LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Onanihyllning till Carola censurerades efter upphovsrättsbråk

05 nov, 2014 
AvOla Brising
Ett konstverk i form av ett foto som visar en kvinna som onanerar till en bild av Carola har skapat rabalder. Nu har konstnären Olov Tegby-Frisk blivit stämd.
Annons

En bild på Fotografiskas höstsalong i Stockholm har skapat kontrovers. Fotografen Olov Tegby-Frisks, 30, “Fångad av en stormvind” visar en kvinna som onanerar framför ett gammalt porträtt av sångerskan Carola Häggkvist, 48. Och nu kräver fotografen som tog Carola-bilden 1991 skadestånd på 66 000 kronor för intrång i upphovsrätten.

Fotografiska är villiga till att betala skadeståndet åt Olov.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

– För oss är det lika viktigt att respektera upphovsrätten för fotografen som tagit bilden som att stå på Olov Tegby-Frisks sida, säger Jens Hollingby på Fotografiska till Aftonbladet.

Originalbilden som var en del av konstverket. Foto: IBL
Originalbilden som var en del av konstverket. Foto: IBL

Det handlar alltså inte om att det är förbjudet att onanera till bilder av Carola utan om att det är förbjudet att använda andras bilder utan tillstånd. Men Olov Tegby Frisk hade ingen tanke på att bilden som hittats på en loppmarknad och som hans syster fått i inflyttningspresent skyddades av upphovsrätten. Han berättar om sina tankar kring Carola och konstverket:

Annons

– Jag var sju år gammal när hon vann Eurovisionsschlagerfestivalen och framför allt tjejerna dyrkade henne. Så jag ville visa kvinnlig frigörelse, att de växt upp och blivit starka unga kvinnor som Carola var för dem när de var små.

Fotot får hänga kvar på museet, men i en censurerad version. Konstnären  har löst problemet genom att maskera Carola-porträttet med en spritpenna.

Det är oklart huruvida Carola själv har blivit upphetsad av konstbråket eller ej då hon avböjt att kommentera det hela.

– Jag hoppas inte att hon tagit illa upp, det var aldrig min mening att hon skulle ta illa upp. Snarare en hyllning till henne. Jag ser det som att ge sig själv onani är bland det finaste du kan ge dig själv, säger Olov Tegby-Frisk till Expressen.

Annons