per holknekt

Per Holknekt om skilsmässan från Lena Philipsson: ”Minns det knappt”

Per Holknekt och Lena Philipsson

Han har torkat sina skilsmässotårar och trivs med att vara singel.
Affärsmannen Per Holknekt flyttar till Dalarna och talar ut om sina känslor för ex-fruarna Lena Philipsson och Viktoria Tolstoy.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Per Holknekts nya ord om dottern Julia Holknekt – efter stora succén
1:10

Efter reklamen: Per Holknekts nya ord om dottern Julia Holknekt – efter stora succén

(1:10)

Slå på ljud

Hur står det till världens bästa Per?

– Jag tycker nog att jag är i balans. Per automatik och ålder börjar jag känna ro till slut. Efter skilsmässan för två och ett halvt år sedan har jag fått lära mig att leva med mig själv. Det är nog det nyttigaste jag gjort!

Vad jobbar du med för grejsimojs just nu?

– Jag föreläser mycket. Det är min huvudinkomst. Sedan jobbar jag med mitt inredningsbolag Monlux. Jag överväger att gå i pension. På torsdag firar jag det med att starta mitt 44:e bolag.

Vad ska du göra i det företaget, då?

– Jag ska ut i världen och sportfiska!

det här är Per Holknekt

Namn: Per Holknekt.

Ålder: 63.

Jobbar som: Modedesigner, affärsman, konsult och föreläsare.

Familj: Döttrarna Carla, 5, Julia, 28.

Stjärntecken: Oxe.

Det bästa med mig är att jag: Jag finns där för dem som behöver mig.

Det sämsta med mig är att jag: Inte är så jävla snäll mot mig själv. Tyvärr är jag en skoningslös självkritiker. Jag har alltid haft ett vinglande självförtroende, straffat mig själv ganska hårt och inte känt att jag är bra nog.

Jag tycker om att: Göra absolut ingenting alls.

Jag tycker inte om att: Se människor fara illa.

Mitt bästa år hittills: 1980 när jag flyttade till Kalifornien för att bli skateboardsproffs. Jag fick uppleva ett helt nytt liv!

Mitt sämsta år hittills: 1999. Allt jag hade kämpat för gick mig förlorat och jag hamnade i ett samhällsmässigt utanförskap. Alkoholen tog greppet över mig. Med den föll alla saker jag byggt upp – från familj till företag. Allt gick sönder!

Innan jag fyller 65 ska jag ta mig tusan: Vara klar med mitt nya hus i Mora som jag ska börja bygga i höst. En gång i tiden läste jag konstruktionsteknik. Sedan dess har jag närt en stor dröm om att få rita ett eget hus.

Per Holknekts nya hus

Per Holknekt bygger nytt hus i Mora.

Du är född och uppvuxen i Mora. Farsan var polischef, mamman rektor. Förväntningarna på dig var antagligen skyhöga! Vad hände med dig efter skolåren?

– 1980 åkte jag till USA. Julen 84 kom jag hem. Efter det blev det Stockholm. Min kära mor sa: ”Du kan ju inte vara skateboardproffs hela ditt liv, du måste plugga”. Så jag läste mig till en marknadsekonomiexamen och la grunden till mitt entreprenörskap…

Var din första Fjollträsk-bostad en etta med kokvrå?

– Nej, jag flyttade faktiskt in hos min fars kusin som då var journalist på Expressen. Jag hade pigkammaren i hans stora våning i Vasastan. Sju kvadrat hade jag!

Per Holknekt om spelmissbruket och miljonerna som försvann

Hur många miljoner har du dragit in på business?

– Herregud, många…

Hur många miljoner har du kvar?

– Ingen!

Hur känns det när du konstaterar att du bränt alltihop?

– Vet du vad. Det är sorgesamt. Du förstår, jag hamnade i spelmissbruk. Pengarna flög iväg ganska fort, men idag är jag glad att jag lever – att jag inte valde den andra vägen ut… När man bygger upp något väldigt stort och blir relativt offentlig så skriver affärsmedia om det. Helt plötsligt får du extremt mycket vänner och extremt många kvinnor, men de här människorna vill inte vara din vän, de vill vara med din plånbok och status. Det här innebär en viss sorg. Det var inte mig de ville vara med. Idag är jag mer tillfreds och ekonomiskt har jag det ganska skapligt. Jag lever ett mer sant och äkta liv.

Kärlekslivet idag och skilsmässan från Lena Philipsson och Viktoria Tolstoy

Vad är senaste nytt på kärleksfronten?

– Jag är dödsförälskad i mina döttrar. Sedan har jag faktiskt blivit ihop med en helt ny person i mitt liv. Jag har en ny kärlek! Vet du vem jag är ihop med?

Ingen aning!

– Mig själv! Jag har upptäckt att det inte är så jävla tokigt att bo ihop med mig, (skratt).

Per Holknekt

Vad avslöjar att det bor en ungkarl hemma hos dig?

– Min konst och kanske mitt flipperspel.

På vilket sätt kan det vara dunderhärligt att vara ihop med dig?

– Jag tror det här låter otroligt infantilt och föga ödmjukt, men om jag vore tjej så skulle jag vilja vara ihop med mig själv! Jag är omsorgsfull och generös både i tanke och fysisk handling.

I ditt livsbagage har du två äktenskap. Ett med Lena Philipsson, 57, ett med Viktoria Tolstoy, 48. Vem av dessa madamer dyker oftast upp i dina tankar?

– Vet du vad. Det är så här att jag är väldigt bra på att sätta punkt. Jag är inte rädd för att bearbeta sorg. Efter varje skilsmässa har jag varit ledsen – men inte rädd för att vara ledsen. Jag har bearbetat och paketerat sorgen och ställt den i en fin pärm. De dyker överhuvudtaget inte längre upp! Jag kan se dem på tv ibland och tänka: ”Va, har jag varit ihop med dem?” Jag minns det knappt!

Per Holknekt om relationen till sin äldsta dotter Julia

Vem är din allra bästa vän?

– Jag skulle vilja påstå att det är min äldsta dotter. Vi har lagat varandra i olika typer av kriser, Julia och jag. Vi har en vuxen relation som verkligen fungerar. Det är inte bara pappa-dotter-relation. Mamman till min minsta dotter är också en riktigt bra vän. Efter skilsmässan har vi varit på skidresa ihop och varit i Spanien. Hon gifter om sig nu i sommar. Hon är nog min bästa vän utanför familjen.

Vem är den kändaste personen du sett skymta förbi på stan?

– Jag vete fan, jag gör inte skillnad på känd och inte känd. Men visst, jag sprang på Peter Siepen idag och igår käkade jag lunch med Rob´n´Raz.

Vad är det konstigaste du brukar ha för dig?

– Jag har alltid TV:n på, men jag tittar bredvid TV:n i något slags meditativt läge. Fruntimmer skulle nog kalla det för någon form av mindfulness, (skratt).

Vad ska du hitta på strax när vi pratat klart?

– Jag ska titta till min lilla dotter och försäkra mig om att hon sover gott. Hon ligger här och nannar, femåringen.

Slutligen Per, vad skulle du välja mellan: råka kalla Victoria för Madeleine under en flott bjudning på slottet, mata Leif GW Persson med jordgubbar på Mosebackes uteservering eller dratta på ändan på ett bananskal – mitt framför ögonen på stans värsta paparazzifotograf?

– (Skratt). Att få mata GW vore ju mysigt. Han är surpurken, Leif. Jag skulle vilja komma åt det där…

FOTO: Karin Törnblom/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN