Per Oscarssons dotter Pernilla Oscarsson har dött – blev 47 år gammal

Per Oscarsson och Pernilla Oscarsson

Per Oscarssons yngsta dotter Pernilla har somnat in efter en tids sjukdom.
Hon blev 47 år gammal.
– Hon hade en enorm livsglädje, säger Håkan Hedman, vän och kollega på Njurförbundet, till Hänt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Folkkära kändisar som lämnat oss 2022
0:27

Efter reklamen: Folkkära kändisar som lämnat oss 2022

(0:27)

Slå på ljud

Skådespelaren Per Oscarssons yngsta dotter Pernilla Oscarsson har somnat in efter en lång tids sjukdom. Njurförbundet var de första att rapportera om nyheten.
”Pernilla Oscarsson var styrelseledamot i Njurförbundet Västsverige. I dag fredag nåddes vi av det tragiska beskedet att hon nyligen har gått bort”, skriver de i ett inlägg på deras Facebooksida.

Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet, bekräftar det tragiska beskedet. Han lärde känna Pernilla genom förbundet där hon varit verksam sedan ungdomsåren. Redan när Pernilla var barn upptäckte läkarna att det var något som inte stod rätt till. Hon föddes med endast en njure, som var dysfunktionell.

För Hänt berättar Håkan att nyheten om Pernillas bortgång kom som en chock.

– Hon har ju varit styrelseledamot så jag har ju känt henne genom föreningen i många år, säger Håkan till Hänt.

Han kommer att minnas henne som en person som var glad i livet trots att hon dagligen kämpade med sin sjukdom.

– Hon var en person som var otroligt engagerad i vår verksamhet och entusiastisk. Och hon hade en enorm livsglädje upplevde jag, trots att hon var så sjuk. En väldigt ödmjuk person. Vi kommer sakna henne otroligt mycket i vår verksamhet.

Pernilla om Per Oscarsson och Kia Östlings tragiska bortgångpp

Bara ett par veckor innan sin bortgång ställde Pernilla upp i en öppenhjärtig intervju med Hänt där hon berättade om sitt liv och sjukdom. Intervjun kom också att bli hennes sista.

2010 förlorade Pernilla båda sina föräldrar, Per Oscarsson och Kia Östling i en brand. I intervjun mindes Pernilla tillbaka på den dag då hon förstod vilket avtryck hennes pappa gjort på det svenska folk.

– Det var på Guldbaggegalan efter mina föräldrars bortgång när Rickard Wolff höll ett fantastiskt tal i pappas ära. Det var flera som hade gått bort under det året men just att han pratade om hur stor pappa var och vilken inspiration han var. Jag satt på sjukhus och tårarna bara sprutade för jag insåg då hur stor han hade varit och hur viktig han hade varit för svenska folket. Han hade gjort ett avtryck verkligen, så det var jag väldigt tacksam för.

Pernilla Oscarsson om njursjukdomen: ”Kan inte tycka synd om mig själv”

Pernilla genomgick totalt fyra transplantationer på grund av sin sjukdom, vilket tog hårt på hennes kropp..

– Jag är transplanterad fyra gånger och har gått i dialys i flera år. Det tar på krafterna och som det är nu så kan jag inte jobba i och med att jag är så pass tilltufsad, berättade hon.

Hon förklarade då att hon inte fick genomgå flera transplantationer med anledning av att ärrbildningarna i kroppen gör det svårt att operera.

– Jag är så pass opererad så jag har massor av ärrbildningar i kroppen som gör det praktiskt svårt att genomföra en transplantation. Dessutom har jag haft väldigt problem av transplantationerna. De är rädda att jag inte överlever, som det är nu får jag inte göra fler transplantationer.

Pernilla berättade även att hon inte ville se sjukdomen som ett hinder.
– Jag försöker leva så normalt som möjligt trots allt, jag kan inte sätta mig ner och tycka synd om mig själv. För det blir inte bättre för det, säger hon.

Pernilla Oscarsson blev 47 år.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN