomen”

08 dec, 2023 
Linn Seipel
peter haber
Peter Haber är aktuell med en 49:e Beck-film, men hans karaktär Martin Beck är inte längre i centrum.
I en intervju med Expressen talar han ut om rollen, att åldras – och sorgen inom familjen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Katarina Ewerlöf ser tillbaka på Tomten är far till alla barnen: ”En terapifilm”Brand logo
Katarina Ewerlöf ser tillbaka på Tomten är far till alla barnen: ”En terapifilm”

Inget mindre än den 49:e Beck-filmen Beck Inferno har premiär under fredagen på TV4 Play. Dessutom kan man nu se hela arsenalen med de äldre filmerna, bekräftar Fredrik Arefalk, innehålls- och kanaldirektör hos TV4 i ett pressmeddelande.

Happy Jankells vågade roll som strippa i nya Beck-filmen

I filmen ser vi bland andra poliserna Josef och Alex – spelade av Martin Wallström och Jennie Silfverhjelm som kom ut som kärlekspar tidigare i år. Övriga återkommande skådespelare är Kristoffer Hivju, Måns Nathanaelson och Valter Skarsgård men också ett nytt namn i form av Happy Jankell. Hon spelar dessutom en ganska oväntad roll – som strippa.

Ändå är det kanske inte Happys modiga roll som kommer få alla Beck-fantaster att häpna. I denna film blir det nämligen inte Peter Habers, som hunnit fylla 70 år, karaktär Martin Beck som kommer vara i centrum.

Annons

Peter Habers karaktär Martin Beck inte längre i centrum

I en intervju Expressen hade med honom tidigare i år berättade skådespelarlegendaren om vad rollen betyder för honom.

– Med varje rollfigur, så tar du något från din egen person. Det finns något, både hos Martin Beck och Sunes pappa, som också finns hos mig. Men jag är ingen method actor på det sättet. Jag släpar inte med mig Martin Beck hem, berättar han för tidningen.

Peter Haber om att ha fyllt 70: ”Inlärningsprocessen är längre”

Peter får även frågan vilka tankar som väckts inom honom av att ha fyllt 70, varpå han svarar:

– En massa existentiella frågor. Man känner att livet är ändligt, även om jag för tillfället är väldigt frisk. Peppar, peppar, säger han i samma intervju och fortsätter:

– Jag känner mig inte särskilt gammal, men det är klart att jag märker vissa saker. Inlärningsprocessen är längre. När jag var runt 30, 40, så behövde jag bara titta på manus så satt texten. Nu kräver det ett längre arbete.

Annons

Peter Haber om cancern i familjen: ”Jävla sjukdomen”

Peter berättar vidare att han lider av någon form av hypokondri – en rädsla att bli sjuk, något han tror härstammar från att hans båda föräldrar gått bort tidigt. Alldeles för många kvinnor i hans närhet har också drabbats av cancer. Frun Lena, som han varit tillsammans med i över 30 år, har äntligen blivit friskförklarad.

– Jag var verkligen med Lena under den här bröstcancern, på varenda cytostatikabehandling. Jag ville det, och plötsligt var det som att all den självupptagna hypokondrin rann av mig på något sätt.

Även Peters tidigare partner, mamman till hans barn, Anne-Li Norberg drabbades av cancer. Dessvärre hade hon inte lika tur om frun Lena, utan avled av sjukdomen år 2018.

– Ja, min dotters mamma var alldeles för ung. Det är förskräckligt med den här jävla sjukdomen alltså.

Detsamma gäller Peters mamma, något han menar tog på hela familjen hårt.

– Med mamma gick det jättefort. Hon hade cancer överallt. Sen dog min far av sorg, tror jag. Han gav upp på något sätt. Det har präglat mig jättemycket.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Annons