ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Nordman-Mats Wester talar ut om sjukdomen – som tittarna inte får se

19 nov, 2022 
Ola Brising
Nordman
Nordman återförenas i Så mycket bättre.
Men Mats Wester som genomlidit en hjärtinfarkt känner en viss oro inför att börja jobba med bandet på heltid igen.
Annons
Håkan Hemlins avslöjande om bröllopsresan med HeidiBrand logo
Håkan Hemlins avslöjande om bröllopsresan med Heidi

I vintras berättade musikern och riksspelmannen Mats Wester, 57, från duon Nordman i Aftonbladet:

– Jag fick en hjärtinfarkt i maj och det var riktigt illa. Det var en riktig käftsmäll och det kom som en blixt från klar himmel.

Det började med att han hade svårt att andas och då hans fru till sist hade övertalat honom att ringa 1177 sa de åt honom att åka in till sjukhuset direkt då han beskrivit alla sina symptom. Väl där fick han först nitroglycerin insprutat under tungan, varpå han svimmade, och då Mats vaknade upp igen låg han redan på operationsbordet. Läkarna försökte sätta in en stent, vilket inte fungerade. Därpå tvingades han istället genomgå en öppen operation. Vägen tillbaka efter den var lång och svår, även om han idag mår bra igen och känner sig helt frisk.

Annons

– Jag var sjukskriven hela sommaren (reds. anm. Sommaren 2021), att vara med om en sådan operation motsvarar en kraftig bilolycka för kroppen så det är en svår återhämtning. Det var en lång väg att vandra för att ens orka gå upp för trappan och att röra sig framåt. Jag tvingas äta medicin hela livet, bland annat blodförtunnande, för att undvika att få en stroke vilket är vanligt bland hjärtpatienter, förklarade Mats.

Inspelningen av Så mycket bättre

När Hänt pratar med honom inför årets säsong av Så mycket bättre berättar Mats om hur hans vardag sett ut sedan han och Håkan Hemlin, 53, la Nordman på is för två och ett halvt år sedan:

– Jag har tagit det ganska lugnt, men under coronan började jag bygga nyckelharpor. Jag har haft en mentor som är en av Sveriges främsta byggare, hållit på med snickeri på en sorts hobbynivå tidigare. Det här är också en sorts hobby, men jag gör professionella instrument nu och säljer mina instrument. Så det är en grej jag hållit på med mycket de senaste åren. Sen har jag spelat musik och skrivit musik en hel del, men inte jobbat ute för någon större publik.

Annons

Veckan före midsommar hade han i alla fall en mindre återförening med Håkan då Nordman var med på inspelningarna av TV4:s Så mycket bättre som nu sänds på TV4. Om inspelningarna berättar Mats:

Håkan Hemlin och Mats Wester (Nordman), Anna Ternheim, John Engelbert, Molly Hammar, Daniela Rathana och Måns Zelmerlöv redo för gruppfoto.
Håkan Hemlin och Mats Wester (Nordman), Anna Ternheim, John Engelbert, Molly Hammar, Daniela Rathana och Måns Zelmerlöv redo för gruppfoto.

– Det var en jätteupplevelse, superhäftigt och intressant att få komma in bakom kulisserna. Jag har ju kollat på det här programmet de flesta säsongerna och det som syns på tv är bara en bråkdel av vad som pågår. Varje av dom här middagarna och luncherna pågår till exempel i två, tre timmar så det sägs och pratas mycket mer än vad man kan tro.

Han fortsätter:

– Det är ett väldigt packat schema och intensivt för oss artister att också försöka koppla på och vara sig själv med alla kameror som är på. Det tar på krafterna får man säga.

Annons

Så mår Mats idag: ”Helt perfekt”

Trots det var Mats inte orolig för sin hälsa efter hjärtinfarkten. Han förklarar:

– Nej. Jag mår helt perfekt och hjärtat påverkas inte så mycket av stress. Det är mer kost och sånt, handlar om att jag äter nyttigare för att undvika att det ska hända igen.

Att spela med Håkan igen kändes positivt:

– Det var härligt att jobba med Håkan igen. Det var länge sedan vi gjorde något ihop, och han har gift sig, fått en helt annan livsglädje än tidigare tycker jag. Så även jag efter det jag varit med om.

Dock finns det en hel del oro hos Mats då frågan om en riktig återförening av Nordman kommer på tal, om det är så att de ska börja jobba på heltid igen, turnera och spela in ny musik ihop. Denna oro beror främst på Håkans grava missbruksproblematik som tidigare flera gånger satt käppar i hjulen för deras samarbete:

Håkan Hemlin och Mats Wester (Nordman)
Håkan Hemlin och Mats Wester (Nordman) under en pressträff med artisterna som medverkar i årets Så mycket bättre.

– För mig finns det två sidor av det där. Jag älskar ju Håkan och vårt arbete, men samtidigt, när det har varit svajigt så tar det så oerhört hårt på mig att stå bredvid och som medberoende försöka dra gränser. Så vi tar en sak i taget. Jag känner mig otroligt sugen, men måste se till mitt mående också. Jag har stora förhoppningar på att han verkligen ska vara tillbaka nu och må bra, men samtidigt finns det ingen garanti för det, och då kan inte jag leva med att lägga hela min framtid på Nordman.

Annons

Mats tillägger dock sedan:

– Men han mår så himla bra nu Håkan, och jag har dessutom jobbat mycket med mitt medberoende, försöker hantera min del i det här. Jag har pratat mycket med min fru om det och hon är jäkligt skarp. Sen har jag läst mycket, även tagit hjälp professionellt för att förstå vad det innebär. Så jag har fått med mig lite verktyg, saker jag kan tänka i relationen med andra människor över huvud taget. Det handlar om att lära sig sätta gränser. Jag ser ljust på vår framtid ändå, och ”Så mycket bättre” kan ju också göra att saker förändras.

Planerna för Nordman

När Hänt pratar med Håkan så är även han mycket positiv till att starta upp Nordman på riktigt igen:

– Man kan säga att vi återförenades för ”Så mycket bättre”, men bi vill gärna spela mer tillsammans framöver. Problemet har ju egentligen varit jag från början, men jag hoppas verkligen att vi snart kan återförenas på riktigt. Då ska jag göra allt för att det ska fungera också.

Annons